Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je MS Office paket i kojih 5 programa sadrži?

MS Office paket
Foto: Pixabay

MS Office paket ili točnije rečeno, Microsoft Office paket je jedan paket vrlo korisnih računalnih programa s kojima se gotovo svatko susreo barem jednom u životu. Kao što je jasno već iz njegovog imena, on se može koristiti na računalima koja imaju operacijski sustav Windows, budući da ih oboje kreira Microsoft.

Reći ćemo stoga nešto više o samom Officeu, koje programe sadrži, koja je njihova primjena i zašto se radi o paketu programa koji bi uistinu svatko trebao posjedovati na svom računalu.

Koje programe sadrži MS Office paket?

ms office
Foto: Unsplash

MS Office paket sadrži programe koji su svima znani, a to su:

  1. Word – program primarno namijenjen za pisanje. Pomoću njega moguće je pisati i uređivati tekstove, a prvi je izbor svima koji moraju napisati neki rad kao što su maturalni, završni ili diplomski radovi. Naizgled vrlo jednostavan, sastoji ogroman broj značajki koje nisu poznate svima, a potrebno je nešto vremena i vežbe kako bi se svladale.
  2. Excel – na prvi pogled radi se o običnom programu za pohranjivanje nekih podataka u obliku tablica. Sastoji se od takozvanih ćelija u koje korisnici mogu upisivati što žele te ih formatirati na način na koji žele. Excel je sjajan program koji može u jednu odabranu ćeliju ispisivati rezultate koje korisnik želi prema formuli koju je kreirao i još puno toga.
  3. PowerPoint – program za izradu prezentacija. Korisnici uz njega mogu kreirati prezentacije različitih oblika, tema i sadržaja tako da je prigodan za sve uzraste, bilo da se radi o školskim ili poslovnim prezentacijama.
  4. OneNote – program za pravljenje bilježaka različitih tipova. One mogu biti napisane od strane korisnika, ali u obliku crteža ili audio komentara. Bilješke se mogu dijeliti s drugim korisnicima programa OneNote putem Interneta. OneNote je u početku predstavljen kao samostalna aplikacija, a s vremenom postao ključna komponenta Microsoft Officea.
  5. Outlook – program koji je prvenstveno kreiran za slanje i primanje e-mailova.

Riječ je o osnovnim programima koji se nalaze u MS Office paketu, a zapravo ih postoji još puno više i dolaze u različitim oblicima kao što su, primjerice, mobilne aplikacije.

Povijest MS Office paketa

MS Office paket
Foto: Pixabay

Najbolji način za shvatiti kako se MS Office paket razvijao tijekom je pogledati načine na koje je softver bio isporučen korisnicima. Prvo se paket mogao kupiti samo na fizičkom mediju i zatim instalirati na računalo za korištenje. U početku je dolazio na disketama, a zatim na CD/DVD medijima. Nakon toga bilo ga je moguće kupiti online te preuzeti putem Interneta. Način isporuke koji sada zamjenjuje prethodne je uz takozvani “oblak”.

Programi koji se nalaze u samom paketu također su kroz godine unaprjeđivani tako da imamo više različitih verzija svakog od njih.

MS Office paket na Internetu

MS Office paket na Internetu predstavlja besplatnu verziju ovog paketa i prvenstveno uključuje tri web aplikacije: Word, Excel i PowerPoint. Na taj način oni koji nemaju paket instaliran na svom računalu i dalje mogu koristiti ove najpopularnije programe iz njega. Oni možda neće imati sve značajke koje bi imali kada bi se nalazili instalirani, ali bit će od velike koristi.

Za njih je uglavnom potrebno imati otvoren besplatni Microsoft račun. Prilikom korištenja tih programa, svi radovi će ostati pohranjeni na Internetu. Uz to, njih je moguće i besplatno preuzimati na računalo kako bi se mogli koristiti na njemu. Zada još uvijek ne postoji onlnie verzija programa kao što su Publisher ili Access.

Online MS Office paketu može se pristupiti gotovo svakim programom za pretraživanje Interneta. To znači da mu mogu pristupiti čak i korisnici koji na svom računalu nemaju instaliran operacijski sustav Windows.

Alternativni paketi

ms office
Foto: Unsplash

S obzirom na to da je MS Office paket zapravo paket koji nije besplatan, kreirane su neke alternative koje su besplatne i pristupačne svima. Najpopularnije među njima svakako su OpenOffice i LibreOffice.

One sadrže gotovo sve mogućnosti koje se mogu pronaći u MS Office paketu, ali datoteke kreirane u njima bit će u drukčijem formatu. Danas gotovo svi Office programi mogu otvarati datoteke kreirane u Office programima drugih proizvođača.

Međutim, ponekad će biti potrebno dodatno urediti neku datoteku koja neće izgledati identično u svim verzijama Office programa. Primjerice, ako kreirate tekstualnu datoteku u Writeru (programu za pisanje iz OpenOffice paketa), ona bi mogla izgledati neurednije ako je otvorite u Wordu. Isto bi moglo vrijediti i za druge programe iz spomenutih paketa.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...