Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je MariaDB?

mariadb

Već smo pisali što je MySQL, što svakako preporučujemo da pročitate. U tom članku smo napisali i što je MariaDB, ali u kratkim crtama.

Ovom prilikom ćemo detaljnije opisati bazu podataka MariaDB, da bi bolje razumjeli kako je uopće nastala nova baza, koja radi gotovo identično kao i MySQL.

MariaDB ima značajke MySQL baze, što je i logično s obzirom da je MariaDB izgrađena na podlozi MySQL-a. U stručnom žargonu, MariaDB je „fork“ MySQL baze. To znači da je originalni Open Source kod poslužio kao podloga na kojoj je razvijena nova baza podataka. Ovaj događaj je nastao kao posljedica promjene vlasnika MySQL baze. Nakon što je Oracle kupio MySQL, zajednica programera zabrinutih u daljnje korake novog vlasnika, uzima dio programa koji je slobodan i na njemu grade novu bazu.

Web majstori su upoznati s ovom činjenicom, i veliki broj njih je uradio prijelaz na MariaDB. Isto tako, drugi softveri koji su koristili MySQL kao bazu, većim dijelom su se adaptirali na novu. Prelazak sa jedne na drugu bazu u ovom slučaju nije mukotrpan postupak. Dvije baze su toliko slične da 99% korisnika (administratora i developera) neće naići na probleme za vrijeme prelaska.

MariaDB ipak ima bolje performanse?

Iako su jako slične, napredniji korisnici prijavili su nešto bolje performanse MariaDB baze u usporedbi s MySQL-om. Riječ je o zamjetnim poboljšanjima u nekim područjima. U globalu gledano, dvije baze ne odskaču jedna od druge.

Kratka povijest

Prva službena verzija MariaDB baze 5.1 dostupna je još početkom 2010.g. Nakon toga su uslijedile verzije 5.2, 5.3 i 5.5, nakon čega izlazi MariaDB 10.0 u 2014.g.

što je mariadb
MariaDB

Značajni skok u verzijama predstavlja promjene u klasifikacijskoj shemi baze, jer su prethodne verzije slijedile shemu MySQL baze.

Verzije 10.1 i 10.2 dolaze 2015. i 2017.g. a 2018.g. MariaDB ugrađuje InnoDB sistem kao primarni modul za pohranu podataka.

Licenciranje i programski jezici s kojima radi

MariaDB radi na Windows, Linux i macOS operacijskim sustavima, te je dostupna za različite platforme. Pored toga, MariaDB ima inačicu za Cloud.

Podržani programski jezici za ovu bazu su: C++, C#, Java, Python i mnogi drugi. Zapravo, MariaDB radi u svim danas značajnim programskim i hardverskim okruženjima.

MariaDB je Open Source softver koji je licenciran po 2 GNU licenca modelu.

Kao i druga softverska rješenja pod ovom licencom, MariaDB je često odlična alternativa skupim bazama kao što su Oracle, MS SQL Server i IBM DB2.

Web i Cloud aplikacije vide Open Source baze kao dobru podlogu za svoje projekte. Moramo kazati, iako je riječ o besplatnim rješenjima, Open Source baze podataka rade odličan posao, te imaju raznoliku primjenu u IT-u.

Tek neki od značajnih korisnika MariaDB baze podataka su: Wikipedia, Facebook, Google, a tu su i popularna CMS rješenja WordPress, Joomla isl… Ove reference su snažan pokazatelj koliko je Open Source danas značajan i kako jaku ulogu ima u svijetu interneta, ali i razvoja Desktop aplikacija.

Par riječi za kraj

U ovom članku ste saznali što je MariaDB, ali ne samo to. Mogli ste pročitati koliko je važna uloga zajednice otvorenog koda, i činjenicu da Open Source projekti danas pokreću veliki dio sveukupnog IT sektora.

MariaDB je Open Source projekt, koji se pojavio nakon što je jedna kompanija (Oracle) preuzela prethodni Open Source projekt. Na posljetku, u nekim stvarima MariaDB daje bolje rezultate od direktnog konkurenta – MySQL baze.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...