Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je JavaScript i koje su mu 4 glavne prednosti?

što je javascript

Već prije smo pisali o drugim web programskim jezicima, i sada je vrijeme da napišemo na temu JavaScript programskog jezika za web. U nastavku saznajte što je JavaScript, gdje se koristi i zašto je toliko popularan u web tehnologijama?

JavaScript je programski jezik za razvoj web stranica i web aplikacija. Uz pomoć JavaScript programskog koda možemo raditi dinamičke izmjene na stranicama unutar HTML koda i CSS-a.

JavaScript može računati, manipulirati podacima i vrijednostima, te provjeravati podatke.

Ako do sada niste pretpostavili, vrijedi napomenuti da JavaScript, iako može raditi samostalno, najčešće koristimo zajedno sa ostalim web programskim jezicima. JavaScript kod možemo uklopiti u HTML kod, možemo ga kombinirati sa radnjama koje obavlja PHP skripta, ili raditi sa podacima koji se nalaze unutar MySQL baze ili neke druge baze podataka.

što je javascript
Foto: Unsplash

Malo detaljnije ćemo definirati JavaScript

Što je zapravo JavaScript? JavaScript je skriptni ili programski jezik koji nam omogućava da web stranicama dodamo kompleksne mogućnosti i da uradimo dinamičnu web stranicu. Za razliku od statičnih web stranica, gdje korisnik neće vidjeti promjene na stranici koja se učitala u pregledniku, dinamične stranice trebaju koristiti druga programska rješenja uz klasični HTML kod. Ako pregledavate interaktivne mape, animirane 2D ili 3D grafike, prelistavate video ili glazbeni sadržaj, to znači da na toj web stranici u pozadini radi JavaScript.

Danas je JavaScript po važnosti odmah uz HTML i CSS standarde. Da bi izgradili kompleksan web trebamo dakle koristiti HTML, CSS i JavaScript. Moguće da će se na nekim stranicama koristiti i druge tehnologije i programski jezici, ali ovo je sastavni dio i od ova tri jezika sve polazi.

Što je JavaScript?

JavaScript je dinamični programski jezik i najčešće se koristi u razvoju web stranica i web aplikacija.

JavaScript
JavaScript

Prije nego krenemo dalje sa pisanjem, važno je razlikovati JavaScript i Java programski jezik. Ove dvije tehnologije su potpuno različite, i Java jezik ćemo opisati nekom drugom prilikom.

Sada ćemo se vratiti na JavaScript i napisati još neke informacije na tu temu.

JavaScript je lagan jezik (po pitanju resursa koje uzima tijekom izvođenja), i logika je takva da se radnje izvode na klijent računalu (u pregledniku). Interpretacijski programski jezik sa mogućnostima objekt orijentiranog programiranja.

Kratka povijest

JavaScript je nastao kao LiveScript, ali je Netscape promijenio ime u JavaScript, vjerojatno zbog činjenice da je generiran uz pomoć Java programa. JavaScript se prvi put pojavio u Netscape 2.0 1995.g. sa nazivom LiveScript. Dakle, jezik je bio ugrađen u Netscape, Internet Explorer, i druge preglednike iz tog perioda. Kasnije se nadograđivao, i bivao neizostavan dio modernih preglednika sve do danas, s imenom JavaScript.

JavaScript se izvodi na klijent računalima, i obilježavamo ga kao client-side programski jezik. To znači da će preglednik, prilikom učitavanja neke internet stranice, pronaći odgovarajući JavaScript kod i pokrenuti ga da se stranica učita sa naredbama koje se tu i nalaze.

Ako bi učitali stranicu sa čistim HTML kodom, ta stranica bi bila statična internet stranica bez mogućnosti interakcije sa korisnikom. JavaScript daje mogućnost da se postigne ta interakcija, i da stranicu učinimo dinamičkom. JavaScript daje interakciju, kontrole u pregledniku, i može uraditi dinamičnu stranicu.

JavaScript može, na primjer, uraditi provjeru „dali je korisnik utipkao valjanu email adresu“, i obavijestiti ga ukoliko to nije učinio. Sve to se odvija na stranici koja se već učitala, bez potrebe za ponovnim učitavanjem kompletne stranice. Ako bi koristili PHP u ovom slučaju, zbog načina na koji PHP radi, svaki put bi trebali ponovno učitati kompletnu stranicu.

što je javascript
Foto: Unsplash

Prednosti korištenja JavaScript tehnologije

Sada ćemo spomenuti neke prednosti JavaScript jezika:

  1. Manje interakcije sa serverom – Provjere koje se događaju na stranici rade se bez potrebe da se stranica šalje na server i obratno. To znači da se server rasterećuje i da nema bespotrebnog prometa prema serveru.
  2. Trenutna povratna informacija – Korisnici neće čekati da se stranica ponovno učita da bi provjerili validan unos podataka.
  3. Povećana interakcija – Web stranice mogu davati poruke ili promjene ako na primjer korisnik prijeđe mišem preko neke kontrole, ili uradi neke radnje putem tipkovnice.
  4. Bogatije sučelje – Stranice mogu biti kompleksnije, i samim time mnogo bogatije po pitanju izgleda i mogućnosti koje se nude. Sve to uz pomoć JavaScript koda.

Ograničenja JavaScript koda

Sada ćemo spomenuti i neke nedostatke JavaScript tehnologije:

  1. Client-side – JavaScript ne dozvoljava čitanje ili pisanje datoteka. Ovo je namjerno izostavljena mogućnost zbog sigurnosnih razloga.
  2. JavaScript sene može koristiti u mrežnim aplikacijama jer nedostaju mogućnosti za takav pristup.
  3. JavaScript nema mogućnost za korištenje više-jezgrenih procesora ili korištenje većeg broj procesora.

Još jednom za kraj

JavaScript je lagan programski jezik, koji zovemo interpretacijski programski jezik sa mogućnosti objektno orijentiranog programiranja. Radi zajedno sa HTML i CSS tehnologijama.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...