Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Windows (Windows 95/98/XP/7/10)?

Što je Windows? Microsoft Windows je najviše zastupljen OS još od 90-tih godina prošlog stoljeća. Pisanjem o Linuxu spomenuli smo Windows kao konkurentni Operacijski Sustav, što on i jeste, pa ćemo sada opisati MS Windows i njegove glavne karakteristike, Windows izdanja kroz povijest i način na koji radi.

Prvi MS Windows je nosio oznaku 1.0, a svjetlo dana je ugledao 1985.godine. Zanimljivo je spomenuti da je nastao u vrijeme kada je Microsoft surađivao sa tvrtkom Apple, te je za njih dizajnirao Macintosh GUI platformu. Možda je pojam GUI u to vrijeme dobio pravo značenje, kada je i započela utrka za što boljim Grafičkim sučeljem za korisnika.

Microsoft Windows 1.0 je nudio grafički prikaz i kontrole u 16-bitnom multitasking okruženju, koji je radio na MS-DOS instalaciji. Korisniku su bile dostupne grafičke aplikacije dizajnirane posebno za rad u Windowsu, ili u postojećem MS-DOS modu. MS-DOS, zajedno sa MS Windowsom, proširio se i bio dostupan svima zahvaljujući osnivaču kompanije Bill Gates-u. Danas smo svi čuli za njega, posebno iz poslovnih medija, kada ga se iz godine u godinu proglašava za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Usprkos činjenici da je GUI u to doba bio nešto revolucionarno u svijetu Operacijskih Sustava, MS Windows 1.0 je primio mnoge negativne kritike. Ipak, te kritike nisu obeshrabrile Gatesa, i programere koji su radili na tom novom OS-u, nego su dale poticaja za daljnji rad i napredak. Mnoge kontroverze su pratile uspon kompanije, sudske tužbe, optužbe i dodatne negativne kritike, ali je Microsoft danas jedna globalna korporacija, i dobro kotira u svijetu osobnih računala, servera, uredskih alata i svih podkategorija u kojima Microsoft vidi dobru priliku.

windows
Foto: Shutterstock

U svojim početcima, Bill Gates je surađivao sa IBM kompanijom, koja je u to vrijeme već bila poznata na tržištu. Stvari nisu išle glatko, pa je uslijedio raskid suradnje. Iz tog raskola, Bill Gates izlazi kao pobjednik (nakon sudske rasprave), i nastavlja sa OS-om, koji je već imao dovoljnog utjecaja na kasniji razvoj osobnih računala.

Windows 1.02 je prva verzija OS-a puštena u prodaju na svjetsko tržište, godine 1986. Te iste godine slijedi Windows 1.03 verzija, koja je imala opcije (drivere) za Europu (tipkovnicu za neke Europske zemlje), poboljšane drivere za štampače i druge detalje.

Što je Windows 95?

Preskočit ćemo detalje iz perioda kasnih 80-tih i ranih 90-tih, pa započinjemo priču o prvom možda “pravom” Windowsu – Windows 95. U prodaji se pojavio, kako iz naziva možemo zaključiti, 1995.godine, a potisnuo je do tada korišteni Windows 3.1x.

Microsoft Windows je Operacijski Sustav zatvorenog koda, što znači da Microsoft kompanija ima pristup source kodu, i nitko drugi. U toj činjenici i jest sva politika i moć ove kompanije. Kasnije ćemo se dotaknuti na tu temu.

Windows 95 imao je kodno ime Chicago, i bio je dizajniran za krajnjeg korisnika. Ova verzija Windowsa donijela je mnoga poboljšanja u kontekstu GUI-a, te neke pojednostavljene plug-and-play opcije. Plug And Play je pojam koji se odnosi na periferne uređaje, odnosno drivere i mogućnost spajanja određenog hardvera koji će OS automatski, sam da instalira. Windows 95 je imao poboljšanja u kontekstu multitaskinga, jer je dotadašnja 16-bitna arhitektura izrasla u novu 32-bitnu. Microsoft je u svom novom Windowsu nudio još neke zanimljive stvari, poput: taskbara, i Start dugmića. Obje inovacije koristimo i danas 2019.godine, u najnovijem Windowsu 10.

Što je Windows 98?

1998.godine MS predstavlja svijetu novi OS – Windows 98. Kodno ime novog sustava je Memphis, a koristio je kao i prethodnik MS-DOS kao podlogu. Windows 98 je Operacijski Sustav usmjeren na Web tehnologije koje su u to vrijeme doživjele veliki uspon. Ostale promjene bile su više kozmetičke prirode, ipak dovoljno dobre da OS doživi marketinški boom.

Poboljšanja su bila značajna za kontrolu nad USB konektorima, koji su u to vrijeme također bili nova tehnologija. Također, Windows 98 je imao poboljšanja nad radom i kontrolom optičkih uređaja, posebno DVD čitača. Neke značajne novosti, koje se i danas koriste su: Disk Cleanup, Windows Update, Multi Monitor support, te Internet Connection Sharing. 1999.godine dolazi Windows 2000, poznat i kao Windows 2k, koji nije ostavio velikog značaja. Windows 2000 je naslijedio do unazad desetak godina i najpoznatiji Windows XP sustav.

Što je Windows XP?

Windows XP je izašao u prodaju 2001.godine, i možemo kazati da je taj OS ostavio najvećeg traga u svijetu osobnih računala. Gotovo smo sigurni da ga i danas možemo pronaći u radnom stanju, na mnogim računalima diljem svijeta. Windows XP je hrabro predstavljen sa potpunim redizajniranim GUI sučeljem, desktop okruženjem sa novim bojama i mnogim novim opcijama “ispod haube”. Imao je poboljšanu podršku za hardver, proširene mogućnosti za multimediju, i novi preglednik.

Windows XP

Windows XP dobio je nasljednika Windows Vista, koji se i danas smatra promašenim Operacijskim Sustavom. Windows Vista nije zaživjela, jednim dijelom zbog dobrog i pouzdanog rada Windows XP sustava, a drugim dijelom što se odmah na početku vidjelo da Vista nije OS koji će raditi stabilno i biti dostojna zamjena prethodniku.

Što je Windows 7?

Nakon Windows Vista sustava Microsoft je predstavio Windows 7. Ovo je izdanje Windowsa došlo u pravom trenutku, da zauvijek zaboravimo na Vista sustav, i lagano sa Windows XP prijeđemo na nešto novije i bolje. Windows 7 je predstavljen 2009.godine, te je u svom radnom periodu zavladao tržištem. Neke novosti koje smo upoznali na sedmici su: redizajnirani taskbar (koji je omogućio dodavanjem prečica za aplikacije), nove opcije za upravljanje mrežom „Homegroup“, novi “Action Center” dodatak koji je nadgledao sigurnost sustava i davao informacije o održavanju OS-a. 2012.godine predstavljen je Windows 8, još jedan “Vista” pokušaj koji je kratko trajao.

Što je Windows 10?

Microsoft je 2015.godine predstavio Windows 10. Ovaj OS i danas koristimo, i jedan je od glavnih (najviše zastupljenih) sustava u svijetu osobnih računala. OS redovno prima nadogradnje, a neke od najznačajnijih promjena koje donosi su: podrška za univerzalne aplikacije, novo metro sučelje, Edge Web pretraživač, Start izbornik sa metro dizajniranim ikonicama.

windows
Windows 10

Nove opcije dolaze kako se sustav nadograđuje, što je još jedna novost: nadogradnje se ne mogu isključiti. Moguće je samo odgoditi nadogradnju sustava, no ne i u potpunosti isključiti. Windows 10 je zamišljen kao OS koji će dobro raditi na svim uređajima. Dolazi sa podrškom za ekran na dodir, i za rad sa više spojenih monitora.

Microsoft je kompanija koja se bavi IT rješenjima, posebno Operacijskim Sustavima, Serverskim sustavima i naravno uredskim alatima. Danas je gotovo nemoguće pronaći neki ured, koji ne koristi Microsoft Windows i Microsoft Office paket.

Da bi koristili neki proizvod, potrebno ga je licencirati. Postupak licenciranja ovisi od proizvoda do proizvoda, te drugih faktora, ponajviše do poslovnog modela u koji se kupac uklapa. Za osobnu upotrebu, potrebno je kupiti licencu „ključ“ kojom se aktivira Windows 10, ili već neki proizvod koji ste kupili. Da bi bili sigurni u kupovinu licence za neki Microsoft proizvod, najbolje je licencu kupiti kod ovlaštenog Microsoft partnera za prodaju licenci.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...