Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Java i koje su joj 3 glavne prednosti?

što je java

Java je danas jako popularan programski jezik koji se pojavio 1995.g. U vlasništvu je kompanije Oracle, i veliki broj uređaja u svijetu rade uz pomoć Java platforme, odnosno aplikacije koja je urađena korištenjem Java koda. U nastavku ćemo malo detaljnije opisati što je Java programski jezik da ga bolje razumijete, gdje se koristi i koje su prednosti ovog programskog jezika.

Već smo napisali da je Java programski jezik prisutan još od 1995.g., što znači da ga koristimo više od 25 godina. U tom periodu kompletna IT industrija, u globalnim razmjerima, manje-više u nekom dijelu koristi Java tehnologije.

Danas je Java jako zastupljen, pa se redovno izvršavaju nadogradnje, sigurnosne zakrpe i održavanje kompletne strukture programskog jezika.

Što je Java?

što je java
Foto: Unsplash

Ako ste vidjeli ikonicu koja prikazuje šalicu kave, to je dobro poznata ikonica „logo“ Java brenda u IT svijetu. Java je programski jezik višestruke namjene, određen klasama i objektno orijentiran. Važno je znati da Java struktura daje programerima mogućnost da aplikacije mogu pokrenuti na bilo kojoj arhitekturi, i na operacijskom sustavu po želji. Takav pristup je poznat i kao WORA, odnosno Write Once, Run Anywhere. To u praksi znači da aplikacija urađena u Java programskom okruženju može raditi na bilo kojoj platformi, koja ima Java Runtime Environement, bez potrebe za ponovnim kompajliranjem koda.

Originalno je Java razvijena pod okriljem Sun Microsystems kompanije, da bi kasnije Oracle kupio prava na ovaj programski jezik i sve vezano za njega. Razvoj Java programskog jezika išao je s ciljem da bude što sličniji C++ programskom jeziku, zato i dijele mnoge sličnosti u sintaksi. Trenutno se Java održava po pokroviteljstvom kompanije Oracle. Nadogradnje su redovne, kao i razvoj i podrška korisnicima.

Za što se koristi Java?

Java se koristi za razvoj aplikacija koje će raditi različite zadatke, na različitim platformama. Aplikacije razvijane u Java programskom okruženju mogu raditi na desktop računalima, serverima, mobilnim telefonima, tablet uređajima, TV uređajima i mnogim drugim. Pored spomenutog, web preglednici koriste Java. Kako smo već napisali Java je WORA platforma, i to znači da sta aplikacija može raditi na više različitih platformi bez potrebe da se kod ponovno kompajlira.

značaj java programskog jezika
Java

Za što je Java toliko popularan programski jezik? Java je danas jako popularan programski jezik prvenstveno zbog činjenice da aplikacije urađene u Java programskom okruženju mogu raditi na različitim uređajima. Najbolji primjer za to je razvoj aplikacija za Android uređaje. Dakle, mnoge aplikacije koje koristite na svojim smartphone uređajima su rađene u Java programskom kodu.

Uz pomoć Java programa možete izraditi:

  • GUI aplikacije
  • Web aplikacije
  • Mobilne aplikacije
  • Serverske aplikacije

Prednosti i nedostatci Java programskog jezika

Godinama se Java razvija i postaje jedan od popularnijih programskih jezika. Java ima veliku zajednicu korisnika, ali i ljudi koji doprinose stalnom napretku.

Prednosti Java programskog jezika

Kao dodatne prednosti Java jezika možemo navesti:

  1. Java je jednostavan jezik za naučiti. Java ima velike sličnosti sa C i C++ programskim jezicima, što znači da će programer lako prijeći sa jednog na drugi i obratno.
  2. Objektno orijentiran programski jezik. Sve u Java okruženju se gleda kao objekt. Danas se mnogi drugi popularni programski jezici vode ovom logikom.
  3. Sigurna platforma što je cilj svakog ozbiljnijeg projekta koji se razvija. Kako se Java aplikacije izvode u Java okruženju, možemo kazati da je to jedna vrsta zaštite. Sa druge strane, Java dodaci u preglednicima su poznati po nesigurnosti, i zato ih se često treba isključiti. Oni nisu zapravo niti potrebni, jer današnje web stranice obično koriste JavaScript.

Nedostatci Java programskog jezika

Ne možemo kazati da Java nema svoje mane, pa da spomenemo neke:

  1. Aplikacije se moraju izvoditi u JRE, odnosno Java Runtime Environement. To znači da se aplikacija ne izvodi direktno na sustavu, nego se JRE izvodi na sustavu i u njemu se pokreću Java aplikacije. To znači da se troši više resursa na hardveru, posebno memorija.
  2. GUI aplikacije nisu dotjerane kao na primjer neke druge (Visual Studio). Kada radite desktop aplikaciju pomoću Java programskog koda, sami prozori i kontrole neće biti vizualno odlično riješene kako bi očekivali.

Najbolja praksa za korištenje Java programskog jezika

što je java
Foto: Unsplash

Do sada ste već mogli pročitati i saznati što je Java. Sada ćemo u kratkim crtama napisati najbolju praksu za korištenje ovog programskog jezika.

Dakle, riječ je o veoma sigurnom programskom jeziku i aplikacije neće raditi sigurnosne propuste ako se pazi na osnove sigurnosti isl… Ipak, treba naglasiti da su se dodaci u preglednicima pokazali nesigurnima, i zato se izbjegava korištenje dodataka koji su rađeni u Java programskom jeziku i koji se koriste u preglednicima.

U konačnici Java je programski jezik koji je stekao veliku popularnost u zadnjih 5-10 godina. Najveći doprinos tome je pojava Android sustava, i samim time veliki broj Java aplikacija.

Za početnike, koji još nisu odabrali put, Java je odličan izbor, iz više razloga. Prvo, naučit će sintaksu koja je jako slična C i C++ programskim jezicima. Naučit će raditi sa programskim jezikom koji je jako popularan i tražen na IT tržištu. I na koncu, Java aplikacije na Android sustavu danas su jako tražene.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Biotehnologija je interdisciplinarna znanstvena grana koja koristi biološke sustave, organizme, stanice ili njihove dijelove kako bi se razvili proizvodi, usluge i procesi za poboljšanje...