Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je matična ploča i kojih 5 utora nalazimo na njoj?

matična ploča

Matična ploča je jedan od najvažnijih dijelova, ako ne i najvažniji dio računala. Ona je dio računalnog hardvera o kojem se može misliti kao o „središnjem živčanom sustavu“ računala ili, još prikladnije, kao „matici“ koja drži sve dijelove na okupu.

Jednostavno rečeno, matična ploča računala povezuje sve druge dijelove zajedno. Sve što je zaslužno za rad računala, od CPU-a i RAM-a do tvrdog diska i napajanja, priključuje se na matičnu ploču. Matična ploča pretvara hrpu sastavnih dijelova u računalo.

Osim što povezuje unutarnje komponente, utori na matičnoj ploči omogućuju povezivanje vanjskih uređaja na računalo. Takvi vanjski uređaji su monitor, zvučnici, slušalice, mikrofon, tipkovnica, miš, modem i drugi USB uređaji.

Komponentne matične ploče

Na slici dolje istaknuli smo pet najbitnijih utora koji se nalaze na matičnoj ploči. Naravno, svaki od njih ima svoju posebnu svrhu, odnosno na njih se priključuju različite komponente računala. Pogledajmo koji su to utori:

matična ploča

1 – ležište (utor) za CPU
2 – utori za RAM module
3 – utori za proširenja (PCI slotovi)
4 – utori za vanjske uređaje
5 – utori za pohrani

matična ploča
Utori za vanjske uređaje (4) prikazani s prednje strane

Na matičnoj ploči se nalaze i drugi priključci za proširenja, skakači (jumpers), kondenzatori, veze za napajanje uređaja i podatkovne veze, ventilatori, hladnjaci i rupe za vijke. Svaki od tih dijelova, koliko god oni maleni bili, može imati velik utjecaj na rad računala kao cjeline pa ih je zato potrebno dobro upoznati.

Svaka matična ploča ima i mali blok ROM-a koji je odvojen od glavne memorije sustava koja se koristi za učitavanje i pokretanje softvera.

ROM sadrži osnovni ulazno/izlazni sustav BIOS (eng. Basic Input/Ouput System). Ovo nudi dvije prednosti: kod i podaci u ROM BIOS-u ne moraju se ponovno učitavati pri svakom pokretanju računala, i ne mogu ih oštetiti zalutale aplikacije koje zapisuju u pogrešan dio memorije.

Koja je razlika između matične ploče stolnog i prijenosnog računala (laptopa)?

Matična ploča za prijenosna računala izrađena je po narudžbi i obično je dizajnirana posebno za prijenosno računalo, dok matične ploče stolnih računala slijede određene standarde dizajna (faktore oblika).

Isto tako, na matičnim pločama laptopa jedina stvar koju možete nadograditi je RAM, dok na matičnoj ploči za stolno računalo uvijek ima prostora i za dodatne komponente.

Imaju li tableti i pametni telefoni matične ploče?

Smartfoni, tableti i drugi mali uređaji također imaju matične ploče, ali se one češće nazivaju logičke ploče.

Logička ploča je vrlo slična matičnoj ploči ali, zbog zahtjeva veličine, komponente poput procesora i RAM-a zalemljene su na matičnu ploču.

Isto tako, budući da ovi uređaji nemaju mogućnosti nadogradnje, nema utora ni priključaka koji bi podržavali zamjenu ili nadogradnju komponenata poput tradicionalne matične ploče računala.

Na što obratiti pažnju kod kupovine nove matične ploče?

Matična ploča
Foto: Pixabay

Ako ste se odlučili kupiti novu matičnu ploču, postoje realne šanse da ćete morati kupiti i ostale komponente računala. Točnije, prilikom kupovine nove matične ploče važno je obratiti pozornost na utore koji se na njoj nalaze. Svaka od ostalih komponenti koje se spajaju na matičnu ploču treba svoj određeni utor na koji se može spojiti.

Postoji više vrsta takvih utora za svaku komponentu pa je tako bitno dobro provjeriti kompatibilnost matične ploče i komponenti koje imate ili planirate kupiti. Greška bi bila kupovati matičnu ploču napamet jer to bi moglo dovesti do problema sa spajanjem. Saznati što točno odgovara matičnoj ploči i koji su najbolji dijelovi koje možete eventualno kupiti od vas bi ipak moglo tražiti malo istraživanja i učenja, ali to znanje koje ćete steći bit će vam jako korisno i u budućnosti.

Kao što znamo, tehnologija napreduje brzo i možda će ponovno u skorijoj budućnosti doći vrijeme za unaprijediti svoje računalo i komponente. Tada ćete to moći obaviti puno brže i jednostavnije.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...