Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je SM Bus Controller?

što je sm bus controller

Kada instalirate pogonski softver na računalu (driver), često možete primijetiti da nedostaju neki instalacijski paket. Često nam ostane žuti uskličnik pokraj stavke SM Bus Controller. U nastavku ćemo objasniti što je SM bus controller i kako instalirati driver za ovaj dio računalnog hardvera.

SM Bus Controller – System Management Bus – je čip pojednostavljene konstrukcije, koji ima zadatak očitavati osnovne vrijednosti drugog hardvera. Sve u cilju smanjivanja opterećenja na drugim sučeljima, SM bus controller prosljeđuje informacije o statusu hardvera, modelu komponenti, proizvođač komponenti, prijavu greški u hardveru i slično. Na primjer, SM bus kontroler očitava temperaturu procesora, brzinu okretanja ventilatora i druge parametre koji su bitni.

SM Bus Controller zovemo i SMBus ili System Management Bus. Riječ je o integriranom krugu (čipu) koji je lociran na matičnoj ploči. Glavna uloga ovog čipa je nadgledanje napona i temperature. Pored toga, čip može poslati kod greške, ako se neka greška pojavi.

Žuti uskličnik na SM bus controller se zna često pojaviti jer taj dio hardvera često bude potrebno naknadno instalirati. Iako nije od velike važnosti, i računalo može raditi bez pogonskog softvera za SM bus controller, ako možemo dobro je instalirati driver i za ovaj mali dio hardvera.

Arhitektura matične ploče

Matična ploča i SM bus sabirnica
Matična ploča

Matična ploča je sastavni dio računala i veza između svih drugih hardverskih komponenti. U računalnoj terminologiji, bus je set provodnika (konekcija) između uređaja. Bus prenosi informacije o računalnim adresama, podatke i kontrole. SMBus se nalazi na matičnoj ploči i stalno komunicira sa drugim hardverom (punjivom baterijom, SBS, temperaturnim senzorima, senzorima za mjerenje napona, i drugim senzorima u računalu. SM bus čip u sebi nosi i Processor Information ROM (PIROM) odnosno set podataka o mogućnostima računala.

Kratka povijest

SM Bus je razvila kompanija Intel, još sredinom 90-tih. Cilj je bio proizvesti jeftin komunikacijski čip za matične ploče. Prvobitno je bio dostupan u Intel Xeon čipovima, da bi kasnije bio zaseban dio matičnih ploča. Čip može raditi sa Microsoft Windows i Linux sustavima. SM Bus čipovi se koriste i na Mac sustavima koji se baziraju na Intel arhitekturi. Ti čipovi se zovu System Management Controller ili SMC.

SM bus controller – Instaliranje upravljačkog programa

što je sm bus controller
Foto: Shutterstock

Instaliranje upravljačkog programa ne razlikuje se od instaliranja drugog hardvera. Važno je samo pronaći odgovarajući upravljački program za SM bus kontroler.

Softver koji će vam trebati vjerojatno imate na optičkom mediju koji ste dobili uz matičnu ploču. Ako niste dobili instalacijske datoteke, ili ne možete pronaći ono što tražite, predlažemo da posjetite službenu web stranicu proizvođača matične ploče. Pronađite vaš model, i dio za preuzimanje upravljačkih programa.

Instaliranje upravljačkog programa nije komplicirano. Zapravo, ako ste ikada instalirali driver za neki hardver na vašem računalu, lako će te slijediti i ove upute.

Idite na “Device Manager” (Upravitelj uređaja), i tamo odaberite “SM-bus controller” (Upravljač SM-busom). Nakon toga slijedite korake operativnog sustava za instaliranje softvera.

Nakon završetka instalacije potrebno je ponovno pokrenuti računalo. Kada se računalo upali (Windows), provjerite i potvrdite da su upravljački programi za hardver uspješno instalirani.

Par riječi za kraj – što je SM Bus Controller

što je sm bus controller
Foto: Shutterstock

Da odgovorimo na pitanje, što je SM bus controller? Pojednostavnit ćemo sve u završnom dijelu i napisati u kratkim crtama što je SM bus kontroler i koja mu je uloga u modernom računalu. Jednostavno rečeno, SM bus čip je sastavni dio matične ploče bilo kojeg modernog računala. SM bus kontroler nalazimo i u desktop i u prijenosnim računalima, ali i u modernim smartphone uređajima pa čak i foto/video aparatima. Ako ste se iznenadili s ovom činjenicom, zapravo je lako objasniti potrebu za čipom. Naime, SM bus kontroler će nadgledati stanje punjive baterije, i neke druge senzore.

SM bus kontroler je potreban u gotovo svim modernim uređajima. U automobilima danas imamo takve čipove, koji se možda drugačije zovu, ali im je funkcija dosta slična – ako ne identična.

SM bus controller obavlja važnu ulogu u modernim elektroničkim uređajima, a uz sve to je jeftin – što je bio i glavni cilj proizvođača ovakvih čipova.

Osim što gleda stanje baterije, SM sabirnica komunicira sa drugim uređajima na matičnoj ploči, i najbolji primjer za navesti je upravljanje ventilatorima za hlađenje procesora, ventilatorima na grafičkim karticama isl… Moderni operativni sustavi mogu simulirati rad SM sabirnice, no ipak je važno instalirati pokretačke drajvere za čip koji se nalazi na ploči.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...