Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je C++?

Odgovorit ćemo na pitanje, što je C++, i napisati neke zanimljive detalje u vezi ovog programskog jezika. Tako je, već sada znate da je C++ programski jezik.

C++ je objektno orijentiran OOP programski jezik, prema mnogima najbolji programski jezik za razvijanje kompleksnih aplikacija. C++ dolazi iz skupa C jezika, i prilagođen je razvoju softvera koji će se pokretati na operacijskom sustavu.

Slični programski jezici su: Java, koji je zasnovan na C++ i optimiziran za razvoj internet aplikacija.

što je c++
Programiranje

Što je C++ ili C plus plus?

C++ je objektno orijentiran programski jezik koji je razvio ugledni računalni stručnjak Bjorne Stroustrop, kao dio evolucijskog skoka C programskog jezika. Razvijen je s ciljem da se programerima ponudi bolja i veća kontrola nad memorijom i resursima sustava.

Vremenom je C++ postao jedan od najpopularnijih programskih jezika, kako za izradu aplikacija tako i za učenje novih generacija programera. Korištenjem ovog programskog jezika, mogu se savladati metode objektno orijentiranog programiranja, ali i više od toga. C++ nije samo objektno orijentiran jezik, jer posjeduje proceduralne i funkcijske metode. Tri logike za pristup programiranju daju mu veliki odskok u odnosu na druge programske jezike koji se danas koriste. C++ može poslužiti za izradu različitih aplikacija, preglednika, operacijskih sustava te igrica.

Danas je C++ značajan u svijetu programiranja, najviše zbog činjenice da se programi urađeni pomoću ovog programskog jezika mogu pokretati na različitim operacijskim sustavima.

Kratka povijest nastanka C++ programskog jezika

Bjorne Stroustrup je razvio C++ ranih 80-ih, da bi objedinio najbolje od par već postojećih programskih jezika. Projekt je trebao objediniti brzinu BCPL-a, mogućnosti Simula jezika, i raznovrsnost C-a. Pored tih, uzete su još neke prednosti drugih programskih jezika, na primjer: Ada, ML, ALGOL 68, da bi izradio dobro strukturiran, jezik velikih i raznovrsnih mogućnosti koji može kompajlirati gotovo sve C programe bez promjene njihovog izvornog koda.

C++ je postao raznovrstan da je dobio nadimak „Švicarski nož programskih jezika“.

U početcima C++ jezika, logika objektno orijentiranog programiranja je bila nova također, a C++ je u punom zamahu usvojio sve najbolje iz toga.

Neke zamjerke na C++

C++ je svakako jedan od najpopularnijih programskih jezika, što nikako ne znači da nema svoje nedostatke. Iako je riječ o izrazito kvalitetnom programskom jeziku, C++ ima neke nedostatke, pa ćemo spomenuti koji su to:

  • C++ u sebi ima neke teško razumljive koncepte koji su naslijeđeni iz C programskog jezika.
  • Nedostatak Garbage Collector opcije svakako ćemo spomenuti kao zamjerku ovom programskom jeziku.
  • Neke zamjerke idu u smjeru sigurnosnih nedostataka koji se mogu pojaviti korištenjem pokazivača, globalnih varijabli, i određenih funkcija.

Zaključak za kraj

Sve u svemu, C++ je jako dobar programski jezik, i što je važno istaknuti: jako je cijenjen i tražen na tržištu rada u IT sektoru. Sada znate što je C++, pa savjetujemo da se odlučite malo detaljnije proučiti mogućnosti ovog jezika.

Ako savladate C++, ili Java programski jezik, poslovi su zagarantirani. Sretno!

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...