Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je C++?

Odgovorit ćemo na pitanje, što je C++, i napisati neke zanimljive detalje u vezi ovog programskog jezika. Tako je, već sada znate da je C++ programski jezik.

C++ je objektno orijentiran OOP programski jezik, prema mnogima najbolji programski jezik za razvijanje kompleksnih aplikacija. C++ dolazi iz skupa C jezika, i prilagođen je razvoju softvera koji će se pokretati na operacijskom sustavu.

Slični programski jezici su: Java, koji je zasnovan na C++ i optimiziran za razvoj internet aplikacija.

što je c++
Programiranje

Što je C++ ili C plus plus?

C++ je objektno orijentiran programski jezik koji je razvio ugledni računalni stručnjak Bjorne Stroustrop, kao dio evolucijskog skoka C programskog jezika. Razvijen je s ciljem da se programerima ponudi bolja i veća kontrola nad memorijom i resursima sustava.

Vremenom je C++ postao jedan od najpopularnijih programskih jezika, kako za izradu aplikacija tako i za učenje novih generacija programera. Korištenjem ovog programskog jezika, mogu se savladati metode objektno orijentiranog programiranja, ali i više od toga. C++ nije samo objektno orijentiran jezik, jer posjeduje proceduralne i funkcijske metode. Tri logike za pristup programiranju daju mu veliki odskok u odnosu na druge programske jezike koji se danas koriste. C++ može poslužiti za izradu različitih aplikacija, preglednika, operacijskih sustava te igrica.

Danas je C++ značajan u svijetu programiranja, najviše zbog činjenice da se programi urađeni pomoću ovog programskog jezika mogu pokretati na različitim operacijskim sustavima.

Možemo li reći da se radi o najboljem programskom jeziku?

što je c++
Foto: Shutterstock

Odgovor na pitanje je li C++ najbolji programski jezik ovisi o perspektivi i zahtjevima. Neki se zadaci mogu obaviti u ovom programskom jeziku, iako ne baš vrlo brzo. Na primjer, dizajniranje grafičkog korisničkog sučelja (GUI) za aplikacije. Ostali jezici kao što je, primjerice Python, imaju ugrađene GUI elemente dizajna. To ih čini puno prikladnijima za izvršavanje tog zadatka. No, C++ se još uvijek koristi često te je jako dobar za obavljanje nekih zadataka.

Stoga, ne možemo reći da je C++ ipak najbolji programski jezik na svijetu, a kada se malo bolje razmisli, teško je zapravo doći do zaključka kojem programskom jeziku uopće dati taj epitet.

Kratka povijest nastanka C++ programskog jezika

Bjorne Stroustrup je razvio C++ ranih 80-ih, da bi objedinio najbolje od par već postojećih programskih jezika. Projekt je trebao objediniti brzinu BCPL-a, mogućnosti Simula jezika, i raznovrsnost C-a. Pored tih, uzete su još neke prednosti drugih programskih jezika, na primjer: Ada, ML, ALGOL 68, da bi izradio dobro strukturiran, jezik velikih i raznovrsnih mogućnosti koji može kompajlirati gotovo sve C programe bez promjene njihovog izvornog koda.

C++ je postao raznovrstan da je dobio nadimak „Švicarski nož programskih jezika“.

U početcima C++ jezika, logika objektno orijentiranog programiranja je bila nova također, a C++ je u punom zamahu usvojio sve najbolje iz toga.

Neke zamjerke na C++

c++
Foto: Shutterstock

C++ je svakako jedan od najpopularnijih programskih jezika, što nikako ne znači da nema svoje nedostatke. Iako je riječ o izrazito kvalitetnom programskom jeziku, C++ ima neke nedostatke, pa ćemo spomenuti koji su to:

  • C++ u sebi ima neke teško razumljive koncepte koji su naslijeđeni iz C programskog jezika.
  • Nedostatak Garbage Collector opcije svakako ćemo spomenuti kao zamjerku ovom programskom jeziku.
  • Neke zamjerke idu u smjeru sigurnosnih nedostataka koji se mogu pojaviti korištenjem pokazivača, globalnih varijabli, i određenih funkcija.

Zaključak za kraj

Sve u svemu, C++ je jako dobar programski jezik, i što je važno istaknuti: jako je cijenjen i tražen na tržištu rada u IT sektoru. Dakle, učenje ovog programskog jezika definitivno neće biti greška ako se na to jednom odlučite. Sada znate što je C++, pa savjetujemo da se odlučite malo detaljnije proučiti mogućnosti ovog jezika.

Ako savladate C++, ili Java programski jezik, poslovi su zagarantirani. Sretno!

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...