Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Shared hosting i njegovih glavnih 5 nedostataka?

shared hosting

Što je Shared hosting? Shared hosting je vrsta Web hosting servisa koji pogoni više web stranica (vlasnika računa) na jednom fizičkom web serveru. Kada se spominje Shared hosting, važno je naglasiti da svaki vlasnik računa, koji se nalazi na tom serveru, dijeli resurse servera. U nastavku ćemo detaljno pojasniti što je Shared hosting, kada se koristi, te koji su nedostatci i prednosti ovog hostinga.

Prije smo pisali na temu VPS tehnologije, i kada pročitate taj članak, možete zaključiti da VPS radi na sličan način. I VPS dijeli resurse među korisnicima, i na prvu nije jasno kakva je razlika između ove dvije tehnologije.

Dakle, Shared hosting radi sa jednom instancom Operacijskog sustava, na kojoj se kasnije kreiraju korisnički računi. Ti korisnici međusobno dijele resurse po principu fer-raspodjele. To u praksi znači, ako jedan korisnički račun (jedna web stranica) u jednom trenutku uzima previše resursa, to će osjetiti i druge web stranice. Za razliku od Shared hostinga, VPS koristi tehnologiju virtualizacije, što znači da će svaki korisnik sam sebi instalirati svoj OS, i da će dobiti resurse koji su mu zagarantirani.

U nastavku ćemo se osvrnuti na to što je Shared hosting. Napisat ćemo prednosti i nedostatke ove tehnologije.

Prije nego krenemo, još jednom ćemo definirati Shared hosting.

web server za shared hosting
Web server

Što je Shared hosting?

Shared hosting pruža mogućnost posluživanja većeg broja Web stranica sa jednog servera. Obično, jedan korisnik ove usluge ne zna s koliko drugih korisnika dijeli server na kojem se nalazi njegova web stranica. Svaki od korisnika će imati ograničenja određenih specifikacija, koja se definiraju zakupljenim paketom kod hosting pružatelja usluga.

Ukratko, kao odgovor na pitanje, Što je Shared hosting, možemo napisati: Shared hosting je najjeftinija varijanta hostinga za organiziranje vlastitih stranica, dokumenata, e-mail adresa isl…

Gore spomenuta definicija se odnosi na plaćene Shared hosting pakete, sa zakupljenom domenom. Postoje i takozvani „besplatni hosting paketi“, ali besplatno ima svoju cijenu. Nećemo dalje u tom smjeru. Vratimo se našoj temi.

Prednosti Shared hosting paketa

shared hosting
Foto: Shutterstock

Unatoč činjenici da je Shared hosting najpovoljnije i najjednostavnije rješenje, ovaj model ima svoje prednosti.

Prvo – Kako smo već i spomenuli, Shared hosting možete pronaći po jako niskim cijenama. Ovisno o pružatelju usluge, cijene se kreću od par Eura, do nekih 5-6€ mjesečno.

Nadogradnja paketa – Vrijedi spomenuti da većina kompanija nudi laku nadogradnju u realnom vremenu, dok server radi. Lako možete prijeći s manjeg paketa na veći, i tako poboljšati rad vašeg Web servisa, kako on sam napreduje.

Poznavanje serverskih tehnologija nije neophodno – Kao treću prednost spomenut ćemo lako korištenje samog Web servera. Kada ste zakupili uslugu kao što je Shared hosting, dobit ćete pristup nekom panelu s kojim dalje upravljate vašim web stranicama i servisima.

Da pojednostavimo, Shared hosting može biti odlična opcija za web majstore s ograničenim budžetom, ili za one koji tek započinju neki projekt. Ako ste započeli projekt, i on bude napredovao vremenom, uvijek možete nadograditi trenutni Shared hosting plan, ili otići stepenicu više i odabrati VPS.

Nedostatci Shared hosting paketa

što je shared hosting
Foto: Shutterstock

Iako Shared hosting na prvu izgleda kao odlično rješenje, ova konfiguracija ima neke svoje nedostatke. U nastavku ćemo spomenuti značajne nedostatke Shared hosting paketa.

Vrijeme učitavanja stranice – Kao prvi nedostatak ćemo spomenuti često loše učitavanje web stranica. Ovo pišemo u kontekstu usporedbe sa VPS ili Dedicated serverom.

Prevelik broj web stranica – Shared hosting često bude prenatrpan velikim brojem web stranica, što dovodi do nestabilnog rada i teškog učitavanja vaše web stranice.

Nije pogodan za web stranice koje imaju veći broj posjeta – Ako imate web stranicu koja bilježi veći broj posjeta, Shared hosting može pokazati svoje nedostatke. To će se dalje odraziti kao nepoželjno ponašanje posjetitelja i slabije rangiranje vaše web stranice.

Nikada ne znate tko još ima stranice na istom serveru – Nikada ne znate tko su vaši susjedi. Naime, sigurnost vaše web stranice može biti kompromitirana ako se na istom serveru nalazi web stranica koja ima kompromitirani sadržaj, koja koristi nulled skripte isl…

Nedostatak prilagodbe – Ako koristite Shared hosting vaše su mogućnosti prilagodbe ograničene. Kako smo već spomenuli, VPS nudi pristup vašem operacijskom sustavu, dok će Shared hosting ponuditi tek Web panel s kojim možete obavljati osnovne postavke i konfiguraciju vašeg web servisa.

Za većinu novih korisnika Shared hosting će biti jako dobra opcija za početak. Zbog niske cijene i relativno lakog održavanja ovog hosting paketa, novi korisnici će najbolje prihvatiti opcije koje nudi Shared hosting. U slučaju da projekt napreduje, i da želite nešto stabilnije, brže i bolje, lako možete povećati postojeći plan ili zakupiti VPC pa čak i Dedicated hosting plan.

Koje su alternative Shared hosting uslugama

Sada, nakon što ste saznali što je Shared hosting, koje su prednosti i nedostatci, napisat ćemo par riječi za kraj. Navest ćemo alternative, te usporediti današnje serverske tehnologije u području web serverskih rješenja.

Zapravo, ne postoje prave alternative Shared hosting paketima jer je ovo najjeftinija opcija. Druga rješenja su nadogradnje, pa time su i skuplje opcije za posluživanje web sadržaja. VPS ili Dedicated server rješenja su opcija projektima koji rade i ostvaruju određeni financijski prihod ili podržavaju neku poslovnu ideju.

Ukratko, ako govorimo što je Shared hosting, moramo reći da je je to najpovoljnija opcija za početnike što nikako ne znači da jače web stranice neće dobro raditi na njemu. Bitno je naglasiti da Shared hosting ne može ponuditi razinu prilagodbe servera jednom korisniku. Mnoge opcije su unaprijed određene, da bi Shared hosting na jednom serveru bio prilagođen što većem broju korisnika. Ukoliko trebate neke posebne konfiguracije, pretpostavljamo da ćete tražiti kompleksnija rješenja, a to su ili VPS ili Dedicated server.

Za kraj, važno je spomenuti da na jednom Shared hosting serveru svi korisnici dijele istu IP adresu. To znači, ako jedan korisnik kompromitira IP adresu servera, i stavi je na crnu listu, svi drugi korisnici će osjetiti posljedice.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...