Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je VPS i koje su mu 4 osnovne značajke?

što je vps

Prije smo već pisali o tome što je server, pa ćemo ovu priliku iskoristiti da malo detaljnije opišemo VPS. U nastavku saznajte što je VPS, i koje su tehnologije vodeće u pružanju usluga hosting internet stranica.

VPS je akronim za Virtual Private Server. Pojam je dobro poznat svima koji imaju svoje web stranice i rade na neki način sa objavom, ili održavanjem internet stranica. Pored VPS tehnologije, vlasnik internet stranica može odabrati Shared hosting ili Dedicated Server. I te pojmove ćemo objasniti, ali za sada ćemo se fokusirati na VPS tehnologiju.

Ako želite što kraći odgovor na pitanje: što je VPS, evo ga. VPS ili Virtual Private Server je virtualna mašina (Virtualni kompjuter) koja obnaša ulogu servera za određene internet servise.

Po spomenutim internet servisima mislimo na internet stranice, e-mail servere, servere za bazu podataka i slične druge.

VPS radi uz pomoć svog vlastitog operacijskog sustava (OS-a). Glavni korisnik (Administrator – root) ima potpuni pristup i mogućnost instaliranja novih aplikacija. Pored toga, administrator ima mogućnost konfiguriranja svih postavki koje se nalaze u samom sustavu ili određenoj aplikaciji.

U mnogome se VPS može usporediti sa Dedicated server tehnologijom. Ipak, zbog načina na koji radi VPS se mnogo brže stavlja u rad, i pristup daljnjim konfiguracijama dostupan je doslovno za manje od jedne minute.

Što je Virtual Private Server?

Malo ćemo detaljnije odgovoriti na pitanje, što je VPS, odnosno virtualni privatni server. Saznajte što znači Virtualni Privatni Server, i kako se koristi u praksi. Napisat ćemo ključne razlike između ostalih serverskih tehnologija, barem onih koje pokreću internet stranice.

Hetzner VPS
VPS Hetzner

Danas prevladavaju Cloud virtualna rješenja, odnosno tehnologija virtualizacije u oblaku. Koncept virtualnog privatnog servera je u mnogočemu isti, s razlikom da se virtualizacija prije odvijala na jednom fizičkom računalu, a danas se virtualno okruženje razvija u oblaku (Cloud) koji sačinjava veći broj računala.

Važno je naglasiti da svaki VPS pogoni svoj vlastiti operacijski sustav, te kao takav daje potpunu kontrolu administratoru u pogledu upravljanja tog jednog virtualnog računala. To znači da administrator može birati OS koji želi. Kasnije na OS administrator može instalirati potrebne aplikacije. Dalje, može raditi postavke servera i aplikacija. Administrator može obavljati potrebne korake da bi osigurao stabilan i siguran rad svog servera.

Što VPS nudi i koje su to prednosti ovog koncepta ako se usporedi s na primjer Shared hosting paketom ili Dedicated server mašinom? Nakon što shvatite što je VPS, lako ćete i sami razumjeti sve pogodnosti koje VPS nudi.

Prije nego krenemo sa usporedbom i razlaganjem svakog spomenutog koncepta, trebamo spomenuti da se i VPS razlikuje od ponuđača do ponuđača. To znači da svaka kompanija ima svoje ponude, i one se razlikuju. Ovisno o pozadinskoj tehnologiji (Cloud rješenjima), hardverskoj infrastrukturi, i brzini komunikacije prema WAN-u, te naravno cijeni, svakako vrijedi isprobati više ponuda, i odabrati onu najbolju.

Shared – VPS – Dedicated hosting

što je vps
Foto: Shutterstock

Već smo odgovorili na pitanje: što je VPS. Vrijeme je da VPS usporedimo s drugim hosting rješenjima koja su danas dostupna.

Jedna zanimljiva usporedba koju ćemo u nastavku napisati:

  • Što je Shared hosting: Možemo ga usporediti s apartmanskim naseljem, gdje vlasnici apartmana dijele parking, vešeraj, bazen i druge zajedničke servise međusobno.
  • Što je Dedicated hosting: Ovaj koncept je sličan vlasništvu kuće, gdje se kompletna kuća, i okućnica nalazi u vlasništvu jedne osobe.
  • Što je VPS hosting: VPS je negdje između, i naviše sliči vlasništvu stana u gradu. Svaki vlasnik stana ima sve potrebne servise (parking, vešeraj, isl..) ali sa sugrađanima dijeli gradske usluge.

U nastavku ćemo Detaljno opisati VPS, i odgovoriti što ovaj hosting pruža i zbog čega je mnogo puta najbolje hosting rješenje.

Što nudi VPS hosting?

U ovom dijelu teksta pročitajte što sve nudi VPS i zbog čega je mnogo puta najbolje rješenje za web majstore.

Kako ste do sada mogli zaključiti, VPS je u mnogočemu bolja opcija u usporedbi sa Shared hostingom. Ipak, cijenom je skuplji, i kao opcija dolazi onima koji ostvaruju prihode, ali i poznaju osnove rada samog web servera.

Do sada to nismo naglašavali, no da bi upravljali VPS-om, trebate znati više nego što je to slučaj ako imate Shared hosting.

Značajke VPS-a

što je vps
Foto: Shutterstock

Nastavimo sa opisivanjem i osnovnim značajkama VPS-a.

  1. Kod VPS hostinga također dijelimo jedan veliki Cloud sustav ili mašinu na kojoj se vrti virtualizacija. Ipak, s obzirom da svaki VPS radi na operacijskom sistemu, dijeljenje resursa je zagarantirano. Zapravo, dijeljenje resursa zasniva se na modelu „koliko platiš, toliko ćeš i dobiti“.
  2. Za razliku od dijeljenja resursa na VPS-u, u slučaju Shared hostinga, vama kao jednom od korisnika mnogo toga ne ide u prilog. Zapravo, sigurnost vašeg web prostora, bandwidth, brzina web stranice i sve ostalo ovisi o broju korisnika na tom serveru, i sigurnosti svih drugih web stranica na serveru. Dalje s tim, ovisno o potrošnji resursa drugih korisnika, vaša web stranica može biti nedostupna, raditi usporeno te biti izložena hakerskim napadima.
  3. Ako koristite VPS, sigurnost je podignuta na veći nivo. Detaljne postavke vatrozida, antivirusa i konfiguraciju portova radite sami na svom OS-u i alatima koje ste instalirali.
  4. Nastavimo li ovaj tekst u smjeru usporedbe VPS-a i Dedicated servera, možemo kazati da je Dedicated server u praksi jača verzija i bolja za napredne korisnike i jače projekte koji zahtijevaju neovisan hardver, zajamčene resurse i brzinu. Zapravo, sve spomenute stavke možete zakupiti na VPS rješenjima, pa ćemo kao glavnu razliku između VPS-a i Dedicated servera navesti fizički pristup hardveru. To znači da Dedicated server nudi najvišu razinu sigurnosti, performansi, i kontrole nad svim komponentama samog servera.

Za kraj – Što je VPS?

Još par rečenica za kraj, da zaokružimo priču o VPS-u. Da bi napisali kratku definiciju, što je VPS, mogli bi kazati:

VPS je virtualno izolirani server koji pokreće svoj vlastiti OS. Administrator ima kontrolu nad tom instancom, i svim radnjama koje se odvijaju na sustavu. Prije samog kraja želimo naglasiti da je VPS često i najbolje rješenje za manje i srednje internet (web) projekte. Ako želite isprobati VPS, možemo vam preporučiti Hetzner kao našeg partnera. Bez obzira na koji VPS se odlučite, smatramo da vrijedi isprobati ovu serversku tehnologiju. Tako će te steći osnovno znanje, te iz prve ruke naučiti kako radi serverski OS. Saznat ćete koji su servisi potrebni za pokretanje internet stranica i još mnogo toga.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...