Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je macOS?

Apple operacijski sistem zovemo macOS. Vremenom se naziv mijenjao, pa smo imali Mac OS X, kasnije OS X, ali danas jedan od najpopularnijih sistema zovemo macOS. Riječ je o grafički dizajniranom sistemu koji je razvijen od strane Apple Inc, 2001.godine, i možemo kazati da se radi o jednom jako popularnom i često korištenom sistemu u svijetu računala. Sistem dolazi na Apple (Mac) računalima, i prijenosnim računalima (laptopima). Prema statistikama, macOS je drugi po zastupljenosti, odmah iza MS Windows sistema, ali u obzir trebamo uzeti činjenicu da se Linux sistemi raspoređuju po distribucijama, pa tako niti jedna od njih ne dominira.

Prvi sistem kompanije Macintosh razvijen je još davne 1984.godine, pod nazivom classic Mac OS, i bio je primarni OS na svim računalima iz te kompanije. Tako je godinama Apple usavršavao hardver, i softver, te se oslanjao na svoja rješenja po pitanju operacijskog sistema na uređajima koje prodaje.

Definicija macOS-a bi glasila: macOS je operacijski sistem za Apple računala Macintosh. Taj OS ima modularni dizajn, a vrijedi spomenuti da na njemu možemo pokrenuti UNIX aplikacije, kao i aplikacije koje su programirane da rade na starim verzijama sistema iz kompanije Apple.

Sistem je zasnovan na UNIX kodu, pa je logično da podržava izvođenje UNIX aplikacija, te ima mnoge sličnosti sa tim OS-om. Najznačajnija prednost macOS-a je mogućnost da više korisnika istodobno koristi sami OS, multi-tasking, i korištenje terminala.

Verzije macOS koje danas koristimo

macOS 10.12 Sierra došao je kao besplatna nadogradnja prethodnom OS X El Capitan sistemu. Donio je nekoliko novih opcija koje i danas možemo vidjeti, a to su: Desktop verzija Siri digitalnog pomoćnika, iCloud Drive sa optimizacijom diskovnog prostora, auto-unlock (automatsko otključavanje) i još neke druge značajke.

Nakon toga dolazi macOS 10.14 Mojave 2018.godine. Ime je dobio po pustinji Mojave u Kaliforniji, a novosti koje su došle sa ovim operacijskim sistemom su: iOS Appl News, Voice Memo (glasovne napomene), i Home to the Mac desktop. Ovo je posljednji macOS koji je imao podršku za 32-bitnu arhitekturu.

macOS 10.15 Catalina je predstavljen 2019.godine, a ime je dobio po kalifornijskom otoku. Ovo je prvi macOS koji podržava isključivo 64-bitnu arhitekturu, a novosti koje donosi i danas istražujemo, jer je to aktualni OS iz kompanije Apple.

Zaključak za kraj

macOS je operacijski sistem razvijen unutar Apple kompanije i njihov je službeni softverski proizvod koji prati svjetski prepoznatljiv hardver. OS je pažljivo dizajniran da fluidno radi s hardverom sa kojim se isporučuje i prepoznatljiv je po stabilnom radu, sigurnosti i naravno inovativnim rješenjima. Ovim pristupom, Apple je postao prepoznatljiv brend koji u svojim prostorijama razvija kompletan proizvod, hardver i softver. Od tuda i dolaze sve prednosti koje se mogu pripisati macOS sistemima, ali je mana taj zatvoreni eko-sistem. Nekome takav pristup ne smeta, ali se može kazati da Apple “čuva” svoje proizvode, i jednom kada se naučite na neki od njih, teško da se možete prebaciti za nešto izvan granica tog brenda.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...