Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je Windows?

Microsoft Windows je najviše zastupljen OS još od 90-tih godina prošlog stoljeća. Pisanjem o Linuxu spomenuli smo Windows kao konkurentni Operacijski Sustav, što on i jeste, pa ćemo sada opisati MS Windows i njegove glavne karakteristike, Windows izdanja kroz povijest i način na koji radi.

Prvi MS Windows je nosio oznaku 1.0, a svjetlo dana je ugledao 1985.godine. Zanimljivo je spomenuti da je nastao u vrijeme kada je Microsoft surađivao sa tvrtkom Apple, te je za njih dizajnirao Macintosh GUI platformu. Možda je pojam GUI u to vrijeme dobio pravo značenje, kada je i započela utrka za što boljim Grafičkim sučeljem za korisnika.

Microsoft Windows 1.0 je nudio grafički prikaz i kontrole u 16-bitnom multitasking okruženju, koji je radio na MS-DOS instalaciji. Korisniku su bile dostupne grafičke aplikacije dizajnirane posebno za rad u Windowsu, ili u postojećem MS-DOS modu. MS-DOS, zajedno sa MS Windowsom, proširio se i bio dostupan svima zahvaljujući osnivaču kompanije Bill Gates-u. Danas smo svi čuli za njega, posebno iz poslovnih medija, kada ga se iz godine u godinu proglašava za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Usprkos činjenici da je GUI u to doba bio nešto revolucionarno u svijetu Operacijskih Sustava, MS Windows 1.0 je primio mnoge negativne kritike. Ipak, te kritike nisu obeshrabrile Gatesa, i programere koji su radili na tom novom OS-u, nego su dale poticaja za daljnji rad i napredak. Mnoge kontroverze su pratile uspon kompanije, sudske tužbe, optužbe i dodatne negativne kritike, ali je Microsoft danas jedna globalna korporacija, i dobro kotira u svijetu osobnih računala, servera, uredskih alata i svih podkategorija u kojima Microsoft vidi dobru priliku. U svojim početcima, Bill Gates je surađivao sa IBM kompanijom, koja je u to vrijeme već bila poznata na tržištu. Stvari nisu išle glatko, pa je uslijedio raskid suradnje. Iz tog raskola, Bill Gates izlazi kao pobjednik (nakon sudske rasprave), i nastavlja sa OS-om, koji je već imao dovoljnog utjecaja na kasniji razvoj osobnih računala.

Windows 1.02 je prva verzija OS-a puštena u prodaju na svjetsko tržište, godine 1986. Te iste godine slijedi Windows 1.03 verzija, koja je imala opcije (drivere) za Europu (tipkovnicu za neke Europske zemlje), poboljšane drivere za štampače i druge detalje.

Microsoft Windows 95

Preskočit ćemo detalje iz perioda kasnih 80-tih i ranih 90-tih, pa započinjemo priču o prvom možda “pravom” Windowsu – Windows 95. U prodaji se pojavio, kako iz naziva možemo zaključiti, 1995.godine, a potisnuo je do tada korišteni Windows 3.1x.

Microsoft Windows je Operacijski Sustav zatvorenog koda, što znači da Microsoft kompanija ima pristup source kodu, i nitko drugi. U toj činjenici i jest sva politika i moć ove kompanije. Kasnije ćemo se dotaknuti na tu temu.

Windows 95 imao je kodno ime Chicago, i bio je dizajniran za krajnjeg korisnika. Ova verzija Windowsa donijela je mnoga poboljšanja u kontekstu GUI-a, te neke pojednostavljene plug-and-play opcije. Plug And Play je pojam koji se odnosi na periferne uređaje, odnosno drivere i mogućnost spajanja određenog hardvera koji će OS automatski, sam da instalira. Windows 95 je imao poboljšanja u kontekstu multitaskinga, jer je dotadašnja 16-bitna arhitektura izrasla u novu 32-bitnu. Microsoft je u svom novom Windowsu nudio još neke zanimljive stvari, poput: taskbara, i Start dugmića. Obje inovacije koristimo i danas 2019.godine, u najnovijem Windowsu 10.

Windows 98

1998.godine MS predstavlja svijetu novi OS – Windows 98. Kodno ime novog sustava je Memphis, a koristio je kao i prethodnik MS-DOS kao podlogu. Windows 98 je Operacijski Sustav usmjeren na Web tehnologije koje su u to vrijeme doživjele veliki uspon. Ostale promjene bile su više kozmetičke prirode, ipak dovoljno dobre da OS doživi marketinški boom. Poboljšanja su bila značajna za kontrolu nad USB konektorima, koji su u to vrijeme također bili nova tehnologija. Također, Windows 98 je imao poboljšanja nad radom i kontrolom optičkih uređaja, posebno DVD čitača. Neke značajne novosti, koje se i danas koriste su: Disk Cleanup, Windows Update, Multi Monitor support, te Internet Connection Sharing. 1999.godine dolazi Windows 2000, poznat i kao Windows 2k, koji nije ostavio velikog značaja. Windows 2000 je naslijedio do unazad desetak godina i najpoznatiji Windows XP sustav.

Windows XP

Windows XP je izašao u prodaju 2001.godine, i možemo kazati da je taj OS ostavio najvećeg traga u svijetu osobnih računala. Gotovo smo sigurni da ga i danas možemo pronaći u radnom stanju, na mnogim računalima diljem svijeta. Windows XP je hrabro predstavljen sa potpunim redizajniranim GUI sučeljem, desktop okruženjem sa novim bojama i mnogim novim opcijama “ispod haube”. Imao je poboljšanu podršku za hardver, proširene mogućnosti za multimediju, i novi preglednik.

Windows XP

Windows XP dobio je nasljednika Windows Vista, koji se i danas smatra promašenim Operacijskim Sustavom. Windows Vista nije zaživjela, jednim dijelom zbog dobrog i pouzdanog rada Windows XP sustava, a drugim dijelom što se odmah na početku vidjelo da Vista nije OS koji će raditi stabilno i biti dostojna zamjena prethodniku.

Windows 7

Nakon Windows Vista sustava Microsoft je predstavio Windows 7. Ovo je izdanje Windowsa došlo u pravom trenutku, da zauvijek zaboravimo na Vista sustav, i lagano sa Windows XP prijeđemo na nešto novije i bolje. Windows 7 je predstavljen 2009.godine, te je u svom radnom periodu zavladao tržištem. Neke novosti koje smo upoznali na sedmici su: redizajnirani taskbar (koji je omogućio dodavanjem prečica za aplikacije), nove opcije za upravljanje mrežom „Homegroup“, novi “Action Center” dodatak koji je nadgledao sigurnost sustava i davao informacije o održavanju OS-a. 2012.godine predstavljen je Windows 8, još jedan “Vista” pokušaj koji je kratko trajao.

Microsoft Windows 10

Microsoft je 2015.godine predstavio Windows 10. Ovaj OS i danas koristimo, i jedan je od glavnih (najviše zastupljenih) sustava u svijetu osobnih računala. OS redovno prima nadogradnje, a neke od najznačajnijih promjena koje donosi su: podrška za univerzalne aplikacije, novo metro sučelje, Edge Web pretraživač, Start izbornik sa metro dizajniranim ikonicama.

Windows 10

Nove opcije dolaze kako se sustav nadograđuje, što je još jedna novost: nadogradnje se ne mogu isključiti. Moguće je samo odgoditi nadogradnju sustava, no ne i u potpunosti isključiti. Windows 10 je zamišljen kao OS koji će dobro raditi na svim uređajima. Dolazi sa podrškom za ekran na dodir, i za rad sa više spojenih monitora.

Microsoft je kompanija koja se bavi IT rješenjima, posebno Operacijskim Sustavima, Serverskim sustavima i naravno uredskim alatima. Danas je gotovo nemoguće pronaći neki ured, koji ne koristi Microsoft Windows i Microsoft Office paket.

Da bi koristili neki proizvod, potrebno ga je licencirati. Postupak licenciranja ovisi od proizvoda do proizvoda, te drugih faktora, ponajviše do poslovnog modela u koji se kupac uklapa. Za osobnu upotrebu, potrebno je kupiti licencu „ključ“ kojom se aktivira Windows 10, ili već neki proizvod koji ste kupili. Da bi bili sigurni u kupovinu licence za neki Microsoft proizvod, najbolje je licencu kupiti kod ovlaštenog Microsoft partnera za prodaju licenci.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...