Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je PDF datoteka?

Što je PDF datoteka sigurno su zapitali svi barem jednom. Standard PDF datoteke razvijen je u Adobe kompaniji, i danas je možda i najviše korišteni format za slanje dokumenata, posebno važnih dokumenata koji nisu podložni naknadnim izmjenama.

PDF dolazi kao skraćenica od Portable Document Format, a prvi puta je ovaj format predstavljen 1993. godine. Tek 2008. godine ovaj format biva standardiziran prema ISO 32000 standardu, što znatno olakšava korištenje dokumenata između različitih operacijskih sistema, aplikacija i kodova općenito.

Godinama se PDF nadograđivao, pa danas imamo kompleksnu PDF datoteku koja u sebi može da sadrži tekst i grafiku, ali i mnoge druge elemente, i logičke instrukcije. Jedna PDF datoteka može da ima u sebi polja za popunjavanje, video sadržaj, kao i trodimenzionalne objekte.

Struktura datoteke

pdf
Foto: Shutterstock

U kratkim crtama, PDF datoteku možemo opisati kao 7-bitnu ASCII datoteku, ali neki elementi datoteke imaju binarne dijelove. PDF datoteka započinje sa header dijelom, koji u sebi ima magic number (broj koji govori aplikaciji o kojem formatu je riječ), i verziju formata (npr: %PDF-1.7).

Format PDF datoteke određen je kao podformat COS-a (Carousel Object Structure), koji se primatno sastoji od objekata.

Prvih godina nakon predstavljanja PDF datoteke, Adobe Reader je bila aplikacija za otvaranje i obradu datoteka, da bi danas imali veliki broj aplikacija koje nude različite mogućnosti obrade PDF datoteke, kreiranje novih datoteka, nadopunjavanje isl…

Današnji operacijski sistemi MS Windows, UNIX, Linux, macOS, i drugi, imaju u sebi već gotovo programsko rješenje za kreiranje novih PDF datoteka (Print as pdf).

Važno je spomenuti: jednom kada dokument prebacite (isprintate ili konvertirate) u PDF datoteku, nećete moći uraditi obrnutu funkciju, osim ako koristite posebne softverske alate, koji se u pravilu plaćaju.

Čak i ako koristite aplikaciju koja u sebi nema mogućnost Export to PDF, korištenjem opcije (Print to PDF) koju nudi OS, možete dokument prebaciti u PDF.

Korištenje PDF datoteka

U poslovnom okruženju, pa tako i privatno, PDF se koristi prilikom slanja ovjerenih dokumenata, skeniranih dokumenata s memorandumom, potpisanih računa isl… Kompleksan rad datoteke omogućio je korištenje u vektorskom prijenosu crteža i nacrta, pa se PDF koristi pri slanju 3D modela, i raznih tehničkih crteža sa osnovnim mogućnostima radi boljeg pregledavanja takve dokumentacije.

PDF datoteka
OOo Export as PDF
PDF
Microsoft Print to PDF

OpenOffice Writer ima već ugrađenu opciju Export as PDF. MS Office Word daje mogućnost Print>Microsoft Print to PDF.

Glavni nedostatak PDF-ova je to što ih nije moguće uređivati. Ako netko treba promijeniti dokument nakon što je spremljen kao PDF, mora se vratiti na izvorni program koji je korišten za njegovo stvaranje i ondje napraviti promjene. Zatim mora ponovno spremiti novu PDF datoteku. Još jedan nedostatak je što neke starije verzije softvera ne mogu čitati PDF-ove. Kako bi otvorili PDF, primatelji moraju imati instaliran PDF čitač na svom računalu.

Virus unutar PDF datoteke

Mnogi korisnici ne znaju, ali PDF datoteka u sebi može da ima virus. Prvi virus unutar jedne PDF datoteke otkriven je 2001. godine. Adobe redovno ažurira svoje aplikacije, radi nadogradnje i uklanja moguće pogreške. Kako god, s vremena na vrijeme pojavi se neki sigurnosni propust, kojeg korisnici prijave i koji se pravovremeno ispravi. Općenito, PDF datoteke su sigurne (možemo kazati da su sigurnije nego .docx, ili .excel), ali je opasnost prisutna i potrebno je biti oprezan prilikom otvaranja nepoznatih datoteka.

Tehnički detalji

PDF datoteka često je kombinacija vektorske grafike, teksta i bitmap grafike. Osnovne vrste sadržaja u PDF-u su:

  • Tekst pohranjen kao sadržaj (tj. nije kodiran u običnom tekstu)
  • Vektorska grafika za ilustracije i dizajne koji se sastoje od oblika i linija
  • Rasterska grafika za fotografije i druge vrste slika
  • Multimedijski objekti u dokumentu

U kasnijim revizijama PDF-a, PDF dokument također može podržavati veze (unutar dokumenta ili web stranice), obrasce, JavaScript (u početku dostupan kao dodatak za Acrobat 3.0) ili bilo koje druge vrste ugrađenih sadržaja kojima se može rukovati pomoću dodataka. PDF kombinira tri tehnologije:

  • Ekvivalentni podskup PostScript programskog jezika za opis stranice
  • Sustav za ugrađivanje/zamjenu fontova koji omogućuje fontovima da se šalju s dokumentima
  • Strukturirani sustav pohrane za grupiranje ovih elemenata i bilo kojeg povezanog sadržaja u jednu datoteku, uz kompresiju podataka gdje je to prikladno.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...