Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Joomla i koje su mu 4 osnovne prednosti?

Što je Joomla
Foto: Shutterstock

Isprobajte Joomla CMS, besplatan je! No, što je Joomla i što je CMS? U nastavku ćemo odgovoriti na pitanja i opisati Joomla CMS koji se koristi za izradu web stranica.

Joomla je Open Source Content Management System koji služi za izradu web stranica. Kao i WordPress, Joomla je napisana u PHP jeziku, i koristi MySQL bazu podataka. Jedan je od najpopularnijih CMS sustava, što je i razlog da napišemo malo na tu temu.

Joomla je pod GNU General Public License modelom licenciranja. To znači da je besplatna za korištenje, i jako je popularna u svijetu objavljivanja internet sadržaja.

Iako Joomla ima neke svoje prednosti, treba naglasiti da ima i nedostatke. S tim na umu, nećemo ulaziti u rasprave dali je Joomla bolji ili lošiji izbor od WordPress softvera. Ovom prilikom samo želimo opisati Joomla CMS i pojasniti što je Joomla.

Ideja Joomla CMS-a

Po ideji, Joomla se može usporediti sa WordPress CMS-om. Naime, Joomla CMS ima istu namjenu kao i WordPress. Uz pomoć ove skripte korisnik može lako postaviti site i objavljivati bez potrebe za poznavanjem nekog programskog jezika isl…

Što je joomla
Što je Joomla?

Ako se odlučite koristiti Joomla, kroz par minuta možete uraditi instalaciju i odmah započeti sa objavljivanjem sadržaja. To znači da imate gotov i spreman web site koji će svi moći da čitaju i pristupaju sadržaju koji ste objavili javno.

Kratka povijest Joomla skripte

Joomla je bazirana na Mambo CMS projektu koji je razvila Australska kompanija još 2001.g. Prvotni projekt je izašao u javnost u osmom mjesecu 2005.g., da bi Joomla verzija 1.0 ugledala svjetlo dana u devetom mjesecu te iste godine.

Mogućnosti Joomla CMS-a

Joomla pruža mogućnosti da lako izradite svoj vlastiti web site.

Samo neke od mogućnosti ćemo navesti u nastavku:

 • Upravljanje korisnicima – Joomla nudi mogućnost da određenim korisnicima dajete privilegije, i ovlasti koje će imati. To znači da možete određenom korisniku omogućiti ili zabraniti: uređivanje, objavljivanje, brisanje, i druge radnje koje su definirane u ovom CMS-u.
 • Upravljanje sadržajem – Korištenjem ove skripte objave možete izraditi pomoću WYSIWYG editora, odnosno jednostavnim pristupom „Što Vidite To Ćete I Dobiti“.
 • Upravljanje Banerima – Banner, ili baner je format reklame koju možete objaviti na vašim stranicama. Joomla pruža mogućnost jednostavnog postavljanja reklama na određene pozicije na vašem webu.
 • Uređivanje izgleda – Template, ili izgled stranice lako se može mijenjati, čak i za vrijeme dok je stranica online. Lako možete zamijeniti jedan Template sa drugim i odlučiti se za neki novi.
 • Upravljanje multimedijalnim sadržajem – Joomla daje mogućnost upravljanja multimedijalnim sadržajem. Bez problema možete postaviti video, fotografije ili zvučni zapis u vaše objave.
 • Upravljanje sadržajem – kao što i priliči svakom ozbiljnom CMS sustavu, Joomla daje mogućnosti upravljanja sadržajem. Lako možete raditi izmjene, ukloniti objavljeni sadržaj ili dodati novi.

Prednosti korištenja Joomla CMS-a

Nakon što ste saznali što je Joomla, vrijeme je da spomenemo glavne prednosti ovog CMS-a.

 1. Još jednom vrijedi spomenuti da je riječ o besplatnom Open Source softveru.
 2. Joomla je dizajnirana da bude jednostavna za instalirati i uraditi postavke, čak i ako niste napredni korisnik.
 3. Uređivanje sadržaja i dodavanje novog je pojednostavljeno uz korištenje WYSIWYG alata za obradu.
 4. Kao i druge CMS platforme, i Joomla brine o sigurnosti podataka.

Tu su i druge prednosti ali nećemo sada nabrajati baš svaku od njih. Smatramo da sada znate što je Joomla, te da imate dovoljno informacija uz pomoć kojih sami možete odlučiti dali je Joomla najbolji izbor ili možda neki drugi CMS.

Nedostatci koje trebamo spomenuti

Joomla
Foto: Shutterstock

Prije nego krenemo sa mogućnostima Joomla CMS-a, trebamo spomenuti glavne nedostatke korištenja ove platforme.

 1. Najveća zamjerka može se ukazati za nekompatibilnost nekih modula, ekstenzija i dodataka.
 2. Drugo, što ćemo navesti je to da dodaci i moduli za Joomla nisu besplatni.
 3. Razvoj i nadogradnja mnogo teže prolazi, ako usporedimo s WordPress na primjer.
 4. Joomla samostalno nije SEO optimizirana.
 5. Smatramo da Joomla sporije rdi za razliku od WordPress instalacije.

Tko sve koristi Joomla?

Joomla CMS koristi veliki broj organizacija, kompanija, studenata i web majstora. Zašto i ne bi, ako znamo što je Joomla CMS? Naime, Joomla je pogodna platforma za različite vrste internet stranica, i jedna je od najvećih softverskih platformi u svijetu Interneta. Koriste je Vladine organizacije diljem svijeta, različiti uredi, medijske kuće, zdravstvene ustanove i pojedinci za podizanje weba i blog platforme.

Jedna od vodećih značajki ove platforme je Usability. To znači da je iskoristiva za mnoge namjene i lagana za korištenje. Bez obzira dali ste student, koji tek ulazi u svijet weba, ili ste iskusni web majstor, Joomla će biti dobar izbor.

Osim što možete koristiti već gotove module za Joomla site, ako poznajete PHP i druge web programske jezike, sami možete prilagoditi Joomla site prema potrebama i željama.

Par riječi za kraj

što je joomla
Foto: Shutterstock

Do sada smo već napisali dosta, i odgovorili na pitanje, što je Joomla. Za kraj ćemo sažeti priču i napisati konkretne odgovore.

Joomla je Open Source platforma za izradu web stranica i aplikacija. Riječ je o moćnom CMS-u, koji radi uz pomoć MySQL, PostgreSQL ili MySQLi baze podataka. Projekt je zaživio 2005.g. i glavni cilj ove platforme je omogućiti lako korištenje i proširivanje.

Velika zajednica programera i dizajnera brine se o Joomla kodu, i novim stvarima koje se nadograđuju.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...