Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Baza podataka i koje 4 vrste baza podataka poznajemo?

server baze podataka

U računalnoj terminologiji Database, odnosno Baza podataka je često korišteni pojam, i vrijeme je da objasnimo što je Baza podataka. Pored toga, napisat ćemo koje vrste baza postoje, kako se i kada koriste baze.

Baza podataka je, kako i sam naziv kaže, skup podataka kojem se lako pristupa. Podaci su organizirani tako da im se lako pristupa, i lako se rade izmjene na podacima. U nastavku ovog pisanja osvrnut ćemo sa na računalne baze podataka, da saznamo što su i koliko je danas važno poznavanje ove arhitekture.

Baza podataka koristi se za spremanje, uređivanje i pristup različitim vrstama podataka. U bazama mogu biti sadržani podaci o osobama, mjestima i općenito o bilo kakvim informacijama koje želimo prikupiti. To znači da su svi podaci sadržani na jednom mjestu, te se mogu lako pregledavati i analizirati.

Ako bi radili kratku definiciju, možemo kazati da je baza podataka organizirana kolekcija informacija.

Za što se koristi Baza podataka?

što je baza podataka
Foto: Pixabay

Poslovni svijet danas nema velikog smisla bez baza podataka. Jednostavno, u bilo kojem području poslovanja baze podataka su ključne. Samo neka obilježja poslovanja uz pomoć baza podataka su:

  • Poboljšani poslovni procesi: Kompanije sakupljaju podatke koji su važni u njihovom poslovanju. To mogu biti podaci o nabavi, prodaja artikala, podaci o komitentima. Bez obzira o kakvim je podacima riječ, jednom kada se nalaze u bazi podataka, podaci se mogu analizirati. Kasnije, uz pomoć analiza rade se izvještaji i planovi za unaprjeđenje poslovanja.
  • Čuvanje podataka o korisnicima: U bazama se često čuvaju podaci o korisnicima, što je najčešće izraženo u poslovanju društvenih mreža. Svaka društvena mreža čuva podatke o svojim korisnicima. Kasnije se ti podaci analiziraju, i na osnovu donesenih zaključaka, rade se nove opcije u aplikacijama koje korisnik svakodnevno pregledava i koristi.
  • Zdravstvene ustanove čuvaju podatke o pacijentima: Baš kako se podaci o korisnicima čuvaju u bazama društvenih mreža, tako i zdravstvene ustanove čuvaju podatke svojih korisnika. Podaci korisnika zdravstvenih usluga važan su dio informacija koje se kasnije mogu analizirati da bi se dobila šira slika o zdravlju veće skupine ljudi.
  • Čuvanje osobnih podataka: Baza podataka može se koristiti za čuvanje osobnih podataka, koje označavamo kao osjetljivi ili „tajni“ podaci. Danas veliki broj osoba ima svoju bazu, a da toga možda nije ni svjestan. Ako koristite Cloud disk, ili slične servise za čuvanje vaših dokumenata na vanjskom disku, u pozadini čitavog tog procesa rade i baze podataka.

Razvoj Baza podataka

Baze podataka u informatičkom smislu počele su se koristiti još 60-ih godina prošlog stoljeća. Već 1960.g. pojavila se potreba za bazama, koje su u to vrijeme radile u mrežnom okruženju. Svaki je zapis bio povezan s drugim primarnim i sekundarnim dijelovima zapisa. Današnji model baza nije se primjenjivao u tom periodu. Tek kasnije se, razvojem IT-a, baze dizajniraju i razvijaju u jednom posebnom pravcu s naglaskom na brzinu pristupa podacima, sigurnosti podataka i zaštiti podataka od bilo kakvih neželjenih napada.

Danas koristimo SQL, noSQL i cloud baze podataka.

Koje vrste baza podataka poznajemo?

Nakon što smo napisali što je Baza podataka, u nastavku ćemo spomenuti vrste baza i razlike među njima.

1. Distributed

Baze podataka koje pohranjuju dijelove zapisa na više fizičkih lokacija. Mogu biti homogene, kada se svaka odvojena lokacija zapravo nalazi na jednom fizičkom hardveru.

2. Cloud

Baze koje se nalaze u virtualnom okruženju. Korisnici pristupaju svojim podacima koji su im dodijeljeni. Najveća prednost ovih baza je mogućnost skaliranja.

3. NoSQL

Ovaj tip baza dolazi do izražaja kada radimo sa velikim količinama distribuiranih podataka. NoSQL baze mogu adresirati velik količine podataka, i u praksi rade mnogo brže nego što je slučaj kod relacijskih baza.

4. Object-oriented

Baze podataka koje čuvaju podatke upisane korištenjem objektno orijentiranih programskih jezika. Fokus je na organiziranju objekata a ne radnji, te podataka a ne logike. Na primjer, zapis neke fotografije prikazat će se kao objekt, a ne slovno-brojčana oznaka.

Postoji još modela baza podataka, ali nećemo ih sve spominjati. Za sada smo napisali dovoljno, da imate uvid u to što je baza podataka.

U nastavku slijedi još malo na temu.

Koje su komponente baze podataka?

Iako se baze razlikuju po dizajnu, logici i strukturi podataka, sve spomenute baze podataka uokvirene su u 5 glavnih komponenata.

što je baza podataka na tvrdom disku
Tvrdi disk

Glavne komponente baze podataka su:

1. Hardver

Hardver je fizički uređaj na kojem se nalazi baza podataka. To može biti računalo, server ili tvrdi disk.

2. Softver

Softver za upravljanje bazom podataka omogućava baš to – upravljanje bazom podataka. Kao takav, softver je neophodan, posebno u samom kreiranju baze, konfiguraciji i postavkama za sigurnost i optimiziranje.

3. Podatak

Podatak je informacija koju baza podataka sačuva. Podaci se dohvaćaju, uklanjaju ili mijenjaju uz pomoć aplikacije koja komunicira s bazom podataka.

4. Jezik za komuniciranje s bazom podataka

Programski jezik koji komunicira s bazom, odnosno DBMS-om služi kao poveznica između same aplikacije i baze podataka. Danas je najpoznatiji SQL.

5. Procedure

Procedure određuju kako će baza podataka raditi, i kako će upravljati podacima. Često se procedure koriste za komunikaciju između same aplikacije i baze podataka, kao zamjena za direktno izvođenje SLQ-a iz aplikacije.

Do sada ste već naučili što je baza podataka. Vrijeme je da napišemo još neke zanimljive činjenice.

Što očekujemo od baze podataka?

U nastavku ćemo spomenuti koji su to izazovi u radu s bazom podataka. Ovo su zapravo najčešći, i vrijede za svaki tip baze podataka.

1. Data security

Sigurnost podataka na prvom je mjestu, posebno kada se radi o poslovnim rješenjima i podacima koji ne trebaju biti dostupni izvan definiranih okvira. Zaštitu podataka treba ozbiljno shvatiti, i prepustiti stručnjacima da se pobrinu za taj dio.

2. Data integrity

Integritet podataka znači da ćemo u bazi pronaći podatak koji i treba biti na tom mjestu. Integritet podataka se postiže restrikcijama u pristupu. U praksi, određeni korisnik treba pristupati određenom podatku, ali ne smije imati pristup nekim drugim podacima unutar baze.

3. Database performance

Nakon što se baza osigura i postigne se potrebni integritet podataka, važno je postići optimalne performanse u radu baze podataka. Prvi koraci su redovno ažuriranje baze podataka, te redovno održavanje. Bez odgovarajuće podrške, funkcioniranje baze podataka može se narušiti, što dalje može kompromitirati pristup podacima.

4. Database integration

Integracija može biti kompleksan posao za obaviti. Često uključuje integraciju različitih izvora podataka, i strukture u jednu bazu podataka.

Što je DBMS?

Pravo pitanje je, što je baza podataka bez DBMS-a? Baza podataka je funkcionalna kao takva, i bez DMBS komponente. Ipak, za što lakši rad s podacima, i s ciljem upravljačke logike, svaka baza podataka ima odgovarajući DBMS. DBMS akronim dolazi od DataBase Management System. Spomenuli smo već prije u ovom tekstu pojam DBMS, pa je sada vrijeme da pojasnimo što je i za što DBMS služi.

DBMS daje mogućnosti korisniku da kreira bazu i upravljanje bazom. Pored toga, DBMS pomaže korisniku da kreira, čita, uredi ili obriše podatke iz baze.

Ukratko, DBMS pruža fizičku i logičku barijeru između samih podataka i načinom pristupanja podacima. Korisnik i aplikacija ne trebaju znati fizičku ili logičku lokaciju podataka na samom disk uređaju. Dovoljno je da putem DBMS-a pošalju SQL naredbu i da dobiju potreban ispis.

Pored svega spomenutog, DBMS daje ograničenja i kontrolu nad bazom, te omogućava različite preglede podataka određenim korisnicima.

Što je Baza podataka – par riječi za kraj

što je baza podataka
Foto: Pixabay

Kako smo na samom početku napisali, Baza podataka je skup podataka. Podaci su organizirani nekom logikom i lako im se pristupa. U bazu podataka možemo spremiti podatke, urediti spremljene podatke, i obrisati ih. Važno je spomenuti da uz pomoć spremljenih podataka možemo raditi analize i različite izvještaje. Svi podaci su dostupni, i sadržani su na jednom mjestu. U praksi, podaci se mogu nalaziti na različitim lokacijama, ali korisnik uz pomoć DBMS-a vidi podatke kao da se nalaze na jednom mjestu. Tako se podaci mogu lako pregledavati i analizirati.

Za kraj, što je baza podataka: Baza podataka je organizirani skup podataka, odnosno određenih informacija.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...