Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je macOS i kojih zadnjih 6 verzija smo imali?

Što je macOS? Apple operacijski sistem zovemo macOS. Vremenom se naziv mijenjao, pa smo imali Mac OS X, kasnije OS X, ali danas jedan od najpopularnijih sistema zovemo macOS. Riječ je o grafički dizajniranom sistemu koji je razvijen od strane Apple Inc, 2001.godine, i možemo kazati da se radi o jednom jako popularnom i često korištenom sistemu u svijetu računala. Sistem dolazi na Apple (Mac) računalima, i prijenosnim računalima (laptopima). Prema statistikama, macOS je drugi po zastupljenosti, odmah iza MS Windows sistema, ali u obzir trebamo uzeti činjenicu da se Linux sistemi raspoređuju po distribucijama, pa tako niti jedna od njih ne dominira.

macos
Foto: Shutterstock

Prvi sistem kompanije Macintosh razvijen je još davne 1984.godine, pod nazivom classic Mac OS, i bio je primarni OS na svim računalima iz te kompanije. Tako je godinama Apple usavršavao hardver, i softver, te se oslanjao na svoja rješenja po pitanju operacijskog sistema na uređajima koje prodaje.

Definicija macOS-a bi glasila: macOS je operacijski sistem za Apple računala Macintosh. Taj OS ima modularni dizajn, a vrijedi spomenuti da na njemu možemo pokrenuti UNIX aplikacije, kao i aplikacije koje su programirane da rade na starim verzijama sistema iz kompanije Apple.

Sistem je zasnovan na UNIX kodu, pa je logično da podržava izvođenje UNIX aplikacija, te ima mnoge sličnosti sa tim OS-om. Najznačajnija prednost macOS-a je mogućnost da više korisnika istodobno koristi sami OS, multi-tasking, i korištenje terminala.

Verzije macOS koje danas koristimo

macos
Foto: Shutterstock

macOS 10.12 Sierra došao je kao besplatna nadogradnja prethodnom OS X El Capitan sistemu. Donio je nekoliko novih opcija koje i danas možemo vidjeti, a to su: Desktop verzija Siri digitalnog pomoćnika, iCloud Drive sa optimizacijom diskovnog prostora, auto-unlock (automatsko otključavanje) i još neke druge značajke.

Nakon toga dolazi macOS 10.14 Mojave 2018.godine. Ime je dobio po pustinji Mojave u Kaliforniji, a novosti koje su došle sa ovim operacijskim sistemom su: iOS Appl News, Voice Memo (glasovne napomene), i Home to the Mac desktop. Ovo je posljednji macOS koji je imao podršku za 32-bitnu arhitekturu.

macOS 10.15 Catalina je predstavljen 2019.godine, a ime je dobio po kalifornijskom otoku. Ovo je prvi macOS koji podržava isključivo 64-bitnu arhitekturu, a novosti koje donosi i danas istražujemo, jer je to aktualni OS iz kompanije Apple.

macOS Big Sur najavljen je 22. lipnja 2020., a objavljen je 12. studenog 2020. Glavni broj verzije je promijenjen, po prvi put otkako je “Mac OS X” objavljen, što ga čini macOS-om 11. Donosi podršku za ARM, nove ikone, GUI promjene u sustavu i druge popravke grešaka.

macOS Monterey najavljen je 7. lipnja 2021., a objavljen je 25. listopada 2021. macOS Monterey predstavlja nove značajke kao što su Portrait način rada u FaceTimeu, Universal Control, AirPlay to Mac, aplikacija Shortcuts i još mnogo toga. Universal Control omogućuje korisnicima korištenje jedne tipkovnice i miša za kretanje između uređaja. AirPlay sada omogućuje korisnicima predstavljanje i dijeljenje gotovo svega.

macOS Ventura najavljen je 6. lipnja 2022., a objavljen je 24. listopada 2022. godine. macOS Ventura predstavlja Stage Manager, novi i opcionalni upravitelj prozora, Continuity Cameru, program koji korisnicima Maca omogućuje korištenje iPhonea kao kamere, te nekoliko drugih novih značajki.

Zaključak za kraj

macos
Foto: Shutterstock

macOS je operacijski sistem razvijen unutar Apple kompanije i njihov je službeni softverski proizvod koji prati svjetski prepoznatljiv hardver. OS je pažljivo dizajniran da fluidno radi s hardverom sa kojim se isporučuje i prepoznatljiv je po stabilnom radu, sigurnosti i naravno inovativnim rješenjima. Ovim pristupom, Apple je postao prepoznatljiv brend koji u svojim prostorijama razvija kompletan proizvod, hardver i softver. Od tuda i dolaze sve prednosti koje se mogu pripisati macOS sistemima, ali je mana taj zatvoreni eko-sistem. Nekome takav pristup ne smeta, ali se može kazati da Apple “čuva” svoje proizvode, i jednom kada se naučite na neki od njih, teško da se možete prebaciti za nešto izvan granica tog brenda.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...