Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je WAMP i što znače 4 slova u njegovom akronimu?

wamp server

Saznajte što je WAMP, a što LAMP. Ovom prilikom ćemo objasniti što je WAMP, te kako se koristi. WAMP i LAMP rade istu stvar, ali u različitim okruženjima. Nastavite čitati.

WAMP je akronim za Windows Apache MySQL PHP, što znači da je riječ o softverskom paketu alata koji su potrebni za rad web servera. Svaki od modula ovog paketa se može instalirati samostalno, i neće svi biti potrebni baš za svaki web projekt. Ipak, u paketu grade web serversko okruženje koje se najčešće koristi.

Odmah ćemo kazati da se WAMP razlikuje od LAMP paketa po tome što je drugi namijenjen za rad na Linux OS-u. Kako smo prethodno napisali, W znači Windows, dok će L biti skraćenica od Linux. Kada preuzimate paket na kojem ćete raditi projekte, trebate odabrati verziju za vaš OS. Postoji još i MAMP paket namijenjen za rad u macOS okruženju.

WAMP je

Što je WAMP
Foto: Shutterstock
  • W – Označava Windows operacijski sustav, a imamo još L (Linux) i M (macOS).
  • A – Apache softver koji služi kao Web server. Pisali smo već na temu Apache softvera, pa možete pročitati.
  • M – Označava MySQL bazu podataka koja će služiti za rad s dinamičkim web stranicama. Iako neke verzije koriste MariaDB umjesto MySQL, ostala je skraćenica MySQL baze.
  • P – Skraćenica za programski jezik koji izvršava serverske naredbe, a to je PHP. PHP pomaže u čitavom procesu generiranja završne internet stranice, odnosno pružanja podataka koje korisnik u nekom trenutku treba vidjeti.

Za što nam je potreban WAMP?

Što je WAMP
Foto: Shutterstock

Umjesto da instalirate WordPress na vašem hosting nalogu, koji je operativan i ne želite ga slučajno izbaciti iz radnog stanja, možete novi site testirati lokalno. U toj namjeri WAMP (LAMP) je odlično rješenje, jer pruža serversko okruženje i pokreće vaše web stranice ali lokalno (localhos), na računalu.

WAMP se ponaša kao virtualni server na vašem računalu. Pruža mogućnost da testirate WordPress i sve druge projekte (Joomla, …) na lokalnom računalu, bez straha da ćete srušiti site koji već radi online. Na taj način sve promjene možete pogledati i testirati lokalno, prije nego ih stavite u distribuciju – online.

Korištenjem WAMP-a olakšat će prebacivanje datoteka, te će i sami backup biti brži jer se sve odvija na lokalnom računalu. U praksi to znači da nećete čekati datoteke da se prebace s vašeg računala na udaljeni server, ili da preuzmete sigurnosnu kopiju sa servera na lokalno računalo. Sve to se odvija lokalno, kada koristite WAMP.

Ipak, kada ste završili sa izmjenama na jednom projektu, i smatrate da je spreman ići online – trebate projekt prebaciti na server koji ste zakupili. Bez obzira koji hosting ste odabrali (Dedicated, VPS ili Shared hosting), potrebno je prebaciti datoteke, aktivirati i popuniti bazu podataka, te na kraju usmjeriti domenu na vaš novi site.

Nakon prvog dijela čitanja ovog teksta, mogli ste saznati što je WAMP. U nastavku ćemo napisati još par zanimljivih stvari i zaključak na temu.

Što je WAMP?

WAMP je okruženje koje simulira stvarni web server. Web majstori ga koriste kada rade na nekom web projektu, ili ako rade izmjene na postojećem projektu. WAMP radi na lokalnom računalu, sa Windows operacijskim sustavom, dok će LAMP izvedba obavljati iste zadatke na Linux sustavima.

što je WAMP
WAMP

Bitno je spomenuti da WAMP ima kontrolnu ploču, sa potrebnim informacijama i opcijama za upravljanje. Korisnik može radi izmjene i konfiguraciju WAMP modula, bez mogućnosti da uz pomoć kontrolne ploče radi izmjene na samom sustavu.

Par riječi za kraj

WAMP je odličan alat za razvoj web stranica, testiranje izmjena u dizajnu i programskom dijelu nekog projekta. Sve se odvija na lokalnom računalu u virtualnom web server okruženju. Ako ste instalirali WAMP na vaše računalo, dobili ste Apache server, MySQL bazu i PHP modul. Te komponente su neophodne za pokretanje dinamičkih stranica, odnosno CMS softvera kao što su WordPress, Joomla, Drupal i drugi.

Stranice koje radite lokalno, koristeći alata kao što je WAMP ili LAMP, nisu dostupne online. Da bi pokrenuli online site, potreban je hosting provider, domena i sadržaj koji želite objaviti.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...