Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je desktop aplikacija i kojih 5 karakteristika ona ima?

Po definiciji: desktop aplikacija je aplikacija koja samostalno može da se izvodi na računalu ili laptop uređaju. Desktop aplikacija radi na nekom Operacijskom sustavu, na primjer: Windows, Linux, macOS, UNIX, …

Osim desktop aplikacija, poznajemo i druge; Web aplikacija (koja se izvodi u internet pregledniku), mobilna aplikacija (danas popularne aplikacije koje rade na smartphone uređajima, tabletima, …).

Primjer desktop aplikacije: Mozilla Thunderbird (email klijent aplikacija), Notepad (windows text aplikacija), Windows kalkulator (osnovni alat za računalne operacije u Windowsu).

Naveli smo Windows aplikacije kao primjer, ali poanta se može izvući. Thunderbird email klijent aplikacija na nekom Linux sustavu je također desktop aplikacija.

Kako koristiti desktop aplikacije

desktop aplikacija
Foto: Shutterstock

Da bi koristili desktop aplikaciju prvo je moramo instalirati lokalno na računalo. Izvođenjem, aplikacija koristi resurse računala, prvenstveno snagu procesora, količinu radne memorije i prostor na tvrdom disku.

Pojednostavljeno napisano, desktop aplikacije su robusnije nego na primjer web aplikacije. Za razliku od desktop aplikacije, web aplikacija balansira s potrebama za resursima. Jedan dio uzima sa lokalnog računala, dok će drugi dio resursa uzeti sa servera s kojim komunicira u tom trenutku. Ako je aplikacija složenija, sa više mogućnosti i jačom kontrolom za korisnika, svakako je bolje koristiti desktop aplikaciju. Produktivnost web aplikacija ne može se mjeriti s produktivnošću desktop aplikacija. Ovo je uvjetno rečeno, jer opet, sve ovisi o pristupu i mogućnostima svake aplikacije posebno.

Programiranje desktop aplikacije

desktop aplikacija
Foto: Shutterstock

Desktop aplikacije obično se razlikuju po složenosti i funkcionalnosti. Na primjer, softver za igre fokusiran je na jedan određeni skup značajki, dok drugi programi poput Microsoft Officea omogućuju pristup brojnim značajkama. Neki su programi jednostavno za korištenje, a drugi zahtijevaju posebne vještine i znanje za rad.

Operativni sustavi također određuju kako se izvode desktop aplikacije. Neki programi trebaju samo osnovne dozvole OS-a. Drugi zahtijevaju da korisnik odobri veću kontrolu kroz administrativne povlastice. Na primjer, antivirusne aplikacije ili druge koje trebaju mijenjati datoteke specifične za OS ili pristupiti sigurnim direktorijima, možda neće raditi ispravno ako im nisu dodijeljene administrativne ovlasti.

Prilikom programiranja desktop aplikacije, programeri koriste funkcije i klase samog sustava na kojem se aplikacija treba izvoditi. Na taj način se razvoj aplikacije pojednostavi, i smanji se količina napisanog koda. Aplikacija koja radi lokalno, logično, može se koristiti na tom računalu, sa trenutno prijavljenim korisnikom. Web aplikacijama se može pristupiti sa više lokacija.

Instalacija desktop aplikacije

desktop aplikacija
Foto: Shutterstock

Neke manje složene desktop aplikacije mogu raditi bez potrebe da se prethodno instaliraju. Ipak, malo složenije i one složene aplikacije traže da se prethodno instaliraju na sistem. Tijekom instalacije, čarobnjak za instalaciju će uraditi sve potrebne pripreme i promjene na sistemu koje su potrebne da bi kasnije aplikacija ispravno radila. To znači da će se: kopirati potrebne datoteke na određena mjesta na disku, da će se uraditi konfiguracija sistema, snimiti potrebni procesi, i dodijeliti određene dopuštenja za korisnika i sistem.

Tijekom instalacije, u slučaju da se radi o komercijalnoj aplikaciji, moguće je da će čarobnjak tražiti aktiviranje licence. To može biti unos ključa za aplikaciju, ili neki drugi oblik aktivacije. Pored toga, tijekom instalacije korisnik mora prihvatiti uvjete korištenja, i moguće neke dodatne uvjete za korištenje aplikacije koju trenutno instalira.

Glavne karakteristike desktop aplikacije

Sada kada znate što su desktop aplikacija, evo nekih od njihovih glavnih karakteristika. Točnije, ovo je jedan mali rezime svega onoga smo spomenuli u tekstu.

  1. Desktop aplikacije razvijene su za rad na određenim operativnim sustavima kao što su Windows, Mac ili Linux.
  2. Ažuriranja desktop aplikacija trebaju instalirati krajnji korisnici.
  3. Ažuriranja se mogu objaviti putem interneta, ali instalaciju obično ručno obavlja krajnji korisnik.
  4. Desktop aplikacije dizajnirane su za izvođenje u izoliranom okruženju što znači da imaju manje sigurnosnih problema.
  5. Većina desktop aplikacija ima mogućnost rada bez pristupa Internetu.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...