Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je PHP i kojih ga 8 razloga čini popularnim?

što je php

Na ovom portalu smo već spominjali PHP, pa ćemo sada malo detaljnije pisati na temu jednog od najpopularnijih programskih jezika. Što je PHP?

Odmah ćemo prijeći na stvar. Ukratko, PHP je jedan od najčešće zastupljenih programskih jezika koje koristimo pri izradi web stranica. Pored HTML-a, JavaScript-a i nekih drugih, PHP je neizostavna komponenta većine internet stranica koje svakodnevno posjećujete.

PHP koristimo uz druge programske jezike, i odmah ćemo napomenuti da se PHP kod može izvoditi u serverskom okruženju, gdje se nalaze instalirani PHP moduli. Za pokretanje PHP skripte, sa klijentske strane potreban je samo preglednik. Spomenuli smo PHP skripte, što nas dovodi do zaključka da je PHP skriptni jezik koji se izvodi na serveru. Koristimo ga za izradu statičnih ili dinamičnih web stranica.

PHP akronim dolazi od Personal Home Page, iako se kaže da PHP znači Hypertext Pre-Processor.

Što je skriptni jezik?

Što je PHP
Foto: Shutterstock

Skripta je set programskih instrukcija koje će se izvršiti redoslijedom. Skriptni jezik definiramo kao jezik koji interpretira skripte dok se izvode.

Razlike između programskog jezika i skriptnog jezika:

  • Programski jezik – Daje sve mogućnosti za izradu kompletne aplikacije. Kod je potrebno kompajlirati prije nego se može izvršiti. Za izvođenje aplikacije nije potrebno „prislanjati“ neki drugi programski jezik.
  • Skriptni jezik – Većinom se koristi za rutinske radnje. Kod se obično izvršava bez kompajliranja. Obično se izvodi u suradnji sa drugim programskim jezicima.

Zašto je PHP toliko popularan?

Da, PHP je zapravo jako popularan jezik. Postoji mnogo razloga za to, pa ćemo spomenuti neke od njih:

  1. PHP je jezik otvorenog koda i besplatan je.
  2. Ako ga usporedimo sa nekim drugim jezicima, relativno se lako nauči.
  3. Velika i detaljna dokumentacija.
  4. Većina web hosting kompanija podržavaju PHP na svojim serverima.
  5. PHP se redovno ažurira, rade se sitne ispravke, a nove verzije redovno izlaze.
  6. PHP je skriptni jezik koji se izvodi na serveru. To znači da klijent ne treba nikakav dodatni softverski paket, da bi pokrenuo izvođenje PHP-a. Dovoljno je u pregledniku otvoriti internet stranicu.
  7. PHP ima ugrađenu podršku za rad s MySQL bazom. Druge baze podataka također se mogu koristiti sa PHP-om (Oracle, MSSQL, ODBC i druge…).
  8. PHP se može izvoditi na više operacijskih sustava (platformi). Logično zapravo; s kojeg god računala pokrenete preglednik i neku stranicu, PHP će odraditi svoj dio posla.

Ekstenzije PHP datoteke

Što je PHP
Foto: Shutterstock

Ekstenzije i oznake služe da bi server prepoznao o kojoj je datoteci riječ. Za prepoznati PHP datoteku, koriste se sljedeće ekstenzije: .phtml, .php3, .php4, .php5, .phps.

PHP je dizajniran da radi sa HTML kodom, zbog čega se i koristi najviše u izradi web stranica. Iako se PHP kod može postaviti u HTML datoteku, i pokrenuti se, moguće je izraditi PHP datoteku sa čistim linijama PHP koda. Takvu datoteku zovemo PHP datoteka.

Važno je napomenuti: PHP kod radi razliku između malih i velikih slova. To znači da „VAR“ nije isti kod kao i „var“.

Zaključak – Što je PHP

Što je PHP
Foto: Shutterstock

Pretpostavljamo da ste saznali što je PHP.

Kako smo već spomenuli, PHP je skriptni jezik koji se izvodi na serveru. Klijent nema potrebe instalirati PHP na svom računalu, jer će preglednik pokrenuti izvođenje PHP koda, koji će zajedno sa HTML-om generirati kompletnu stranicu. PHP datoteke imaju ekstenziju .php, i još jednom vrijedi spomenuti da je PHP Open Source projekt koji možete koristiti besplatno. Ono što PHP razlikuje od nečega poput JavaScripta je to što se kod izvršava na poslužitelju, generirajući HTML koji se zatim šalje klijentu.

Najbolji dio korištenja PHP-a je to što je izuzetno jednostavan za početnike, ali nudi mnogo naprednih značajki za profesionalnog programera. Na internetu danas postoji jedan jako velik broj različitih izvora iz kojih se može učiti što je PHP i kako se koristi, a ono što je sjajno jest činjenica da je velika većina tih izvora u potpunosti besplatna.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...