Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Android, sustav kojeg koristi 2.5 milijarde ljudi?

što je android

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše korišteni sustav u svijetu. Saznajte što je Android, i pročitajte neke zanimljive detalje na tu temu.

Kratki odgovor na pitanje, što je Android: Android je mobilni operacijski sustav, i baziran je na prilagođenoj verziji Linux kernela i drugim softverskim dodacima otvorenog koda.

Android je postigao dominaciju kao najbolji prodavani mobilni OS na pametnim telefonima još 2011.g., da bi i 2013.g. zauzeo dominaciju na prodanim tablet uređajima.

Kratka povijest Android sustava

što je android
Foto: Shutterstock

Android korporacija osnovana je u Palo Alto, u Kaliforniji 2003.g. Projekt Android već je u samim početcima davao znakove velikog potencijala, posebno u području razvoja mobilnih uređaja. Prvi koraci su bili raditi na naprednom sustavu koji će pogoniti digitalne foto aparate. Kasnije su osnivači i investitori uvidjeli da tržište digitalnih foto aparata nije tako veliko, što je odvelo razvoj OS-a u sasvim drugom smjeru. Android se počeo razvijati kao sustav koji će pogoniti pametne telefone, i koji će biti direktni konkurent tada dobro poznatom sustavu Symbian i Microsoft Windows Mobile OS-u.

Važno je znati da se u ovom trenutku Android još uvijek održavao na životu, samostalno, i da nije imao nikakve veze sa Google kompanijom. Osnivači Android OS-a nisu lako pronalazili investitore, i malo tko je vjerovao da će Android biti konkurentan na tržištu.

Tek 2005.g., nakon što su osnivači kompanije Android tražili velike investitore za svoj projekt, Google se uključio sa svojim doprinosom od 50 milijuna Američkih Dolara. Kasnije će se pokazati da je to bio jedan od najboljih poslova koje je kompanija Google sklopila sa nekim. Android je dobio financijsku injekciju, ali i veliko ime na globalnoj sceni. Google je stajao iza leža ovog sustava, što je značilo mnogo u daljnjem napretku samog Androida.

Do sada smo već napisali odgovor na pitanje što je Android. Ipak, zanimljivo je da Android OS u prvom planu nije bio namijenjen pametnim telefonima. U svojim početcima, Android je zamišljen kao Operacijski Sustav za digitalne foto aparate. Tek je naknadno, zbog nedostatka tržišta, prilagođen pametnim telefonima. U nastavku ćemo pisati o Android sustavu kao najzastupljenijem OS-u na mobilnim telefonima.

Što je Android?

android
Foto: Shutterstock

Android je danas jako poznat i popularan u cijelom svijetu. Uz pomoć ovog sustava pokrećemo pametne telefone, tablet uređaje, pametne satove, TV uređaje i automobile. Ušao je u gotovo svaku sferu modernog života, i neizostavan je dio svih pametnih gadgeta. Zašto je Android toliko popularan, i kako Android radi, odnosno što ga čini tako moćnim?

Android će unaprijediti svaki uređaj u kojem se može instalirati. Umjesto da neki uređaj „samo“ radi, uz pomoć Android OS-a on postaje pametan i čini naš život mnogo lakšim. Uz pomoć Androida vaš GPS izbjegava gužve u prometu, vaš sat može slati tekst poruke, i pametni asistent može odgovarati na pitanja. Android je sustav koji trenutno koristi 2,5 milijardi uređaja u svijetu. Uz pomoć Androida, danas koristimo 5G telefone, tablet uređaje, pa čak i prijenosnike.

Sustav otvorenog koda

Za Android sustav se kaže da je otvorenog koda. To i jest istina, ali ne u potpunosti. Na to ćemo se osvrnuti malo kasnije. U velikoj mjeri je Android otvorenog koda, što ga čini jako popularnim. Programeri vole raditi aplikacije za Android, kao i dizajneri te proizvođači pametnih telefona.

Kako smo napisali, Android je Open Source OS, ali u jednoj značajnoj dimenziji on je zaštićen i pod kontrolom kompanije Google. Što to znači u praksi?

Dakle, Android je za programere i proizvođače pametnih telefona, OS otvorenog koda. Ipak, Google je kompanija koja čuva svoj eko sistem i sami projekt je zaštićen pod tim brendom. Ako će programer uraditi aplikaciju, igricu ili neki kod koji želi pokrenuti na Android sustavu, taj kod će objaviti na Google Play Store platformi. Uz pomoć te platforme aplikacija će biti dostupna korisnicima Androida. Da bi netko objavio aplikaciju na Google Play Store, potrebno je otvoriti račun i platiti određeni iznos za objavu svoje aplikacije.

U slučaju proizvođača pametnih telefona, da bi netko prodavao modele sa Android sustavom, ta kompanija treba u suradnji s Google kompanijom certificirati svoje uređaje. Što to znači, ne znamo točno. Pretpostaviti je da će kompanija koja plasira pametne telefone sa Androidom platiti neki iznos kompaniji Google.

U oba ova slučaja, financijski dio nije jedino što suradnik treba ishoditi prema kompaniji Google. Pored novčane transakcije, potrebno je poštivati pravila kompanije Google, da bi suradnja bila odobrena.

Sigurnost Androida

Kao i sve druge velike kompanije, tako se Android brine za sigurnost svojih korisnika. Ako koristite Android, maksimalna sigurnost je nešto što dolazi uz ovaj OS. Google Play Protect je servis koji redovno skenira sve aplikacije koje koristite, a sami softver radi redovna ažuriranja i zakrpe. Svi korisnici, koji se pridržavaju pravila, imaju sigurnost platforme koja se redovno nadograđuje i poboljšava. Mogući su propusti, ali se rijetko dogodi neki veći propust, koji je vrijedan medijske pažnje.

Pored sigurnosti za sami sustav, Android se brine za sigurnost podataka i sadržaja koji dijelite sa drugima. Povijest lokacija koje ste posjećivali, foto albumi, i konverzacije, sve su to osjetljivi podaci za koje Android jamči da će ostati u privatnom vlasništvu svakog korisnika. Možete podijeliti neki sadržaj, ali s tom namjerom i sa ljudima koje ste sami odabrali. Cilj je Androida da podaci budu privatni, onoliko koliko korisnik to želi.

Par riječi za kraj

Foto: Shutterstock

Što je Android? Tehnologija korisna svima. Da napišemo par riječi, kao završnicu na ovaj tekst.

Niste sigurni što je svrha Android sustava? Android je postigao toliku popularnost da je svijet za sebe. Možemo ga gledati kao novu tehnologiju, dostupnu svima i korisnu za svakoga pojedinca. Svatko od nas koristi neki uređaj s Android sustavom, a lepeza uređaja se samo povećava.

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a gotovo sva nova tehnologija traži oslonac u sustavu Android.

Nekada se Android OS koristio u pametnim telefonima isključivo. Danas je stvar potpuno drugačija. Android je sastavni dio našeg doma, kao i gadget uređaja koje nosimo sa sobom i svakodnevno redovno koristimo. Pametni TV uređaji, TV box uređaji, sportske narukvice i pametni satovi – svi ti uređaji rade uz pomoć Androida.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...