Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je WordPress i kojih je njegovih 9 glavnih značajki?

wordpress

WordPress je trenutno najpoznatiji CMS, odnosno web platforma za postavljanje sadržaja. Na pitanje, što je WordPress, možemo odgovoriti da je riječ o besplatnom, Open Source projektu za puštanje u rad internet stranica različitih modela.

Sa tehničke strane, važno je znati da WordPress pokreće PHP programski jezik, u suradnji sa MySQL bazom podataka. Na temu Baza podataka smo već pisali, pa se podsjetite. Također, ako ne znate što je CMS, pročitajte prije napisani članak na tu temu.

Sve na temu slijedi u nastavku

Možemo kazati da je WordPress najlakši način da pokrenete blog ili web site, što nikako ne znači da je riječ o CMS-u koji nema što za ponuditi. Dakle, unatoč činjenici da se lako instalira, konfigurira i postavlja online, WordPress je kompleksan CMS koji nudi mnoštvo opcija. Tome u najvećem dijelu doprinosi veliki broj modula, poznati kao Plugin, ili Widget, koji se mogu pronaći i lako se instaliraju.

Sami WordPress projekt održava zajednica vrhunskih programera, i on je besplatan. Ipak, neke određene module ili specifične zahtjeve morat ćete platiti. To nije veliki problem, jer za svaki profesionalno urađeni Plugin, postoji i besplatna verzija, koja naravno nema sve moguće opcije kao plaćena.

Iako se lako instalira, i pušta u rad, WordPress je bogat mogućnostima i odličan je izbor za veće ili manje projekte. Može se koristiti kao blog platforma, web stranica, ili internet trgovina. Tome u prilog ide i činjenica veliki broj internet stranica koje su rađene na WordPress CMS-u.

Što je WordPress site?

WordPress site je bilo koja internet stranica koja radi na WordPress platformi. Kao i svaki ozbiljniji CMS, WordPress ima (Backend) pozadinu gdje se rade potrebne izmjene, i (Frontend) dio koji vide i koriste posjetioci web stranice.

što je wordpress
Što je WordPress

Par primjera kako koristiti WordPress:

 • Blog – Ovo je možda i najbolji primjer za korištenje WordPress CMS-a iz dva razloga. Prvi razlog je činjenica da WordPress nećete morati plaćati, te uz neznatna financijska ulaganja možete započeti s vašim aktivnostima na blogu. Druga stvar je WordPress.com, odnosno WordPress platforma koja je već postavljena za pokretanje vlastitog bloga.
 • E-commerce site – Prevedeno riječ je o internet trgovini, a WordPress u ovom području nudi sve mogućnosti koje viđate na modernim internet trgovinama. Samim instaliranje dodatka, i s par podešavanja, vaša internet trgovina spremna je za rad.
 • Business site – Odnosno poslovni web site. WordPress nudi mnoštvo prilagođenih tema za sve vrste poslovnih stranica i prezentacija neke firme ili brenda.
 • Membership site – Uz pomoć WordPress platforme možete pokrenuti site s naplatom određenog sadržaja. Ovakav pristup daje vam mogućnost generiranja zarade prodajom digitalnih dobara, prijavom na određene objave ili drugim vrstama pretplate.
 • Portfolio site – WordPress omogućava pokretanje gotovo svih vrsta internet stranica. Među njima su i portfolio stranice, koje možete izraditi da bi prezentirali svoje umjetničke radove, dizajnerske vještine…
 • Forum site – Objasnili smo već prije što je forum, i baš u tom tekstu spomenuli smo WordPress. Pročitajte i sve će vam biti jasno.

Zapravo, kakav god site zamislili, uvjereni smo da će WordPress imati mogućnost da na njemu pokrenete vašu ideju. WordPress ima toliko mnogo dodataka, i urađenih dizajna, da jednostavno može poslužiti za koju god namjenu.

Saznali ste što je WordPress, pa krenimo dalje.

Je li WordPress ono što vama treba?

Wordpress
Foto: Shutterstock

Bez obzira što je WordPress korišten u gotovo svim internet site idejama, on je pogodan i za osobni site. U nastavku ćemo spomenuti neke pogodnosti koje WordPress donosi:

 1. Jednostavnost – WordPress možete koristiti odmah nakon instalacije i osnovnih postavki. Jako je intuitivan, što znači da će početnici brzo savladati osnovne WordPress mogućnosti.
 2. Besplatan CMS – Kazali smo već da je WordPress besplatan, a to je razlog da isprobate ovaj CMS bez obzira. Vrijedi vidjeti kako radi, naučiti neke nove stvari. Ipak, jednom kada ga isprobate, ako prije i niste mislili, počet ćete ga koristiti.
 3. Fleksibilan – Kompleksan i jako fleksibilan CMS. Zbog svoje fleksibilnosti WordPress se može koristiti u gotovo svim granam Internet site industrije.
 4. Lagan za korištenje – Toliko je jednostavan za objavljivanje da bi ga usporedili sa nekim Word programom kojeg koristite na desktop računalu. Ako znate koristiti na primjer MS Word, lako ćete se snaći u WordPress tekst editoru.
 5. Open Source softver – Kako smo već spomenuli, WordPress je besplatan softver otvorenog koda. Licenciran je po GUN General Public License (GPL) modelu, što znači da nije u vlasništvu neke kompanije. Veliki broj programera, dizajnera i drugih ljudi rade na ovom projektu, održavaju ga i nadopunjavaju. To je jedan od razloga što je toliko popularan.
 6. Ne trebate poznavati kod – Ako želite koristiti WordPress i početnik ste, nema problema. Da bi koristili ovu platformu nema potrebe za poznavanjem koda ili bilo kojeg programskog jezika.
 7. Proširiv sa modulima (Plugin ili Widget) – U biti, najveća proširenja daju Plugin moduli. Widget su standardizirani i svakako će poslužiti da posložite vaš site po želji. U slučaju da želite postići neke specifične zahtjeve, tu u prvi plan dolaze Plugin moduli.
 8. WordPress teme (Themes) – Vizualni identitet vašeg bloga, osobne stranice ili poslovne stranice dat će WordPress tema koju odaberete. Naravno, teme dalje možete sami dotjerati po želji. Ako ste vješti u web dizajnu, temu možete prilagoditi i u najsitnije detalje.
 9. WordPress sigurnost – Nema 100% sigurne platforme, softvera ili Operacijskog Sustava. S tim saznanjem, u nastavku možemo kazati da je WordPress siguran za korištenje onoliko koliko je siguran server na kojem se nalazi i koliko vlasnik brine o sigurnosti svog weba. Vremenom se pojave sigurnosni propusti, ali se WordPress redovno ažurira i nedostatci se pravovremeno otklanjaju.

WordPress mogućnosti

Što WordPress nudi i koje su mogućnosti ovog CMS-a? Znamo što je WordPress, pa da vidimo što sve nudi ova platforma.

novi sadržaj u WordPress CMS-u
WordPress sadržaj

U nastavku ćemo spomenuti samo neke, jer bi inače tekst bio previše dugačak za čitanje.

 • SEO – Search Engine Optimization je ključ uspjeha svake stranice, što znaju i u WordPress zajednici. Stoga će WordPress već samostalno ponuditi ključne SEO stavke za velike tražilice poput Google ili Bing tražilica. Osim toga, za bolje rezultate i optimiziranje objavljenog sadržaja, možete pronaći veliki broj SEO alata.
 • Brzina – S obzirom da WordPress radi s MySQL bazom, nećemo kazati da ćete dobiti najbržu stranicu koja postoji. Ipak, uz pomoć znanja, dobrog hosting rješenja i optimiziranja nekih modula, možete imati jako brz WordPress site.
 • Mobile-friendly – Što bi značilo da je WordPress prilagodljiv za prikazivanje stranica na desktop računalima i na pametnim telefonima i teblet uređajima. (Ovo ipak ovisi od odabira teme, ali velika većina tema koje se redovno ažuriraju prilagođene su spomenutom).
 • Jednostavno sučelje – Jednostavno sučelje WordPress-a daje hrabrosti i početnicima da se odmah bace na posao. Lako se možete snaći u WordPress kontrolnoj ploči, započeti novu objavu i krenuti s poslom.

Za kraj par zanimljivih detalja

Sada kada znate što je WordPress, napisat ćemo neke zanimljive stvari u vezi ove blog platforme. Tko god je tražio informaciju više, sada ju je pronašao.

Za kraj možemo spomenuti da je WordPress svoj put započeo 2003.g. kada su Mike Little i Matt Mullenweg izdvojili jedan dio koda iz projekta na kojem su radili. Malo poznat alat za blogere B2/cafelog je nositelj inicijalnih dijelova WordPress koda.

Rezultat te priče je današnji WordPress koji je, složit će se mnogi, zaista nešto jako dobro u svijetu interneta. WordPress je toliko popularna platforma da je zauzeo jedan veliki dio blogerske scene. Kasnije, kako je WordPress napredovao, počeo je dominirati i u svijetu internetskih stranica.

Statistike u korist WordPress-a

Prema nekim analizama, WordPress zauzima nešto više od 36% od ukupno poznatih, i manje poznatih CMS rješenja za pokretanje internet stranica i objavu na internetu. Za usporedbu, Joomla CMS ima udio od samo 2,4%, nakon čega slijede Shopify, Drupal, i drugi. Napominjemo, ovi spomenuti su jako dobri CMS projekti, čime je ova razlika još veća po značaju.

WordPress koriste mnoge kompanije, i poznati blog i news portali. Samo neki od značajnijih korisnika su: NBC, CBS, USA Today, Time, Geek.hr i mnogi drugi. Tko pročita ovaj portfolio, jasno mu je koliko je WordPress dobra platforma i koliko je značaj ovog CMS-a u današnjem svijetu digitalnih medija.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...