Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je MSSQL i koje su mu 4 najbitnije mogućnosti?

što je mssql

Prethodno smo pisali na temu što je baza podataka, pa smo spominjali i MySQL, te još neke (MariaDB) baze. Došao je red da odgovorimo što je MSSQL baza podataka. Saznajte gdje se koristi i kako radi Microsoft SQL baza.

MSSQL je Microsoft proizvod, i komercijalna verzija se prodaje po definiranim licencama. Samo okruženje u kojem baza radi uključuje relacijski upravljački softver, SSIS servis za import/eksport i migriranje podataka, SSRS servis za izradu izvještaja, te SSAS servis za analizu podataka.

Microsoft SQL Server je rašireno poslovno okruženje i koristi se u firmama koje imaju potrebu da rade s velikim količinama podataka. S obzirom na logiku licenciranja, MSSQL je okruženje koje se skalira i prilagođava svakom korisniku prema njegovim potrebama. Samim time se formira cijena za licencu i po tome se dalje odvija poslovna suradnja između kompanije Microsoft i kupca.

Kratka povijest MSSQL baze

što je mssql
Foto: Shutterstock

SQL sintaksa i MSSQL imaju poveznicu, ali je riječ o različitim stvarima. SQL sintaksa je jezik uz pomoć kojeg se šalju upiti prema bazi. MSSQL je Microsoft baza podataka koja podržava SQL sintaksu.

Zanimljivo je spomenuti da je prva verzija SQL servera razvijena u suradnji s Asthon Tate, Sysbase i kompanijom Microsoft, između 1988. i 1993.g. i to na Unix operacijskom sustavu. Kasnije, kako je Windows počeo dominirati desktop računalima, početkom 90-tih je razvoj SQL servera prebačen za Windows sustave. 1993.g. došao je SQL Server 4.21 verzija, i to je zapravo prva baza podataka urađena za MS Windows. Godinama koje su uslijedile, Microsoft je u suradnji sa Sysbase radio nove verzije SQL servera, da bi 1998.g. Microsoft u potpunosti izgradio novi SQL Server 7.0, koji nije u partnerstvu sa Sysbase i koji je došao sa mnogim promjenama i mogućnostima.

Prednosti korištenja MSSQL-a

Pretpostavljamo da sada znate što je MSSQL, pa da nastavimo pisanje i uputimo na neke detalje i značajke jedne od najpoznatiji baza današnjice.

MSSQL je popularno rješenje u području upravljanja podacima. Kao najveću prednost možemo navesti lako korištenje. MSSQL radi uz pomoć par alata koji pomažu u dizajniranju same baze, te komuniciranju između klijenta i baze.

SQL Server Management Studio svakako je jedan od značajnih alata za upravljanje bazom, kreiranje novih baza i održavanje. Uz pomoć vizualnog grafičkog sučelja lako možete pregledavati baze, davati upite koje želite izvršiti i pregledati rezultate upita.

SQL Management Studio
MS SQL Management Studio

Važno je spomenuti da MSSQL lako možete integrirati u Visual Studio, čime ste osnažili podlogu alata za razvoj aplikacija. MS Visual Studio ćemo spomenuti u drugom članku, izdvojenom prilikom.

MSSQL glavne mogućnosti za izdvojiti

Više je dodataka koji sačinjavaju SQL Server bazu podataka, ali su 4 ključna servisa ugrađena u MSSQL. Ti servisi definiraju MSSQL i čine ga popularnim izborom Database Management System DBMS. Možete odabrati spomenute opcije tijekom instaliranja MSSQL-a.

Trebamo spomenuti da posljednje MSSQL verzije nisu kompatibilne isključivo sa MS Windows sustavima. Naime, Microsoft je izdao verzije SQL-a koje mogu raditi na Linux (Red Hat i SUSE), kao i na Docker container okruženju.

1. SQL Database Engine (Baza Podataka)

Što je MSSQL bez logike upravljanja podacima? SQL Database Engine je sastavni i glavni dio MSSQL proizvoda. Podaci se spremaju na jednu ili više baza. Ključne mogućnosti podrazumijevaju spremanje podataka u tabele, XML podršku za spremanje podataka, te druge…

2. Integration Services (SSIS)

SSIS je alat uz pomoć kojeg radite import ili eksport podataka iz baze. Na taj način možete migrirati podatke iz jedne baze u drugu, ali i mnogo više. SSIS omogućava da uzmete podatke iz drugih datoteka, da ih uredite i pripremite za import u MSSQL bazu.

3. Reporting Service (SSRS)

SSRS je alat za SQL Server uz pomoć kojeg radimo izvještaje, preglede podataka. Uz pomoć ovog alata možemo uraditi izvještaj bilo koje skupine podataka u bazi, napraviti kompleksnu vizualizaciju podataka i kasnije ih ispisati na štampač ili poslati ako nekom ti podaci trebaju biti dostavljeni.

4. Analysis Services (SSAS)

SSAS je više-dimenzionirani OLAP server, odnosno zasebna baza koja dohvaća podatke putem SSIS-a iz drugih baza. Na taj način se grade relacije između više izvora podataka, da bi se generirali drugi potrebni uvidi u podatke i da bi se izradili centralni izvještaji.

Zaključak za kraj

što je mssql
Foto: Shutterstock

MSSQL je baza podataka Microsoft kompanije. Treba naglasiti da je riječ o relacijskoj bazi podataka, i jednoj od najpoznatijih u svijetu. Unatoč činjenici da se MSSQL prodaje po određenim licenciranim okvirima, postoji i besplatna verzija MSSQL Express. Činjenica je da se u Desktop razvojnom okruženju najviše koristi MSSQL. Najveće zasluge za to ima dobra implementacija spomenute baze u MS Visual Studio razvojno okruženje.

MSSQL radi jako slično MySQL bazi, s nekim razlikama. U glavnom, logika se zasniva na tablicama i relacijama. Prepoznat ćemo neke razlike u pisanju upita, ali se razlike lako prevladaju. Tko nauči raditi s jednom od spomenutih baza, lako će naučiti i drugu.

MSSQL Express je besplatna verzija MSSQL baze, što naravno donosi određena ograničenja. Nećemo ovdje spominjati koja su ograničenja MSSQL Express baze, jer se i ona razlikuju od verzije do verzije. Kako god, za manje projekte je MSSQL Express odličan izbor. Plaćena verzija namijenjena je većim projektima, pa tako i kompanijama koje raspolažu velikim količinama podataka.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...