Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je iOS i nešto više od iOS-u 15

što je ios

Ovom prilikom ćemo opisati Apple iPhone softver, točnije što je iOS i koje verzije Apple softvera imamo. Što je iOS, i što znači ovaj akronim. Saznajte u nastavku.

Ako ste koristili iPhone ili iPad, ili još uvijek koristite, vjerojatno ste upoznati s sustavom koji je razvio Apple posebno za svoje prijenosne uređaje. Ipak, moguće je da zapravo ne znate definirati iOS operacijski sustav.

Sada ćemo pojasniti malo bolje što je zapravo iOS, kako radi i koje verzije imamo. Nastavite čitati, i saznajte zanimljive detalje.

Što je iOS?

što je ios
Foto: Shutterstock

Pored Android sustava, iOS je najzastupljeniji. Dok je Android osvojio dio publike Google eko sustava, to isto je uradio iOS ali sa onim dijelom publike koja je vjerna Apple proizvodima.

Generalno govoreći, ova dva mobilna sustava rade istu stvar. Ipak, razlike su te koje su važne. U sitnim detaljima sustavi se razlikuju. Ono što korisnici ne vide zapravo, ali je glavna razlika: Android radi na Linux kernelu, dok je iOS za podlogu uzeo svoj vlastiti dio koda i prilagodio ga mobilnim uređajima.

Kao treći igrač u ovom svijetu pojavio se Microsoft Windows mobile. Nećemo puno na tu temu jer je i priča kratko trajala.

Nećemo uspoređivati Android sa iOS sustavom jer smatramo da nema smisla. Oba sustava imaju svoju publiku i tu ćemo završiti.

Možemo kazati da je iOS u neku ruku dodatak na sveukupan Apple eko sistem. Uz veliku paletu svojih proizvoda, i sa velikim brojem vjernih korisnika, Apple je morao ponuditi mobilni sustav. Sve manje od toga nije filozofija kompanije Apple. Ono što je macOS za desktop i prijenosna računala, to je iOS za mobilne uređaje ove kompanije.

Kada e krenuo sa serijom malih prijenosnih uređaja, Apple je uradio iOS kao softver koji će pokretati sve mogućnosti koje iPhone, i iPod Touch imaju. Do 2019.g. iOS je dolazio na iPad uređajima, ali to više nije slučaj.

Zašto i + OS? Kao što već možete i sami zaključiti, OS je akronim Operacijski Sustav (Operating System). Slovo „i“ ćemo malo detaljnije pojasniti.

Dakle, kada je Apple prvi put predstavio iPhone 2007.g., originalno se sustav zvao iPhone OS. Unatoč imenu, isti je sustav kasnije došao i na iPod uređajima. Kasnije dolazi iPad sa istim sustavom, da bi godinu dana kasnije, kada je izašla četvrta generacija mobilnog sustava Apple odlučio napraviti izmjene u nazivima. Tada je nastao iOS, jer se nije koristio isključivo na mobilnim telefonima.

Slovo „i“ predstavlja, kako je Steve Jobs kazao „individual, instruct, inform, inspire“, što odlično opisuje filozofiju kompanije i korisnika koji su vjerni njihovim proizvodima.

Što se dogodilo sa iPad OS-om?

Kako smo već spomenuli, od 2010.g. iPhone, iPod Touch, i iPad koriste iOS. Ipak, vremenom se Apple odlučio na iPad ugraditi neke dodatno mogućnosti, posebno s ciljem da korisnici mogu iskoristiti prednosti velikog ekrana. Zbog toga je 2019.g. sa izlaskom iOS 13 verzije izašao i sustav za tablet uređaje koji se zove iPadOS.

Unatoč tome što su dva sustava dosta slična, iPadOS ipak donosi posebne mogućnosti za sve veći broj korisnika koji su vjerni ovoj tehnologiji.

Još uvijek će mnogi kazati iOS uređaji za čitavu ponudu prijenosnih uređaja kompanije Apple. Ipak, trebate znati da se sustavi razlikuju, i da iPhone uređaji imaju svoj OS isključivo.

Koje su posljednje verzije iOS sustava?

Ovo je teško za napisati jer ne znamo u kojem periodu nas čitate. Ipak, dok pišemo ovaj tekst, možemo kazati da je posljednja verzija iOS sustava poznata pod nazivom iOS 15. Točnije, iOS 15.3.1, koja je u javnost puštena 10. Veljače 2022.g.

iphone ios
iPhone iOS

Beta verzije su dostupne u određenim periodima kroz cijelu godinu. Ipak, Apple redovno najavi nove OS verzije u 6. mjesecu svake godine, na WWDC događaju. Pred kraj svake godine, točnije u drugom tjednu rujna mjeseca. To znači da iOS 16 možete očekivati za manje od pola godine.

Kroz godinu, nakon što instalirate najnoviji iOS na vaš iPhone, pojavit će se revizije. To znači da možete očekivati nadogradnje, u kojima su ispravljene pogreške i propusti. Nadogradnje se označavaju brojem iz decimalne točke – iOS 15.3 na primjer.

Kako se radi nadogradnja iOS sustava?

Ako želite uraditi nadogradnju na novi iOS, na vašem iPhone uređaju, ove kratke smjernice mogu vam dobro poslužiti.

iPhone uređaj će vas obavijestiti kada bude dostupna nova verzija iOS-a. Ako želite, možete sami provjeriti dali je nova verzija slobodna za preuzimanje tako što ćete odabrati Settings > General > Softvare Update. Ako već imate instaliran najnoviji iOS na vašem telefonu, dobit ćete ispis o verziji koju koristite i obavijest da je to posljednja dostupna verzija.

Ako se pojavila nova iOS verzija, možete potvrditi preuzimanje, te nakon toga instalirati novi iOS na iPhone uređaj koji koristite.

Par riječi za kraj

što je ios
Foto: Shutterstock

Za kraj možemo kazati da je iOS sustav koji radi na mobilnim telefonima kompanije Apple. Dakle, iPhone uređaji rade uz pomoć ovog sustava. Kakav je slučaj i sa drugim softverskim rješenjima, Apple i kroz ovaj sustav svojim korisnicima pruža jedno uniformno iskustvo. Ako ste koristili neke druge proizvode Apple kompanije vjerujemo da ste dobro upoznati sa iOS-om i da ga bez problema koristite. Nadamo se da ste pročitali neke zanimljive detalje, i da znate odgovor na pitanje – što je iOS.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...