Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je CMS i 7 koraka kako instalirati WordPress CMS

Što je CMS? CMS (Content Management System) je alat, odnosno specijalizirani softver, namijenjen za rad i što lakše upravljanje sadržajem. Kako i sama riječ kaže (Sustav za upravljanje Sadržajem), CMS je osmišljen na način da korisniku pojednostavi upravljanje određenim sadržajem, i da omogući korisniku opcije za upravljanje, za što bolju funkcionalnost.

CMS može biti dizajniran za poslovno okruženje, ili za upotrebu u javnom dijelu IT infrastrukture. Danas su Web CMS možda i najviše korišteni, posebno WordPress i Joomla, a dalje slijede Drupal, Magento, Blogger, Prestashop i drugi.

Kada se priča o CMS-u, misli se na digitalni sadržaj i uređivanje/upravljanje tim sadržajem. CMS možemo podijeliti na ECM (Enterprise Content Management) i WCM (Web Content Management).

Unatoč spomenutoj podjeli, CMS je postao sinonim za Web Content Management, pa ćemo i mi u daljnjem tekstu koristiti tu skraćenicu. Dalje ćemo pisati o CMS-u kao Web aplikacijama koje služe za upravljanjem web sadržaja (stranicama na webu), među kojima se posebno izdvaja WordPress.

Kao i svaku drugu vrstu softvera, tako i onu kao što je CMS možemo podijeliti na komercijalni softver i Open Source (besplatni softver).

U nastavku ćemo opisati CMS, kao Web Content Management, posebno besplatne Open Source varijante.

Glavne značajke CMS-a

Značajke svakog CMS-a različite su, ali svaki iz određene grupe ima dosta dodirnih točki. Web CMS ima ugrađene opcije za indeksiranje sadržaja, pretragu, i čitanje sadržaja. Pored toga, CMS u sebi ima ugrađene opcije za formatiranje teksta i ostalih dokumenata, za reviziju dokumenata i sadržaja, kao i za objavu različitih formata datoteka i informacija.

Open source (besplatni CMS)

Svaki Open Source CMS se može preuzeti ili sa službenih stranica ili stranica zajednice koja radi na kodiranju samog CMS-a. Open Source znači da je sami kod besplatan (glavna struktura i funkcionalnost CMS-a), ali se dodatni moduli ili mogućnosti mogu naplaćivati.

Takvi moduli obično budu ciljano urađeni za određene zadatke ili poboljšanja traženih mogućnosti CMS-a, i prodaju se kao posebna licenca (kao dodatak osnovnoj instalaciji). Moguće je nekada platiti tehničku podršku, za otklanjanje tehničkih poteškoća, da se plati pomoć pri instalaciji CMS-a ili za obuku korištenja tog softvera.

Kako smo već u samom uvodu spomenuli, danas su najviše zastupljene CMS platforme: WordPress, Joomla, Drupal, Magento i PrestaShop. Postoje još mnoge druge, ali u okvirima web stranica spomenuli smo najzastupljenije i najpoznatije.

Svaki CMS, koji smo spomenuli, instalira se na Web server, i služi za objavu web sadržaja (koji god on bio). Današnji CMS softver je sofisticiran, te je našao primjenu za različite vrste sadržaja koji se objavljuje. Na CMS-u možemo pokrenuti video stranicu, glazbeni portal, neku tekstualnu web stranicu ili stranicu druge vrste sadržaja.

WordPress CMS

WordPress je posebno osmišljen softver koji se instalira na web server, i koristi se za objavu različitih vrsta sadržaja i informacija. Korisnik koji radi na ovoj platformi ima mogućnosti da uređuje sadržaj, objavljuje nove stranice, izbriše sadržaj koji nije potreban, i uređuje web stranice prema potrebi i osobnim preferencijama. Osim dijela koji je vidljiv svima koji posjete to web mjesto (front-end), u pozadinskom dijelu administrator može da radi kontrolu nad sadržajem, ali ima i druge mogućnosti upravljanja CMS instalacijom.

Pozadinu zovemo back-end. U tom dijelu instalacije administrator može dodavati ili izbrisati druge korisnike u bazi, uređivati izgled stranice i dodavati mogućnosti ili promjenom samog koda WordPressa ili instaliranjem dodatnih modula. Moduli koji se mogu instalirati su: plugin, widget ili tema (izgled stranice).

Nekada smo koristili HTML stranice, koje su bile statične, odnosno teške za dinamičnu izmjenu sadržaja. Obično HTML stranice nemaju bazu, i teško je upravljati sadržajem. Vremenom smo uočili problem, da bi kao rješenje dobili mnoge CMS verzije. CMS u pravilu koristi bazu, zbog čega je mnogo bolja opcija za održavanje dinamične web stranice, nego što je bio slučaj kod HTML-a. Dinamične stranice su stranice kojima se redovno, često, ili manje često mijenja sadržaj. Kada imamo bazu, na koju je CMS povezan, lako je održavati, nadopunjavati i brisati sadržaj.

Danas je WordPress najpoznatiji CMS, a popularnost mu i dalje raste. Veliki broj modula za nadogradnju, ogromna zajednica ljudi koja održava i radi nadogradnje, kao i veliki broj korisnika, put su ka još većem uspjehu ove platforme.

Zbog tako velike popularnosti, u ovom tekstu smo se odlučili detaljno opisati postupak instaliranja WordPress CMS-a, na lokalni web WAMP.

Instalacija WordPress CMS-a

1. Prvo ćemo pokrenuti WAMP server, sa localhost. Potrebno je kreirati novi host, u kojem će biti nova WordPress instalacija.

CMS
WAMP server

2. Kada smo kreirali virtual host, potrebno je pripremiti bazu na koju ćemo povezati WordPress site. Bazu kreiramo uz pomoć phpMyAdmin alata koji je sastavni dio WAMP servera (Windows Apache MySQL PHP).

CMS
Virtual host – geek

3. Kada je baza kreirana, potrebno je u folder /www/geek kopirati WordPress instalaciju, raspakirati .zip arhivu i možemo započeti instalaciju.

CMS
Odabir jezika

4. Na samom početku WordPress instalacije korisnik može odabrati jezik, a za dovršetak će biti potrebno da unese sljedeće podatke: ime baze podataka, korisničko ime baze podataka, lozinku baze podataka, host baze podataka, i prefiks tablice (opcija).

Početak WP instalacije

5. Ako smo dobro unijeli potrebne podatke, WordPress je spreman za instaliranje na server.

ideš Miki

6. Odmah nakon instalacije potrebno je kreirati administrator račun za prijavu. Ovo je glavni račun za WordPress instalaciju i jako je važno zapisati potrebne podatke za prijavu. Pored korisničkog imena i šifre, potrebno je upisati Naziv web stranice, email adresu za obavijesti, i moguće neke druge sitne detalje koji su opcija.

Završetak WordPress instalacije

7. Svi podaci su upisani, i sada ostaje još jedan klik – WordPress je instaliran. Administrator se može prijaviti i započeti sa radom na web stranici.

U ovom članku nećemo detaljno pisati o WordPress-u. Završit ćemo članak na ovu temu, a WordPress pojasnimo nekom drugom prilikom.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...