Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Flat-file CMS?

što je flat-file cms

Već prije smo napisali što je CMS, i spomenuli smo neke vodeće sustave koje danas koristimo. Ovom prilikom ćemo objasniti što je Flat-file CMS.

Web industrija se danas u velikoj mjeri oslanja na neke od najpoznatijih CMS sustava. Ako ne znate koji su, preporučujemo da pročitate prethodno objavljene članke: WordPress, Joomla, ali i druge usko povezane tehnologije: WAMP, što je Forum isl…

Kada se već vračamo unazad, zbog očitog razloga, koji ćete kasnije otkriti, pročitajte i: MySQL i MariaDB. Ako ste upoznati sa spomenutim pojmovima i tehnologijama, lako ćete shvatiti što je Flat-file CMS i koje su mu prednosti i nedostatci u odnosu na gore spomenute.

flat file cms
CMS

Dakle: Što je Flat-file CMS?

Ukratko, Flat-file CMS je platforma koja ne radi uz pomoć baze podataka. Umjesto baze, Flat-file CMS koristi, kako i samo ime kaže, tekstualnu datoteku ili više njih.

Zbog činjenice da takav CMS ne radi uz pomoć baze, Flat-file CMS je lakši za održavanje, razvoj i mnogo je primjereniji za razvoj manjih stranica koje nisu isuviše dinamične i nema potrebe za stalnim promjenama i dodavanjem sadržaja.

Mnogi Flat-file sustavi razvijeni su tako da nude vrhunsku brzinu učitavanja sadržaja, jednostavni su, mobilni i jako sigurni.

Pored već napisanog, u nastavku ćemo spomenuti neke značajne prednosti Flat-file CMS sustava.

Brzi razvoj – instalacija Flat-file sustava može se uraditi kroz FTP klijent, bez potrebe za kasnijim postavkama prema bazi isl…

Brzina učitavanja – Stranice koje rade na Flat-file sustavu u pravilu su mnogo brže za pregledavanje. Opet, brzina učitavanja proizlazi iz činjenice da se sustav ne povezuje na bazu i nema vremenskog zastoja za konekciju i učitavanje podataka. Svi se podaci učitavaju iz tekstualnih datoteka, što je u konačnici mnogo brže nego kada se podaci pozivaju iz baze.

Lagani su – Mislimo u kontekstu veličine Flat-file sustava. Dakle, ovaj CMS zauzima mnogo manje prostora nego što zauzimaju drugi CMS sustavi koji se danas najviše koriste. Jedan Flat-file CMS može biti veličine tek par stotina kilobajta.

Mobilni su – U kontekstu održavanja, moramo istaknuti da se Flat-file sustavi mnogo lakše prebacuju sa jedne lokacije na drugu. Zbog činjenice da ne koriste bazu, dovoljno je sadržaj unutar glavnog direktorija prekopirati na novo mjesto, i možda podesiti zapise domene.

Najpoznatiji Flat-file CMS danas

flat-file cms
Foto: Shutterstock

Neki od najpopularnijih Flat-file sustava su: Grav, Bolt, Monstra, Pico, Automad, i još mnogi drugi.

Neke smo testirali, pa ćemo ubuduće dati prostora za recenziju testiranih Flat-file sustava.

Brzina Flat-file CMS-a dolazi do izražaja jer ovakav softver nema konekciju prema bazi i samim tim nema vrijeme izvođenja nekog upita prema bazi i prikazivanja rezultata tog upita. Postoji veliki broj Open source Flat-file sustava, koji rade po istom principu, ali ipak svaki nudi drugačije mogućnosti i dizajn. Pronađite odgovarajući Flat-file CMS za vaš projekt, proučite ga i prilagodite svojim potrebama.

Koliko je u nekim situacijama Flat-file pogodniji govori i činjenica da mnogi Content Management Sustavi imaju dodatke koji će od sadržaja iz baze, i uz pomoć HTML predloška, izraditi statičnu stranicu da bi se ona što brže učitavala.

Kada je najbolje koristiti Flat-file CMS?

Flat-file CMS radi najbolje na stranicama gdje se nalazi izmiješani sadržaj – bez jasne strukture. Sa druge strane, sadržaj koji je složen i prati strukturu, bolje je izabrati CMS sa bazom podataka kao što je MySQL, MariaDB ili SQL Server.

Ako imate web site sa velikom količinom prometa, na shared hosting opciji, Flat-file CMS će raditi brže i tražit će banje resursa. Na primjer, da bi WordPress (koji koristi MySQL) pokazao sadržaj korisnicima, za svaku stranicu sustav šalje upit u bazu i učitava rezultate pojedinih upita. To su ključni momenti, u kojima se opterećuju resursi servera i koje možemo prepoznati kao sporije vrijeme učitavanja.

Ukoliko radite na statičnim web stranicama, i ne mijenjate sadržaj često, preporučuje se koristiti Flat-file CMS.

Flat-file CMS se brzo i lako instalira i pušta u rad. Može se snimiti putem FTP-a, bez potrebe za podizanjem baze podataka i nekim drugim podešavanjima.

Prednosti Flat-file CMS-a

Mnogi će se složiti da su Flat-file sustavi sigurniji, baš zbog toga što su jednostavni i manja je mogućnost previda nekom sigurnosnom propustu. Dovoljno je podesiti sigurnost strukture direktorija i datoteka koje se u njima nalaze, da bi sustav bio zaštićen od vanjskih napada.

Back-up je jednostavniji, kao i vraćanje sigurnosne kopije i puštanje u rad. Jednostavno, potrebno je kopirati određene direktorije i datoteke, i čuvati ih na sigurnom mjestu. U slučaju da želimo vratiti sigurnosnu kopiju, dovoljno je kopirati datoteke u radni direktorij stranice.

Migriranje stranica sa jednog servera na drugi jednostavno je i kratko traje. Ako ste se odlučili migrirati Flat-file CMS, dovoljno je kopirati root direktorij (njegov sadržaj) u novi root direktorij koji ste pripremili na novom serveru. Nema potrebe za pripremom baze podataka isl…, i čitav postupak je jako jednostavan.

Nedostatci Flat-file CMS-a

Flat-file CMS sustavi su relativno novi i nisu masovno zastupljeni. Vlasnici web stranica koji nisu tehnički upoznati sa internet tehnologijama možda neće dobro prihvatiti korake za jednostavnije izmjene svojih stranica. Da bi stranice prilagodili svojim potrebama, morate imati dobro ili odlično poznavanje HTML, PHP, CSS standarda.

Flat-file CMS je odličan izbor kada je riječ o manjim stranicama, i stranicama na kojima se sadržaj ne mijenja često. Ipak, ako želite prilagoditi opcije vašeg web-a, teško ćete pronaći dodatak kojim bi to postigli. Za razliku od WordPress sustava, koji obiluje dodacima, Flat-file sustavi još uvijek nisu toliko bogati opcijama i dodacima.

Zaključak

što je flat-file cms
Foto: Shutterstock

Zaključak za kraj bit će direktan kao i ovaj članak. Flat-file CMS je kompletan sustav kao i CMS. Sa tehničke strane gledano, ovaj sustav nema bazu podataka, i podatke uzima iz tekstualnih datoteka. Sve se odvija unutar glavnog CMS direktorija i sami sustav je iznimno brz za krajnjeg korisnika.

Ako radite na nekom prezentacijskom projektu, želite izraditi portfolio stranicu ili stranicu neke kompanije, Flat-file CMS može biti odličan izbor za vas.

Ipak, ako radite na projektu neke dinamične stranice, news portal, ili slično, zbog velike količine podataka i dinamike sadržaja, možda je bolje odlučiti se na neki CMS sa bazom podataka.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...