Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je Baza podataka?

server baze podataka

U računalnoj terminologiji Database, odnosno Baza podataka je često korišteni pojam, i vrijeme je da objasnimo što je Baza podataka. Pored toga, napisat ćemo koje vrste baza postoje, kako se i kada koriste baze.

Baza podataka je, kako i sam naziv kaže, skup podataka kojem se lako pristupa. Podaci su organizirani tako da im se lako pristupa, i lako se rade izmjene na podacima. U nastavku ovog pisanja osvrnut ćemo sa na računalne baze podataka, da saznamo što su i koliko je danas važno poznavanje ove arhitekture.

Baza podataka koristi se za spremanje, uređivanje i pristup različitim vrstama podataka. U bazama mogu biti sadržani podaci o osobama, mjestima i općenito o bilo kakvim informacijama koje želimo prikupiti. To znači da su svi podaci sadržani na jednom mjestu, te se mogu lako pregledavati i analizirati.

Ako bi radili kratku definiciju, možemo kazati da je baza podataka organizirana kolekcija informacija.

Za što se koristi Baza podataka?

Poslovni svijet danas nema velikog smisla bez baza podataka. Jednostavno, u bilo kojem području poslovanja baze podataka su ključne. Samo neka obilježja poslovanja uz pomoć baza podataka su:

  • Poboljšani poslovni procesi: Kompanije sakupljaju podatke koji su važni u njihovom poslovanju. To mogu biti podaci o nabavi, prodaja artikala, podaci o komitentima. Bez obzira o kakvim je podacima riječ, jednom kada se nalaze u bazi podataka, podaci se mogu analizirati. Kasnije, uz pomoć analiza rade se izvještaji i planovi za unaprjeđenje poslovanja.
  • Čuvanje podataka o korisnicima: U bazama se često čuvaju podaci o korisnicima, što je najčešće izraženo u poslovanju društvenih mreža. Svaka društvena mreža čuva podatke o svojim korisnicima. Kasnije se ti podaci analiziraju, i na osnovu donesenih zaključaka, rade se nove opcije u aplikacijama koje korisnik svakodnevno pregledava i koristi.
  • Zdravstvene ustanove čuvaju podatke o pacijentima: Baš kako se podaci o korisnicima čuvaju u bazama društvenih mreža, tako i zdravstvene ustanove čuvaju podatke svojih korisnika. Podaci korisnika zdravstvenih usluga važan su dio informacija koje se kasnije mogu analizirati da bi se dobila šira slika o zdravlju veće skupine ljudi.
  • Čuvanje osobnih podataka: Baza podataka može se koristiti za čuvanje osobnih podataka, koje označavamo kao osjetljivi ili „tajni“ podaci. Danas veliki broj osoba ima svoju bazu, a da toga možda nije ni svjestan. Ako koristite Cloud disk, ili slične servise za čuvanje vaših dokumenata na vanjskom disku, u pozadini čitavog tog procesa rade i baze podataka.

Razvoj Baza podataka

Baze podataka u informatičkom smislu počele su se koristiti još 60-ih godina prošlog stoljeća. Već 1960.g. pojavila se potreba za bazama, koje su u to vrijeme radile u mrežnom okruženju. Svaki je zapis bio povezan s drugim primarnim i sekundarnim dijelovima zapisa. Današnji model baza nije se primjenjivao u tom periodu. Tek kasnije se, razvojem IT-a, baze dizajniraju i razvijaju u jednom posebnom pravcu s naglaskom na brzinu pristupa podacima, sigurnosti podataka i zaštiti podataka od bilo kakvih neželjenih napada.

Danas koristimo SQL, noSQL i cloud baze podataka.

Koje vrste baza podataka poznajemo?

Nakon što smo napisali što je Baza podataka, u nastavku ćemo spomenuti vrste baza i razlike među njima.

Distributed – Baze podataka koje pohranjuju dijelove zapisa na više fizičkih lokacija. Mogu biti homogene, kada se svaka odvojena lokacija zapravo nalazi na jednom fizičkom hardveru.

Cloud – Baze koje se nalaze u virtualnom okruženju. Korisnici pristupaju svojim podacima koji su im dodijeljeni. Najveća prednost ovih baza je mogućnost skaliranja.

NoSQL – Ovaj tip baza dolazi do izražaja kada radimo sa velikim količinama distribuiranih podataka. NoSQL baze mogu adresirati velik količine podataka, i u praksi rade mnogo brže nego što je slučaj kod relacijskih baza.

Object-oriented – Baze podataka koje čuvaju podatke upisane korištenjem objektno orijentiranih programskih jezika. Fokus je na organiziranju objekata a ne radnji, te podataka a ne logike. Na primjer, zapis neke fotografije prikazat će se kao objekt, a ne slovno-brojčana oznaka.

Postoji još modela baza podataka, ali nećemo ih sve spominjati. Za sada smo napisali dovoljno, da imate uvid u to što je baza podataka.

U nastavku slijedi još malo na temu.

Koje su komponente baze podataka?

Iako se baze razlikuju po dizajnu, logici i strukturi podataka, sve spomenute baze podataka uokvirene su u 5 glavnih komponenata.

što je baza podataka na tvrdom disku
Tvrdi disk

Glavne komponente baze podataka su:

Hardver – Hardver je fizički uređaj na kojem se nalazi baza podataka. To može biti računalo, server ili tvrdi disk.

Softver – Softver za upravljanje bazom podataka omogućava baš to – upravljanje bazom podataka. Kao takav, softver je neophodan, posebno u samom kreiranju baze, konfiguraciji i postavkama za sigurnost i optimiziranje.

Podatak – Podatak je informacija koju baza podataka sačuva. Podaci se dohvaćaju, uklanjaju ili mijenjaju uz pomoć aplikacije koja komunicira s bazom podataka.

Jezik za komuniciranje s bazom podataka – Programski jezik koji komunicira s bazom, odnosno DBMS-om služi kao poveznica između same aplikacije i baze podataka. Danas je najpoznatiji SQL.

Procedure – Procedure određuju kako će baza podataka raditi, i kako će upravljati podacima. Često se procedure koriste za komunikaciju između same aplikacije i baze podataka, kao zamjena za direktno izvođenje SLQ-a iz aplikacije.

Do sada ste već naučili što je baza podataka. Vrijeme je da napišemo još neke zanimljive činjenice.

Što očekujemo od baze podataka?

U nastavku ćemo spomenuti koji su to izazovi u radu s bazom podataka. Ovo su zapravo najčešći, i vrijede za svaki tip baze podataka.

Data security – Sigurnost podataka na prvom je mjestu, posebno kada se radi o poslovnim rješenjima i podacima koji ne trebaju biti dostupni izvan definiranih okvira. Zaštitu podataka treba ozbiljno shvatiti, i prepustiti stručnjacima da se pobrinu za taj dio.

Data integrity – Integritet podataka znači da ćemo u bazi pronaći podatak koji i treba biti na tom mjestu. Integritet podataka se postiže restrikcijama u pristupu. U praksi, određeni korisnik treba pristupati određenom podatku, ali ne smije imati pristup nekim drugim podacima unutar baze.

Database performance – Nakon što se baza osigura i postigne se potrebni integritet podataka, važno je postići optimalne performanse u radu baze podataka. Prvi koraci su redovno ažuriranje baze podataka, te redovno održavanje. Bez odgovarajuće podrške, funkcioniranje baze podataka može se narušiti, što dalje može kompromitirati pristup podacima.

Database integration – Integracija može biti kompleksan posao za obaviti. Često uključuje integraciju različitih izvora podataka, i strukture u jednu bazu podataka.

Što je DBMS?

Pravo pitanje je, što je baza podataka bez DBMS-a? Baza podataka je funkcionalna kao takva, i bez DMBS komponente. Ipak, za što lakši rad s podacima, i s ciljem upravljačke logike, svaka baza podataka ima odgovarajući DBMS. DBMS akronim dolazi od DataBase Management System. Spomenuli smo već prije u ovom tekstu pojam DBMS, pa je sada vrijeme da pojasnimo što je i za što DBMS služi.

DBMS daje mogućnosti korisniku da kreira bazu i upravljanje bazom. Pored toga, DBMS pomaže korisniku da kreira, čita, uredi ili obriše podatke iz baze.

Ukratko, DBMS pruža fizičku i logičku barijeru između samih podataka i načinom pristupanja podacima. Korisnik i aplikacija ne trebaju znati fizičku ili logičku lokaciju podataka na samom disk uređaju. Dovoljno je da putem DBMS-a pošalju SQL naredbu i da dobiju potreban ispis.

Pored svega spomenutog, DBMS daje ograničenja i kontrolu nad bazom, te omogućava različite preglede podataka određenim korisnicima.

Što je Baza podataka – par riječi za kraj

Kako smo na samom početku napisali, Baza podataka je skup podataka. Podaci su organizirani nekom logikom i lako im se pristupa. U bazu podataka možemo spremiti podatke, urediti spremljene podatke, i obrisati ih. Važno je spomenuti da uz pomoć spremljenih podataka možemo raditi analize i različite izvještaje. Svi podaci su dostupni, i sadržani su na jednom mjestu. U praksi, podaci se mogu nalaziti na različitim lokacijama, ali korisnik uz pomoć DBMS-a vidi podatke kao da se nalaze na jednom mjestu. Tako se podaci mogu lako pregledavati i analizirati.

Za kraj, što je baza podataka: Baza podataka je organizirani skup podataka, odnosno određenih informacija.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...