Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je UNIX?

Što je UNIX? UNIX je operacijski sustav koji je originalno nastao pod vodstvom AT&T Unix odjela, s početkom projekta 1970.godine. Zamisao je bila da se koristi unutar Bell System, da bude komercijalni sistem, ali je 1995.godine ipak otišao u ruke The Open Group, neutralnom konzorciju, koji je ustupio dijelove koda i licenciranje pojedinih dijelova prema SUS naputcima, Single UNIX Specification.

Možemo spomenuti da je od 2014.godine Linux glavna podloga za Apple macOS.

Unix sistemi su prepoznatljivi po modularnom dizajnu (što možemo uočiti i kod Linux-a), a to zovemo Unix filozofija, i takav pristup je prihvaćen posebno u krugovima programera koji rade sa otvorenim kodom.

Sami operacijski sistem nudi set jednostavnih alata, koji rade ograničene, unaprijed definirane operacije na unificiranom datotečnom sistemu (Unix filesystem). Shell scripting (Unix shell) se koristi za kombiniranje alata, da bi mogli raditi kompleksnije operacije.

Unix se izdvaja od ostalih prethodnika (operacijskih sustava) po tome što se mogao instalirati na različitom hardveru. Kompletan sistem je programiran u C jeziku, što je omogućilo da se Unix koristi na velikom broju platformi (različitog hardvera).

Kao i MS Windows i UNIX ima grafičko sučelje GUI, koje olakšava korištenje sistema pa na kraju računala i perifernih uređaja. Postoje različite verzije UNIX sistema, koje slično rade, a najpoznatije su: Sun Solaris, Linux/GNU i MacOS X.

UNIX sistem sastoji se od: osnove (kernel), shell, i programa (aplikacija).

Korištenje UNIX-a

unix
Foto: Shutterstock

UNIX se ne koristi često kod kućnih računala, pa je i slabije poznat široj populaciji. Ipak, kao i drugi (poznati) operacijski sustavi, UNIX može da obavlja sve zadatke koje stavimo da se izvode.

Ovaj sistem je dizajniran da radi visoko zahtjevne zadatke, i sa svojom logikom je zamišljen da na jednom OS-u u isto vrijeme radi više korisnika. Programiran je tako da dopušta povezivanje više korisnika istovremeno sa udaljenih lokacija. Po tom pitanju je napredniji od MS Windows sistema, može se bolje konfigurirati i prilagoditi određenim potrebama i situaciji. Mnogi IT stručnjaci i analitičari će se složiti da je daleko sigurniji od MS Windowsa, pa je često korišteni sistem kod web servera, i drugih serverskih primjena.

unix
Foto: Shutterstock

UNIX je sistem koji pogoni glavne Internet servise, među kojima možemo istaknuti i jedan od jačih današnjih servisa Netflix. Komandna linija UNIX-a je superiorna, ako je usporedimo sa Windows komandnom linijom, mnogo je fleksibilnija i prilagodljiva je različitim situacijama.

UNIX je imao dosta jaki utjecaj na kasniji razvoj ostalih operacijskih sistema, posebno u pogledu interakcije s korisnikom, zbog besplatnog korištenja, korištenja u svrhu učenja, jeftinog hardvera isl… Današnje Linux distribucije prate filozofiju UNIX sistema, te rade na sličan način kao i UNIX.

Godine 1991., Linus Torvalds predstavlja svijetu prvi Linux kernel. Pušten je pod licencom (General Public License), poznata po akronimu GNU. Linux se spominje u ovom kontekstu iz razloga što je nastao na UNIX filozofiji, i ideji o slobodnom (besplatnom) softveru. U vrijeme kada je Microsoft osvajao tržište, povećavajući svoje financijske kapacitete, jedan besplatni operacijski sistem je imao dobar zamah, te je osvojio svoj dio publike u kratkom vremenu. I danas imamo zajednice različitih distribucija, i općenito GNU licence.

UNIX je donosio pojednostavljeni pristup radu i kontroli datotekama, mnogo jednostavniji način ako usporedimo sa drugim sistemima iz tog perioda.

Funkcionalnost komandne linije bila je daleko veća nego je to bio slučaj kod drugih sistema. Interpreter komandi zamišljen je tako da ga svaki korisnik može koristiti. Takav način zadavanja naredbi postignut je dizajniranjem dodatnih komandi koje su radile kao zaseban program. Unix shell je donio isti jezik za unos interaktivnih naredbi, kao i skripti koje se mogu izvoditi. UNIX je bio prvi OS koji je sintaksu komandne linije doveo u jedno inovativno okruženje, modularni lančani pristup izvršavanja procesa.

unix
Foto: Shutterstock

Još u početku su UNIX developeri razvili koncept modularnosti i ponovne upotrebe potrebnih modula, u razvojnu praksu softvera. Takav pristup je vremenom postao standard, a sistemi koji su godinama imali svoje standarde danas se prilagođavaju pristupu koji su osmislili UNIX developeri.

UNIX ima značajnu ulogu u razvoju i održavanju TCP/IP mrežnog protokola. Relativno jednostavna i jeftina računala postala su popularna, posebno za vrijeme nastanka Interneta.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...