Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Apache i kojih su 6 prednosti njegovog korištenja?

apache web server

U nastavku ćemo napisati što je Apache, odnosno Apache server kako ga često zovemo. Nastavite čitati i saznajte neke zanimljive detalje, i stvari koje možda niste do sada znali u vezi ovog serverskog softvera.

Web majstori su čuli, i znaju dosta o Apache softveru, ali je moguće da će i oni nešto novo da nauče. Dakle, Apache je softver koji radi u serverskom okruženju i možemo kazati da čuva prvo mjesto po zastupljenosti globalno. Prema nekim statistikama, preko 60% svih zahtjeva za otvaranje internet stranica odvija se baš uz pomoć ovog softvera. U nastavku ćemo objasniti što je Apache, i koja mu je uloga u čitavoj priči.

Apache je brz, pouzdan i siguran. Može se konfigurirati i prilagoditi prema potrebama projekta, zbog čega nas ne čudi tolika zastupljenost.

Što je Apache softver?

Apache je softver, zapravo Web server koji usmjerava dolazeći promet prema određenoj stranici. Mnogi hosting pružatelji usluga svojim korisnicima nude Apache server, ali to ne znači da ne postoje i drugi. Ipak, ovom prilikom ćemo se pozabaviti isključivo Apache web serverom.

što je Apache server
HTTP

Ako ćemo uraditi usporedbu, možemo kazati da web server radi što i domaćin u restoranu. Kada stignete u restoran, domaćin vas dočeka, provjeri rezervaciju i onda vas odvede za vaš stol. Tako nekako radi i Apache server. U slučaju servera, Apache dočeka zahtjev za nekom stranicom, te nakon provjere preusmjeri korisnika na tu stranicu.

Da sažmemo, napisat ćemo glavne radnje Apache servera:

 • Zaprima zahtjev za pristup određenoj stranici
 • Uradi potrebne provjere HTTP zahtjeva, i preusmjeri vas prema stranici
 • Može tražiti da se pokrenu dodani moduli, dok se generira dokument (stranica) koju ćete vidjeti
 • Daje vam stranicu koja je prethodno generirana

Prednosti Apache servera

 1. Open Source i besplatan softver za korištenje, čak i za komercijalnu upotrebu
 2. Pouzdan, stabilan softver
 3. Redovno nadograđivan sigurnosnim zakrpama
 4. Fleksibilan jer koristi modularnu strukturu
 5. Lagan za konfigurirati, pogodan i za manje napredne korisnike
 6. Može raditi na Linux i Windows sustavima

Nedostatci Apache servera

 1. Mogući problemi s performansama u slučaju značajnog prometa prema sajtu
 2. Mnogo opcija za konfiguriranje, što potencijalno može ugroziti sigurnost web stranica

Apache server na računalu

apache
Foto: Shutterstock

Apache je softver prvenstveno namijenjen serverskom okruženju, ali se može instalirati i na osobno računalo. Često će web majstori imati potrebu koristiti web serverske tehnologije, dok razvijaju neki web, programiraju ili testiraju kako radi. Da bi to bilo moguće, koriste se posebni alati: WAMP, LAMP, XAMPP i drugi.

Ovi alati služe za bolju produktivnost dok se neki projekt razvija. Dok se neki moduli programiraju, nije dobro sve raditi na stranicama koje su online. Zato se novi programski zahvati, ali i dizajnerska rješenja, prvo testiraju na lokalnom računalu. Tek kada se potvrdi da sve radi kako i treba, kada se uklone greške i test prođe bez problema, izmjene se mogu postaviti na stranice koje su online.

Kasnije ćemo pisati o WAMP paketu alata, ali sada možemo kratko kazati da je riječ o Windows + Apache + MySQL + PHP paketu, koji od vašeg računala prave server na kojem možete raditi web projekte.

Open Source softver

apache
Foto: Shutterstock

Svakako vrijedi spomenuti da je Apache besplatni softver, Open Source, što ga čini toliko popularnim. Pored toga što dobro radi, siguran je i brz, ovaj softverski alat je i besplatan za korištenje.

Jedan je od najstarijih softvera, koji se pokazao pouzdanim, a održava ga Apache Software Foundation grupa. Prva verzija Apache softvera izašla je 1995.g. To je decentralizirana zajednica programera, a softver koji proizvode distribuira se pod uvjetima licence Apache i oblik je slobodnog softvera otvorenog koda koji nije zaštićen autorskim pravima. Apache projekte karakterizira suradnički razvojni proces temeljen na konsenzusu, što znači da omogućuje programerima koji besplatno dobiju softver njegovu daljnju distribuciju.

Više...

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...