Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Dedicated hosting i kojih 6 prednosti ima?

što je dedicated hosting

U ovom članku ćemo opisati pojam Dedicated hosting, i pojasniti što korisnik može očekivati kada zakupi Dedicated server uslugu. Pročitajte u nastavku što je Dedicated hosting, odnosno Dedicated server (Dodijeljeni server)?

Možemo prvo pojasniti razliku pojmova hosting i server, napisati što je što, da ne bude zabune u nastavku. Dakle, u kontekstu u kojem pišemo: Što je Dedicated hosting, možemo koristiti pojam Dedicated server. Naime, takav koncept hostinga daje korisniku u zakup kompletan fizički server koji se nalazi u nekom data centru. To znači da će korisnik, kada zakupi Dedicated hosting uslugu, dobiti na raspolaganje kompletan server na kojem može instalirati OS po želji te kasnije aplikacije koje treba.

Važno je istaknuti da se Dedicated server nalazi na određenoj lokaciji, da ima pristup WAN-u i svoju IP adresu ili više njih ovisno o konfiguraciji i opcijama koje korisnik nadoplati.

Definicija: Dedicated hosting je pojam koji opisuje hosting paket koji korisniku daje Dedicated server sa svim resursima koje server treba da bi bio funkcionalan.

Dedicated hosting plan je najbolje rješenje za korisnike koji imaju kompleksne projekte i očekuju veliki broj klijenata koji će se spajati na neki način na sami server. Pored toga što nudi veliku brzinu, dodijeljeni server se može konfigurirati i zaštititi najvišim stupnjem zaštite. Ovo posljednje vrijedi u slučaju da administrator poznaje serverske tehnologije. Naime, ako se usporedi sa Shared hosting ili VPS hosting planom, Dedicated server nudi najveće mogućnosti konfiguracije i zaštite sadržaja na samom serveru.

Usporedba sa drugim tehnologijama

Ako usporedimo ovaj hosting s, na primjer Shared hosting ili VPS hosting planom, možemo navesti neke pogodnosti koje Dedicated hosting nudi. U slučaju VPS hosting plana korisnik dijeli server sa drugima ali ne i resurse koji su mu zajamčeni. Za razliku od VPS-a, Dedicated hosting plan daju na raspolaganje fizički server u kompletu. Dakle, korisnik ima kompletan računar i resurse hardvera koji taj računar „server“ ima… Usporedbu sa Shared hosting planom ne treba niti spominjati, jer je Shared hosting par kategorija razlike.

Za koga je Dedicated hosting?

dedicated server hosting plan
Dedicated hosting plan

Sada, kada ste otkrili što je Dedicated hosting, da vidimo za koje klijente je ovo najbolja opcija.

Dedicated hosting plan je logična opcija za veće organizacije i projekte koji ozbiljno rade. Klijent ima puni pristup svom serveru i mogućnost konfiguriranja prema vlastitim potrebama. Svakako vrijedi spomenuti da Dedicated hosting plan većinom nudi Managed i Unmanaged uslugu. To znači da možete zakupiti Dedicated server i administratora koji će uraditi konfiguraciju i održavati server, ili, ako ste i sami administrator, možete uzeti Unmanaged uslugu i sami održavati i konfigurirati svoj server.

Logično, Managed Dedicated hosting usluga je skuplja, ali ako imate uhodan posao, i niste upoznati sa serverskim tehnologijama, to je opcija koju ćete odabrati.

Generalno, Dedicated hosting je skuplja opcija i od Shared hosting i VPS hosting plana. Cijena je u startu veća, ali konačna cijena ovisi o hardveru koji trebate (resursima), i odabiru Managed ili Unmanaged opcije.

Na konačnu cijenu utiče i odabir Operacijskog sustava, te aplikacija koje ćete instalirati. To znači, ako odaberete MS Windows server, morate platiti licencu. U slučaju Open Source operacijskog sustava cijena je znatno niža ili je OS besplatan. Slično vrijedi i za odabir softvera, odnosno aplikacija koje će biti na samom serveru.

Softver poput cPanel, i sličnih također traži plaćanje licence. Naglasit ćemo da svaki ozbiljan hosting provider zahtijeva od svojih korisnika da posjeduju valjane licence za softver koji namjeravaju koristiti.

Ako želite, svakako možete koristiti i besplatne verzije softvera, koje su dostupne.

Prednosti Dedicated hosting plana

dedicated hosting
Foto: Shutterstock

Dedicated hosting ima mnoge prednosti, ali zbog kompleksnosti i veće cijene ovaj koncept nije za svakoga. Odmah da naglasimo, Dedicated hosting je profesionalno osmišljeno rješenje za ozbiljne projekte koji generiraju prihode.

Koje su to prednosti Dedicated hosting plana?

Ako ga usporedimo sa Shared hosting i VPS hosting planom, Dedicated hosting nudi sljedeće pogodnosti:

  1. Kontrola – Kao vlasnik kompletnog servera, vi i vaša organizacija imate potpunu kontrolu nad računalom, Operacijskim sustavom i svim aplikacijama koje se nalaze na serveru.
  2. Fleksibilnost – Organizacije lako mogu mijenjati konfiguraciju servera, instalirati novi softver i prilagoditi resurse potrebama.
  3. Performanse – Sami možete odabrati konfiguraciju servera i prilagoditi je potrebama. Naknadno, možete dodati RAM, pojačati CPU ili neke druge hardverske opcije na serveru kojeg ste zakupili.
  4. Sigurnost – Činjenica je da imate kompletan server u vašem vlasništvu, što znači da sami radite na sigurnosti i niste kompromitirani drugim korisnicima jer ih nema.

Završne riječi

dedicated hosting
Foto: Shutterstock

Dedicated hosting je Internet hosting opcija koja korisniku daje u zakup kompletan fizički server. Server se obično nalazi u data centru, i povezan je na Internet. Server ima svoju IP adresu i kontrolu nad samim serverom, od instaliranja OS-a, do postavki i instaliranja aplikacija, ima vlasnik servera ili administrator koji je dobio pristup.

Mogućnost zakupa Managed servera znači da vlasnik može angažirati stručnu osobu za osposobljavanje servera, podešavanje, i puštanje projekta u rad. U slučaju da vlasnik servera ima potrebno znanje i vještine, može zakupiti Unmanaged uslugu i sam raditi sve potrebne radnje na svom serveru.

Značajne prednosti Dedicated hostinga su:

  1. Veća stabilnost u usporedbi sa Shared hosting opcijom
  2. Bolje performanse u usporedbi sa drugim jeftinijim hosting opcijama
  3. Prilagođeni vatrozid (Firewall) što daje veći stupanj sigurnosti
  4. Veća fleksibilnost u pogledu instaliranja softvera
  5. Unikatna i dodijeljena IP adresa
  6. Veći stupanj sigurnosti

Jedina stavka koja ne ide u korist Dedicated server hosting planu je viša cijena. Kako smo već prije napisali, ovaj hosting paket je pogodan za projekte koji rade ozbiljan posao i generiraju zaradu.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...