Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je WEB panel i kojih 10 glavnih usluga nudi?

web panel

Održavanje web stranica, dodavanje novih i brisanje starih bilo bi jako komplicirano i oduzimalo bi mnogo vremena da nemamo Web panel rješenje. Postoji više različitih softvera ove namjene, pa da vidimo što je Web panel, i koji su među boljima?

U nastavku ćemo objasniti zbog čega koristimo Web panel, i koji su danas dominantni na tržištu. Odmah jedna napomena, fokus će biti na Web panelima koji rade na Linux serverima, ali je logika slična i za druge sustave.

Što je Web panel? Zapravo je riječ o softveru koji će olakšati korištenje web servera i njegovih resursa, te upravljanje jednom ili više web stranica, njihovih baza isl…

Možemo ga zvati i Web hosting control panel, jer upravo to i jeste. Web aplikacija koja nam daje mogućnosti upravljanja i održavanja servisa koje hostamo.

Softver ove namjene je kompleksan, i modularan. Možemo ga prilagoditi našim potrebama, pa tako neke module možemo dodati, neke koji nam ne trebaju možemo ukloniti.

Što sve možemo pronaći u sklopu panela?

web panel
Foto: Shutterstock

Web hosting control panel najčešće sadrži module kao što su:

  1. Web server (Apache HTTP server, NGINX, ili Internet Information Services IIS)
  2. Domain Name System server (DNS)
  3. Mail server i spam filter koji se brine da odbaci SPAM poruke koje kruže svugdje i nasumično čitavim internet prostorom
  4. File Transfer Protocol server poznatiji kao FTP server
  5. Database, odnosno bazu podataka (MySQL, MSSQL i druge…)
  6. File Manager za upravljanje datotekama i sadržajem na sustavu i hosting nalozima koje imamo
  7. System monitor servis koji nam daje uvid u opterećenje servera, zauzeće memorije, procesora, tvrdog diska isl…
  8. Web log softver koji bilježi izmjene i daje nam detaljan uvid u slučaju da tražimo neke greške i želimo ih ispraviti
  9. Firewall, u prijevodu Vatrozid koji je jedan sloj zaštite našeg servera i sadržaja koji smo objavili
  10. phpMyAdmin je poseban softver za upravljanje MySQL bazom, sadržajem baze i korisnicima koji imaju pristup i određene ovlasti nad bazom i podacima

Kada pogledate gore navedene module, lako možete i zaključiti koje sve korake možete poduzeti uz pomoć Web kontrolnog panela. Gotovo svaki Web panel daje mogućnost instaliranja dodatnih modula, te isključivanje ili uklanjanje postojećih.

Mogućnosti Web panela

Što je web panel
Foto: Shutterstock

Sve što možete uraditi s Web panelom, možete i bez njega, direktno kroz upravljanje operacijskim sustavom. Ipak, to nije praktično, posebno ako se na jednom serveru nalazi više hosting računa. Pored toga što bi trebali znati veliki broj naredbi, i kako se služiti njima, lako bi se mogli dovesti u situaciju da radite greške zbog sitnica koje ste previdjeli. Web panel je ono što će olakšati upravljanje i dati vam grafičko sučelje da stvari idu lakše i bez velike mogućnosti da uradite pogrešan korak.

Kada smo spomenuli da sve što možete uraditi sa Web panelom, to isto možete uraditi i kroz sustav – ne vrijedi i suprotno. Dakle, OS kao glavna instanca pruža mnogo veće mogućnosti od Web panela. Trebamo znati da je Web panel softver koji se instalira na OS, i samim time OS ima veće mogućnosti i ovlasti od ovog drugog.

Poznati paneli ovog tipa

Sada znate što je Web panela, pa ćemo spomenuti neke od njih. Odabrat ćemo poznatije, i pokušati opisati svaki od njih. Tek toliko da imate neku usporedbu, ako ste u nedoumici.

cPanel

cPanel je definitivno najpoznatiji Web panel  s mnoštvom opcija koje korisnik ima na raspolaganju. Radi isključivo na Linux sustavima. cPanel ima intuitivno korisničko sučelje i navigaciju kroz opcije. Sa par klikova lako možete upravljati DNS postavkama, e-mail postavkama, SPAM filtrima, bazama podataka, i pregledati performanse servera.

Plesk

Plesk web panel je dostupan za Linux i Windows sustave. Iako se rijetko koristi na Windows sustavima, svakako je važno spomenuti da postoji i ta mogućnost. Plesk ima jednostavno sučelje, intuitivnu navigaciju i 4 razine prijave. To znači da možete imati račun: Administrator, Client/Reseller, Domain owner, i Mail user.

VestaCP

VestaCP je, po našem mišljenju, najjednostavniji web panel koji ćemo ovdje opisati. Izrazito je brz i neće opteretiti server. Korisničko sučelje je moderno i korisnik sve može da lako pregleda. Nudi mnoge mogućnosti, ali ipak cPanel i Plesk nude određene stvari koje VestaCP ne.

CWP

što je CWP web panel
CWP

CWP, odnosno Control Web Panel još je jedno rješenje za upravljanje domenama i web stranicama. Dosta je sličan cPanelu ako usporedimo opcije, iako na sami izgled nemaju mnogo sličnosti. CWP nije toliko popularan, kao prva dva, ali svakako nudi mnoštvo opcija i jedan je od panela koji daju kompletno rješenje za upravljanje serverima. Radi na Linux sustavima, i dobar je za VPS ili Dedicated server.

Par riječi za kraj

Web panel je softver uz pomoć kojeg upravljamo Web serverom, točnije imamo kontrolu nad web stranicama, korisnicima koji imaju pristup, sadržajem koji je dodijeljen određenom korisničkom računu, bazama podataka i drugim servisima koji su karakteristični za web server tehnologiju.

On se instalira na OS, ovisno na Windows, Linux ili neki drugi. Uz pomoć web panela lakše nam je raditi određene korake, koje bi inače morali raditi na samom OS-u, što nije praktično. Postoji više različitih web panel rješenja, a mi smo spomenuli samo neka od njih. Zapravo, spomenuli smo one najpoznatije, što je samo mali broj.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...