Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je SPAM i na kojih ga 5 načina smanjiti?

što je spam

Elektronička pošta i SPAM, dva pojma koja ne želimo zajedno, ali to je jednostavno nemoguće za ostvariti. U ovoj objavi napisat ćemo što je SPAM, i pokušati objasniti kako prepoznati SPAM poruke i razlikovati ih od regularnih poruka.

Što vam prvo padne na pamet kada čujete ovaj pojam? Vjerojatno pomislite na magične lijekove koji dobro pomažu, na osvojeno putovanje prema destinaciji koju nikada niste zatražili, ili neku nagradnu igru koju ste baš vi osvojili… SPAM poruke su sastavni dio IT industrije, i digitalnog doba općenito. Susrećemo ove poruke na računalima, pametnim telefonima, i drugim uređajima koji su na neki način povezani na internet.

SPAM poruke su naporne, i koliko god ih željeli izbjeći, nekako dospiju doći u naš e-mail boks. Zapravo, spameri su dosjetljivi i stalno pronalaze nove načine da nas zavaraju i da pobude našu znatiželju. Na takav način SPAM poruke rade i ostvaruju cilj. Neće svatko otvoriti SPAM poruku i slijediti poveznicu, no ovakve poruke se upute na veliki broj e-mail adresa, i jedan postotak ljudi će ipak posustati. To je dovoljna motivacija kreatorima ovakvih poruka da nastave sa svojim radom.

U nastavku ćemo detaljnije opisati SPAM poruke, da naučite malo više na tu temu.

Definicija SPAM poruka

što je spam
Foto: Shutterstock

Po definiciji SPAM je nepoželjna elektronička pošta, koja se najčešće automatski pošalje na veliki broj e-mail adresa. Najčešće se SPAM pošalje putem e-mail poruka, ali može se poslati tekst porukama, telefonskim pozivima ili putem društvenih mreža. U nastavku ćemo spomenuti neke zanimljive detalje, i opisati problem sa nepoželjnom poštom iz svakodnevnog života.

Na što točno mislimo? Recimo, po definiciji SPAM je nepoželjna pošta, i najčešće se misli na digitalni oblik reklamiranja proizvoda ili usluga. Ipak, to ne isključuje i svakodnevnu poštu u obliku raznih letaka i kataloga koje znamo dobiti u naš sandučić, bez obzira dali smo se pretplatili na nešto ili ne.

Malo se zamislite, i pogledajte vaš poštanski sandučić. On zna biti doslovno zagušen raznim promotivnim materijalima trgovina u blizini. To je pošta koju niste tražili, ali je ipak došla na vašu adresu. Nekim osobama to smeta više, nekima manje. Kako god bilo, činjenica je da ste dobili poštu koju niste željeli.

Jedna zanimljiva epizoda: Sjetite se epizode u seriji Seinfeld, kada Kramer (Michael Richards) vodi bitku protiv lokalne trgovine i reklamnim materijalima koji mu stalno dolaze. Zanimljivo je da je ta epizoda snimana prije nego su računala zavladala svijetom, pa možemo zaključiti da je takva promocija poznata još od prije. U toj epizodi je na humorističan način prikazana neuspješna borba protiv SPAM poruka. Predlažemo da pogledate ako niste.

Do sada ste već saznali što je SPAM. U nastavku ćemo napisati još par zanimljivih činjenica.

Što znači SPAM?

SPAM nije skraćenica kako bi na prvu pomislili, na primjer za Stupid Pointless Annoying Malware i slično. Naime, zanimljiva je inspiracija za spomenuti naziv, a sve dolazi iz globalno popularne serije Monty Python, i činjenice da svatko treba jesti hranu Spam. Poveznica sa serijom je ta, da svatko tko ima e-mail adresu mora primati Spam poruke, sviđalo se to korisniku ili ne.

Kako zaustaviti SPAM?

što je spam
Foto: Shutterstock

Nije moguće u potpunosti zaustaviti SPAM poruke. Ipak, ako ih znate prepoznati na pravom ste putu da smanjite intenzitet tih poruka, i na taj način možete izbjeći neugodnosti koje možda poruke donose sa sobom.

Većina modernih e-mail aplikacija već dobro prepoznaje SPAM i obilježi takve poruke kao nepoželjna pošta. Brzim pogledom na pošiljatelja i na zaglavlje e-mail poruke možete zaključiti dali je riječ o SPAM ili validnoj elektroničkoj pošti.

Ako softver nije prepoznao neku SPAM poštu, a vi ste zaključili da je riječ o nepoželjnoj pošti, možete je kao takvu označiti. Tako će softver zapamtiti detalje iz te poruke, i sljedeći put će sam označiti poruku kao nepoželjnu.

Naučite smanjiti broj SPAM poruka koje vam dolaze na e-mail adresu

Već smo spomenuli da SPAM teško možete u potpunosti izbjeći, ali postoje načini kako da smanjite broj ovih poruka. Napisat ćemo neke metode, kako smanjiti broj SPAM poruka.

1. Nikada ne objavljujte javno vašu e-mail adresu

Koliko god ovaj savjet bio očit, zanimljivo je da veliki broj korisnika računala i pametnog telefona i danas, bez mnogo razmišljanja ostavljaju svoju e-mail adresu. Javno objavljene e-mail adrese lako se bilježe i pohranjuju. Postoje roboti koji su programirani baš s tom namjenom, da pretražuju internet i bilježe sve pronađene e-mail adrese. Kasnije se takve adrese koriste za slanje e-mail poruka. Ako je vaša e-mail adresa u jednoj takvoj bazi, sigurno ćete biti označeni kao primalac.

2. Razmislite prije nego kliknete

SPAM poruka može proći nezapaženo i stići u vaš sandučić. Važno je prepoznati takvu poruku i zanemariti je. Najbolje je odmah obrisati SPAM poruke. U suprotnom, može se dogoditi da kroz neko vrijeme otvorite poruku, i ne razmišljajući kliknete na poveznicu koja se nalazi u toj poruci. Hakeri svakodnevno rade na novim metodama, kako da zavaraju korisnike. Poveznica može pokrenuti skriptu koja će poslati informacije o korisniku, ili ga navesti na stranicu uz pomoć hakeri prikupljaju podatke o kreditnim karticama, bankovnim računima i slično. Sve su to i više nego dovoljni razlozi da SPAM poruke obrišete čim ih uočite.

3. Ne odgovarajte na SPAM poruke

Gotovo svaka SPAM poruka ima za cilj oštetiti korisnika na neki način. Pravilo je da se takve poruke ne otvaraju, i kako smo već spomenuli, da se što prije obrišu. Nemojte doći u iskušenje i otvoriti poruku, ili pak odgovoriti na nju. SPAM poruke dolaze s nepoznatih izvora i adresa, i jednostavno odgovor na neku od njih nema smisla. Čak što više, odgovaranjem na neku SPAM poruku dajete hakerima na znanje da je vaša e-mail adresa aktivna. Ako odgovorite na SPAM poruku, možete očekivati još veći broj takvih poruka ubuduće.

4. Koristite SPAM filtre i antivirusnu zaštitu

SPAM filtri i antivirusna zaštita pomoći će u sigurnosti rada na računalu ili pametnom telefonu. Dok će SPAM filtri smanjiti broj dolazne SPAM pošte, antivirusna zaštita će presresti takve poruke, i onesposobiti skripte i programe koji su poslati s ciljem da oštete korisnika. Naravno, neće svaka poruka biti uspješno zaustavljena, zbog čega je dobro i dalje da se vodite po savjetima koje smo spomenuli. Osim toga, antivirusna zaštita nije 100% efikasna, i na vama je da budete zadnja linija obrane – oprezan korisnika koji je svjestan raznih opasnosti u digitalnom svijetu.

5. Izbjegavajte koristiti osobnu ili poslovnu e-mail adresu

Do sada smo već objasnili što je SPAM, i napisali smo mnogo na temu kako se zaštititi od SPAM-a. Kao zadnji korak možemo vam savjetovati da vašu osobnu ili poslovnu e-mail adresu ne koristite kada se prijavljujete na internet servise, društvene mreže i slično. Za takve potrebe koristite besplatne @gmail.com ili @yahoo.com adrese. Vašu osobnu ili poslovnu adresu koristite za komunikaciju s osobama i ustanovama koje poznajete i kojima vjerujete.

Par riječi za kraj

što je spam
Foto: Shutterstock

Saznali ste što je SPAM, i pročitali neke zanimljivosti na temu. Same po sebi, SPAM poruke nisu opasne. Ipak, naporne su, i mogu u sebi sadržavati poveznice ili izvršne skripte koje mogu napraviti štetu na računalu, ili vas financijski oštetiti. Trebate biti oprezni pri korištenju računala, a posebno kada otvarate poštu, i privitke koji dolaze sa nekom porukom.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...