Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Visual Studio, alat s 36 programskih jezika?

što je visual studio

Ovom prilikom ćemo predstaviti možda i najpopularniji Microsoft alat za razvoj aplikacija. Microsoft Visual Studio daje kompletno programersko okruženje, što je možda i glavni adut da bude prvi izbor mnogim programerima.

U nastavku ćemo opisati što je Visual Studio, spomenuti neke mogućnosti, verzije i općenito – što sve donosi MS Visual Studio.

Visual Studio je IDE kompanije Microsoft koji se koristi za razvoj softvera. Prije nego nastavimo, da razjasnimo što je IDE?

IDE je skraćenica od Integrated Development Environment, a riječ je o softveru koji pruža mogućnosti razvoja aplikacija. IDE se obično sastoji od dijela za uređivanje i pisanje koda, kompajliranje koda i testiranje (Debugging). Neki popularni IDE alati imaju sva 3 modula u sebi, ali neki nemaju.

Što je MS Visual Studio?

što je visual studio
Foto: Shutterstock

Microsoft Visual Studio je okruženje (IDE) za razvoj softvera: računalnih programa, web stranica, web aplikacija, web servisa, i mobilnih aplikacija. Sadrži kompletiran set alata, potrebnih da se softver izradi od početka do kraja. Možemo kazati da je Visual Studio kompletirano rješenje za razvoj aplikacija iz već spomenutih kategorija.

Povijest ovog razvojnog okruženja traje više od 20 godina. Prva objavljena verzija bio je Visual Studio 97, a danas najnovija verzija nosi oznaku MS Visual Studio 2022.

Kako radi?

Visual Studio IDE je softverski program namijenjen programerima da pišu, i uređuju kod, da bi ga kompajlirali i izradili aplikaciju ili neku drugu vrstu softvera. Visual Studio je u potpunosti prilagođen krajnjem korisniku, sa mnogim opcijama koje pomažu za vrijeme pisanja koda.

Pored komercijalne verzije, Microsoft nudi Visual Studio 2022 Community verziju koja se ne plaća. Naravno, Community ima manje mogućnosti, ali za rad jednog korisnika daje sve potrebno da projekt provedete od početka do kraja.

To znači da, sa besplatnom verzijom Visual Studio alata možete pokrenuti novi projekt, i uraditi kod od samog početka. Kompajlirati ga i staviti u distribuciju gotovu aplikaciju.

Zadnjih godina se Microsoft posvetio razvoju svog alata za druge platforme, da se može koristiti na Linux i macOS sustavima.

Možete preuzeti Visual Studio, instalirati ga i sami isprobati njegove, odnosno vaše mogućnosti.

Koliko jezika podržava?

što je visual studio
Foto: Shutterstock

Visual Studio podržava 36 različitih programskih jezika i omogućuje uređivaču koda i programu za ispravljanje pogrešaka da podrže (u različitim stupnjevima) gotovo bilo koji programski jezik, pod uvjetom da postoji usluga specifična za jezik. Ugrađeni jezici uključuju C,C++, C++/CLI, Visual Basic .NET, C#, F#, JavaScript, TypeScript, XML, XSLT, HTML i CSS. Podrška za druge jezike kao što su Python, Ruby, Node.js i M dostupna je putem raznih dodataka. Java i J# su bili podržani u prošlosti, ali sada to više nije slučaj.

Besplatna verzija Visual Studio Community

Dakle, besplatna verzija Visual Studio alata zove se Community. Ona je ujedno i najjednostavnija verzija, što je uglavnom poprilično logično. Ta verzija ima sve mogućnosti za razvoj modernih aplikacija za Android, iOS, Windows, kao i web aplikacija i Cloud servisa. Ako želite isprobati Visual Studio, svakako preporučujemo da pokušate besplatnu verziju.

preuzeti Visual Studio
Visual Studio

Plaćanje licence daje neke pogodnosti, ali su u biti stvari vezane za profesionalnu izgradnju aplikacija, rad s više ljudi (timski rad na razvoju), te Enterprise rješenja licenciranja za tvrtke koje se bave razvojem i prodajom softvera.

Par riječi za kraj

MS Visual studio nudi sve što vam je potrebno za učenje, ali i razvoj softverskih rješenja svih vrsta. Uz pomoć ovog alata možete raditi mnogo toga: razvoj desktop aplikacija, softvera koji radi s MSSQL ili MySQL bazom, razvijati C++ programski kod za izvođenje naprednih operacija isl…

Jako važno je napomenuti da Visual Studio u novijim verzijama nudi i druge programske jezike. Nećemo ih sada spominjati, ali svakako pogledajte službenu dokumentaciju, provjerite koje opcije se nudi i krenite s poslom.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...