Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Što je WEB preglednik?

Internet je tehnologija koju svi koristimo. Već 2 desetljeća internet dominira u svim tehnološkim kategorijama, globalno, sve od industrijskih grana pa do naših domova. Danas ne možemo zamisliti računalo koje nije spojeno na internet. Teško da bi mogli uraditi neki zadatak, završiti ga, a da u nekom trenutku ne zatrebamo usluge koje nudi tehnologija interneta. Korisnici u pravilu internet doživljavaju kroz web preglednike, no tehnologije koje rade na tom području su mnogo više od toga. Nećemo ulaziti u detalje, jer ćemo ovom prilikom pisati o web browser aplikacijama, odnosno internet pregledniku.

Povijest internet web preglednika

Sve je započelo sredinom 90-ih, točnije 1994.godine, kada je svijetu predstavljen Netscape.

Netscape Communications Corporation je računalna kompanija osnovana u SAD-u, sa glavnim proizvodom Netscape preglednikom. Bio je začetnik u svijetu preglednika, pa je na svom vrhuncu dominirao u tom IT segmentu. Sama internet tehnologija se tek razvijala, a kompanije nisu vidjele potencijal i potrebu za preglednikom. Tek kada je Netscape doživio jaki porast, Microsoft je vidio priliku i krenuo u osvajanje tržišta sa svojim proizvodom – Internet Explorer. Microsoft je imao jaki start, jer je već imao tržište sa svojim Windows OS-om, u koji je jednostavno ugradio web preglednik.

Koliko je brzo Microsoft rastao, a Netscape gubio, govori najbolje podatak da je sredinom 90-tih Netscape imao udio tog tržišta oko 90%, da bi 2006.godine taj udio bio manji od 1%.

Prije kompletnog pada, Netscape je svoje dionice prodao AOL kompaniji, ali je prije akvizicije pustio source (izvorni) kod za neke nove projekte u budućnosti.

Danas imamo dvije jake aplikacije koje dolaze od izvornog koda – Mozilla Firefox, i Mozilla Thunderbird.

Internet Browser – Web browser

Web preglednik je aplikacija koja pristupa informacijama na internetu, odnosno na nekoj internet adresi. Kada korisnik posjeti neku web adresu (web stranicu), preglednik preuzima sadržaj sa servera, prilagodi ga, i pokaže ga na zaslonu računala ili nekog drugog uređaja.

Zanimljivo je spomenuti da više od 55%, od ukupne svjetske populacije, koristi neki internet preglednik. Danas imamo tri popularna web preglednika: Google Chrome, Firefox, i Safari. Na tržištu je jako zastupljen Internet Explorer, i Edge, ali samo zbog činjenice što dolaze kao neizostavni dio Windows operacijskog sustava.

Google Chrome se pojavio 2008.godine, te je imao jak uspon. Moguće da je razlog taj što je proizvod vodećeg internet pretraživača, ali i zbog toga što jeste donio neke napredne mogućnosti. Prvotno je mogao biti instaliran na Microsoft Windows sustave, da bi naknadno dobili verzije za Linux, macOS, iOS i Android.

Mozilla Firefox preglednik je besplatna aplikacija otvorenog koda. Ovaj preglednik razvija Mozilla Foundation, i danas je mnogima prvi izbor preglednika. Firefox se može instalirati na MS Windows, i novije macOS, i Linux verzije sustava. Mozilla Firefox nudi verzije preglednika za Unix i Unix-like sustave, na primjer: FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, illumos i Solaris Unix. Dostupna je mobilna verzija aplikacije za Android i iOS smartphone i tablet uređaje.

Safari je preglednik proizveden u gigantu Apple. Prva verzija preglednika Safari je predstavljena 2003.godine, izlaskom Mac OS X Panther sustava. Mobilna verzija aplikacije došla je 2007.godine, kada je Apple predstavio iPhone. Verzija za Windows OS dostupna je od 2007.godine, do 2012.godine, od kada i službeno obustavljaju preuzimanje Safari aplikacije za MS Windows operacijski sustav.

Možemo kazati da je Google Chrome najveći među njima, posebno iz razloga jer je sastavni dio kompanije Google i njegovih proizvoda. Preglednik Chrome dolazi kao neizostavan dio koda Android sustava, a na njemu je izgrađen i Chrome OS – Google operacijski sustav koji ima svoj udio u segmentu prijenosnih računala, i tableta. Simbioza s najvećim Internet pretraživačem (Google) svakako doprinosi popularnosti ovog preglednika, a mnoge opcije koje nudi su dodatni razlog njegovoj sve većoj popularnosti.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...