Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je MySQL i za što se koristi?

što je mysql

Ovom prilikom ćemo pisati na temu najčešće korištene baze podataka u web svijetu. Ako ste se susretali s bilo kojim Web CMS-om, onda ste vjerojatno čuli i za MySQL. Zanima vas što je MySQL? Nastavite čitati…

Radi se o relacijskoj bazi podataka, otvorenog koda, koju je razvila i koju podržava kompanija Oracle. To je zapravo kratki opis, ili definicija MySQL baze. U nastavku ćemo detaljnije napisati na ovu temu, da svima bude potpuno jasno što je MySQL, gdje se koristi i još mnogo toga.

Zašto koristimo baze podataka?

Zašto se uopće koristi baza podataka? Evo jedan jednostavan primjer, gdje baza podataka ima smisla i olakšava pristup različitim podacima.

Zamislite da imate kolekciju knjiga, i želite si izraditi popis svih naslova koje imate, zapisati naslove koje ste posudili, te voditi još neke zabilješke koje su vam bitne.

Ako nećete koristiti bazu podataka, recimo, izradit ćete popis u MS Excel tablici. Sada, kada ste uradili popis, i imate 278 naslova, 15 naslova koje ste nekome posudili, i imate sve zabilješke koje ste htjeli unijeti.

To znači da imate sve što vam je potrebno, u jednom Excel dokumentu.

Sada, zamislite da se vaša zbirka redovno dopunjava, i da često posuđujete knjige svojim prijateljima. To znači, ako želite imati ažuriran popis, da svaki put kada dolazi do neke izmjene, vi trebate otvoriti Excel dokument, i u njemu uraditi potrebne izmjene. To se ne čini previše kompliciranim na početku, ali ste vremenom uočili da je teško pratiti sve podatke u jednom dokumentu, i raditi izmjene. Isto tako, nekada radi neke sitne korekcije vi trebate otvoriti kompletan dokument, pronaći odgovarajući zapis, uraditi izmjenu i opet sačuvati taj dokument.

S 278 naslova to možda i nije tako strašno. Zamislite situaciju gdje se radi o mnogo većem broju podataka, i gdje se određene grupe podataka međusobno trebaju povezati. Mnogo puta jedan podatak po nekoj logici ovisi o drugim podacima u istoj bazi. Sve to postaje kompleksno, i neće biti izvodivo tek sa nekim Excel dokumentom ili bilo kojim dokumentom te vrste.

Tu na scenu stupaju baze podataka. Vi u bazu možete unijeti 287 000 naslova, ako ih imate, i uz pomoć aplikacije koja komunicira sa bazom, brzo i jednostavno možete raditi izmjene na postojećim podacima, unositi nove podatke, dodavati zabilješke i povezati ih s određenim naslovom.

MySQL kao jedna od najpopularnijih baza podataka

što je mysql
Foto: Shutterstock

MySQL je jedna od najčešće korištenih baza, s naglaskom da je riječ o web serverskoj bazi. Prethodno smo pisali o WordPress CMS-u, te nakon toga i Joomla CMS-u, te smo u oba članka spomenuli da te dvije platforme rade uz pomoć MySQL-a. S obzirom koliku popularnost imaju spomenute platforme, lako je zaključiti kolika je važnost i koliko je MySQL baza zapravo dobra.

Jednostavno rečeno, to je jedan od najpopularnijih sustava za rad s podacima. Prvenstveno se koristi u web serverskom okruženju, ali mogu se naći primjene i na lokalnim računalnim sustavima.

Što je MySQL: Detaljnije?

MySQL je prvi put predstavljen još davne 1995.g. i od tada bilježi veliki broj novih verzija, opcija i nadogradnji u svakom području. Mijenjao je vlasništva, da bi na kraju došao pod vodstvo kompanije Oracle, 2010.g. Iako je trenutni vlasnik kompanija Oracle, koja svoj profit radi na Oracle bazama, MySQL je još uvijek baza otvorenog koda. To znači da je možete koristiti i mijenjati prema potrebama.

Ovaj dio je zanimljiv, i trebamo napisati par redaka na temu.

MySQL – MariaDB

Iako je MySQL baza besplatna za korištenje, mnogim u zajednici programera nije dobro došla vijest da je Oracle kupio popularnu MySQL bazu. Ovo je posebno zabrinulo mnoge uključene u druge projekte, pa se WordPress, Joomla, i drugi Open Source projekti okreću potpuno novoj MariaDB bazi. Dobro je to što MariaDB radi po dosta sličnom šablonu kao i MySQL, i što je tranzicija gotovo neprimjetna. Ipak, važno je kazati da je MySQL došao do točke gdje gubi poziciju prvog izbora. Što će se dalje događati nitko ne zna, ali svakako vrijedi opisati MySQL, ako ništa, radi svih ovih godina odlične koegzistencije sa mnogim drugim web i desktop sustavima.

Vratimo se na MySQL, i detaljan opis ove baze. Sami naziv dolazi od dva prva slova kćerke osnivača „My“, i pridruživanja akronima SQL (Structured Query Language).

relacije i tablice mysql
MySQL tablice

Već smo spomenuli da je MySQL relacijska baza. To znači da je baza dizajnirana tako da podatke razlama u tablice, i da ih povezuje međusobno. To zovemo – relacija.

MySQL Client-Server model

Logika baze nije zaokružena samo relacijama. Da bi se pristupalo podacima, nekako moramo komunicirati s bazom, i dohvatiti podatke koje tražimo. Tu na scenu dolazi Client-Server model. Kazali smo da se baza najčešće koristi na web serverima, što znači da će i sama baza biti na serveru i trebamo definiranu sintaksu za upravljanje bazom. Koristeći SQL – programski jezik – klijent šalje zahtjev prema serveru na kojem se nalazi baza, server će izvršiti zahtjev (komandu), i vratiti klijentu rezultat tog ispisa.

Gore spomenuta Client-Server procedura možda izgleda komplicirano, pa čak i kao lošije rješenje od spomenute Excel datoteke, no to nije tako. Imajte na umu da upite prema bazi, odnosno sve naredbe izvodi neka aplikacija. Sve se to događa u djelićima sekunde i čitav proces je za nas zapravo jako brz.

Par riječi za kraj

što je mysql
Foto: Shutterstock

MySQL je svakako najpoznatija baza danas. Ovo posebno vrijedi u svijetu web aplikacija. Možemo sa sigurnošću kazati da je svaki web majstor čuo, pa možda i koristio ovu bazu barem jednom u svom radu na internetu.

Iako su MySQL i MariaDB dvije različite baze, obje rade na gotovo identičan način. Ipak, zbog čitave priče oko ove dvije baze, smatramo da MariaDB zaslužuje svoj tekst na našem portalu. Svakako nas čitajte, i saznajte još mnogo zanimljivih stvari iz svijeta IT-a, Interneta i naravno razvoja web industrije. Za više informacija o MySQL bazi svakako možete posjetiti službene stranice. Tu se nalazi gradivo pisano na jednom stručnom nivou, i prilagođeno osobama koje će raditi sa bazom.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...