Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je HTML i HTML 5?

što je html

Ovom prilikom ćemo napisati na temu HTML strukture, odnosno jednog od jezika koji su potrebni za generiranje internet stranice. Saznajte što je HTML, od kada se koristi i gdje se može pronaći?

HTML je akronim za HyperText Markup Language, i koristi se za strukturiranje internet stranica. Da budemo precizniji, HTML koristimo da na nekoj internet stranici uradimo strukturne cjeline, paragrafe, poveznice i druge atribute koji su nam potrebni za izradu modernih web stranica.

Mnogi ga smatraju programskim jezikom, ali HTML to nije po definiciji drugih programskih jezika. Zapravo, HTML samostalno ne može izvoditi radnje kako to drugi programski jezici mogu.

Ipak, HTML se jako često koristi, i to u različitim prilikama:

  • Razvoj web stranica – Programeri koriste HTML kod da bi pozicionirali sve elemente koje će stranica imati. Uz pomoć HTML koda možemo urediti tekst, poveznice i multimedia sadržaj.
  • Internet navigacija – Web majstori će uz pomoć HTML-a postavljati poveznice unutar sadržaja, povezivati slične stranice i sadržaj koji se nalazi na različitim stranicama.
  • Web dokumentacija – HTML pruža mogućnost organiziranja i uređivanja dokumenata, slično kao što to možete uraditi sa MS Word aplikacijom.

Prije nego nastavimo, vrijedi spomenuti da HTML smatramo službenim standardom u web tehnologijama. World Wide Web Consortium (W3C) održava i razvija HTML mogućnosti, radi nadogradnje i dokumentaciju za ovaj jezik.

Dalje možete saznati što je HTML, kako HTML radi i zašto je usko povezan sa CSS i JavaScript jezicima.

Što je HTML?

što je html
Foto: Shutterstock

Već smo zavirili u to što je HTML: HTML je računalni jezik koji se koristi za organiziranje gotovo svake web stranice koju posjetite. HyperText Markup Language poznajemo još od 992.g. i označavamo ga kao HTML 2.0. Prvu verziju razvila je IETF radna grupa, koja se ugasila 1996.g. Godinu dana kasnije W3C daje prve smjernice za HTML koje postaju HTML 2.0 standard.

Kasnije se HTML nadograđivao, da bi 1999.g. izašla HTML 4.01 verzija, koja je podržavala više multimedijalnih opcija, skriptne jezike (PHP), i još neke dodatne mogućnosti.

XHTML dolazi 2000.g. sa verzijom 1.0 što je u biti značajan redizajn ovog jezika. HTML je nadograđen mogućnostima koje daje XML standard.

Još jedan veliki napredak dolazi 2015.g. sa predstavljanjem HTML 5 standarda, koji donosi poboljšanja u svakom pogledu. Važno je naglasiti da je HTML 5 ponudio mogućnosti koje treba imati da bi bio u koraku sa modernizacijom i napretkom drugih internet tehnologija. HTML 5 je zamijenio HTML 3.2, HTML 4 i XHTML 1.x verzije, te objedinio sve mogućnosti u jednom standardu.

HTML 5
HTML 5

Uslijedile su i verzije HTML 5.1 2016.g. te verzija HTML 5.2 2017.g. Nećemo detaljno o nadogradnjama, ali je važno spomenuti ih da vidimo koliko je HTML značajan i koliko je važno redovno ga održavati, standardizirati i dodavati mu nove mogućnosti.

Značaj HTML-a

što je html
Foto: Shutterstock

Prosječan web site uključuje više različitih HTML stranica. Gotovo svaka od njih u sebi ima neki dio HTML strukture.

Unutar stranice se nalaze i drugi programski jezici i dijelovi koda, ali vrijedi naglasiti da HTML zapravo radi strukturu stranice, točnije dijelova od kojih se stranica sastoji.

Ukratko, HTML je standardizirani dio web stranica i gotovo je nemoguće pronaći neku stranicu koja u sebi nema neki dio HTML koda. Standard je ovdje ključna riječ, jer je HTML time dobio na značaju, i današnje izrade web stranica vode se uhodanim pravcima koje HTML nudi. Time je važna dokumentacija jednog toliko raširenog jezika, pa je možete potražiti na stranicama W3C. Za više detalja na temu što je HTML svakako pogledajte smjernice na linku koji smo postavili.

Imajte na umu da ako želite raditi s web stranicama, HTML je osnovno znanje koje morate imati. Njega nije teško steći, a može se naučiti vrlo brzo jer postoji pregršt materijala za učenje.

Više...

Članci

Kada pričamo u kontekstu digitalnih foto aparata, ili video snimača, optički i digitalni zoom je parametar na koji obraćamo pažnju. Ovo se posebno odnosi...

Članci

3D modeliranje je pojam koji zvuči komplicirano i pomalo futuristički, ali on je odavno dio naše svakodnevice. Ono je zaslužno za izgled i funkcionalnost...

Članci

Mnogima su pri izboru pametnog telefona važne specifikacije kamere, što je često i odlučujući faktor. Kao i svaka druga komponenta, tako se razvija i...

Članci

Elektronička pošta i SPAM, dva pojma koja ne želimo zajedno, ali to je jednostavno nemoguće za ostvariti. U ovoj objavi napisat ćemo što je...