Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je MariaDB i kojih 6 značajki ga razlikuje od MySQL-a?

mariadb

Već smo pisali što je MySQL, što svakako preporučujemo da pročitate. U tom članku smo napisali i što je MariaDB, ali u kratkim crtama.

Ovom prilikom ćemo detaljnije opisati bazu podataka MariaDB, da bi bolje razumjeli kako je uopće nastala nova baza, koja radi gotovo identično kao i MySQL.

MariaDB ima značajke MySQL baze, što je i logično s obzirom da je MariaDB izgrađena na podlozi MySQL-a. U stručnom žargonu, MariaDB je „fork“ MySQL baze. To znači da je originalni Open Source kod poslužio kao podloga na kojoj je razvijena nova baza podataka. Ovaj događaj je nastao kao posljedica promjene vlasnika MySQL baze. Nakon što je Oracle kupio MySQL, zajednica programera zabrinutih u daljnje korake novog vlasnika, uzima dio programa koji je slobodan i na njemu grade novu bazu.

Web majstori su upoznati s ovom činjenicom, i veliki broj njih je uradio prijelaz na MariaDB. Isto tako, drugi softveri koji su koristili MySQL kao bazu, većim dijelom su se adaptirali na novu. Prelazak sa jedne na drugu bazu u ovom slučaju nije mukotrpan postupak. Dvije baze su toliko slične da 99% korisnika (administratora i developera) neće naići na probleme za vrijeme prelaska.

MariaDB ipak ima bolje performanse?

mariadb
Foto: Shutterstock

Iako su jako slične, napredniji korisnici prijavili su nešto bolje performanse MariaDB baze u usporedbi s MySQL-om. Riječ je o zamjetnim poboljšanjima u nekim područjima. U globalu gledano, dvije baze ne odskaču jedna od druge. Ovo su neke od ključnih razlike:

 1. MariaDB ima 12 novih mehanizama za pohranu, dok MySQL ima manje mehanizama za pohranu.
 2. MariaDB ima veći skup veza koji podržava do 200.000+ veza, dok MySQL ima manji skup veza.
 3. Ako usporedimo performanse MariaDB-a i MySQL-a, u MariaDB-u replikacija je brža, dok je u MySQL-u sporija.
 4. MariaDB je Open Source, dok MySQL koristi neki vlasnički kod u svom Enterprise Editionu.
 5. MariaDB ne podržava Data Masking i Dynamic column dok MySQL to podržava.
 6. MariaDB je relativno brži od MySQL-a.

  Kratka povijest

  Prva službena verzija MariaDB baze 5.1 dostupna je još početkom 2010.g. Nakon toga su uslijedile verzije 5.2, 5.3 i 5.5, nakon čega izlazi MariaDB 10.0 u 2014.g.

  što je mariadb
  MariaDB

  Značajni skok u verzijama predstavlja promjene u klasifikacijskoj shemi baze, jer su prethodne verzije slijedile shemu MySQL baze.

  Verzije 10.1 i 10.2 dolaze 2015. i 2017.g. a 2018.g. MariaDB ugrađuje InnoDB sistem kao primarni modul za pohranu podataka.

  Licenciranje i programski jezici s kojima radi

  MariaDB radi na Windows, Linux i macOS operacijskim sustavima, te je dostupna za različite platforme. Pored toga, MariaDB ima inačicu za Cloud.

  Podržani programski jezici za ovu bazu su: C++, C#, Java, Python i mnogi drugi. Zapravo, MariaDB radi u svim danas značajnim programskim i hardverskim okruženjima.

  MariaDB je Open Source softver koji je licenciran po 2 GNU licenca modelu.

  Kao i druga softverska rješenja pod ovom licencom, MariaDB je često odlična alternativa skupim bazama kao što su Oracle, MS SQL Server i IBM DB2.

  Web i Cloud aplikacije vide Open Source baze kao dobru podlogu za svoje projekte. Moramo kazati, iako je riječ o besplatnim rješenjima, Open Source baze podataka rade odličan posao, te imaju raznoliku primjenu u IT-u.

  Tek neki od značajnih korisnika MariaDB baze podataka su: Wikipedia, Facebook, Google, a tu su i popularna CMS rješenja WordPress, Joomla isl… Ove reference su snažan pokazatelj koliko je Open Source danas značajan i kako jaku ulogu ima u svijetu interneta, ali i razvoja Desktop aplikacija.

  Par riječi za kraj

  mariadb
  Foto: Shutterstock

  U ovom članku ste saznali što je MariaDB, ali ne samo to. Mogli ste pročitati koliko je važna uloga zajednice otvorenog koda, i činjenicu da Open Source projekti danas pokreću veliki dio sveukupnog IT sektora.

  MariaDB je Open Source projekt, koji se pojavio nakon što je jedna kompanija (Oracle) preuzela prethodni Open Source projekt. Na posljetku, u nekim stvarima MariaDB daje bolje rezultate od direktnog konkurenta – MySQL baze.

  Više...

  Članci

  Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

  Članci

  U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

  Članci

  Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

  Članci

  Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...