Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Open Office i kojih 6 alata nudi?

Open Office (OO, ili OpenOffice.org OOo), je besplatna desktop aplikacija, uredski paket alata koji po svojoj funkcionalnosti pariraju MS Office paketu uredskih alata.

Open Office je besplatan softverski paket, i odlična je alternativa komercijalnom paketu MS Office. OO se može instalirati na MS Windows, Apple macOS, i Linux distribucije.

Alati unutar Open Office paketa

open office
Foto: Shutterstock

Unutar uredskog paketa Open Office možemo koristiti sve potrebne alate, kakve imamo i u MS Office, a to su: Baze (aplikacija za rad sa bazama), Calc (aplikacija za tabele), Draw (program za crtanje), Impress (prezentacije), Math (za unos i ispis znanstvenih formula i jednadžbi), i Writer (obrada teksta i uređivanje).

Već na prvi pogled možemo zaključiti da OO nudi alate koje imamo u MS Office paketu. Sve potrebno za uredske poslove možemo koristiti u besplatnoj verziji uredskog paketa alata. Iako je MS Office postao standard kojeg slijede i svi drugi, dosta puta ćemo se odlučiti za besplatnu verziju, zbog uštede u novcu, ali i zbog toga što OO ima manje hardverske zahtjeve od komercijalnog konkurenta, a uz to radi na drugim operacijskim sistemima, što nije slučaj kod MS Office.

Na primjer: MS Office 2016 verzija za rad treba minimalno 2GB RAM memorije, i 3GB diskovnog prostora, dok će Open Office dozvoliti instalaciju na samo 256MB RAM memorije, i 1,5GB diskovnog prostora. Za ugodan rad, Open Office treba najmanje 512MB RAM, ali će instalacija proći na spomenutoj konfiguraciji.

MS Office 2016 zahtjeva Windows 7 ili noviji MS Windows, dok će Open Office raditi na starijim verzijama Windows XP, ili Windows Vista.

Rad sa dokumentima

open office

Ukratko, alati koje spominjemo u tekstu međusobno mogu dijeliti dokumente i raditi s njima, ali ipak postoje neka odstupanja. To znači da, moguće je uraditi novi tekstualni dokument (.doc ili .docx) u MS Word aplikaciji, spremiti ga i kasnije ga otvoriti sa aplikacijom Writer koja dolazi u Open Office paketu. Ovo vrijedi i za druge aplikacije, ali trebamo znati da se neki dokumenti neće ispravno učitati u aplikaciji koja ne koristi dokumente sa originalnom ekstenzijom.

Često su to dokumenti koji koriste napredne opcije aplikacije u kojoj su urađeni. Kasnije, druga aplikacija u kojoj se dokument pokušava otvoriti, neće prepoznati sve detalje i uraditi potpunu konverziju dokumenta. Odstupanja se mogu ispraviti, da se dokument dovede u potrebne okvire, no u slučaju da se radi o većem dokumentu sa mnogo detalja, takve ispravke mogu biti naporne i vremenski jako zahtjevne. Svakom novom nadogradnjom, Open Office ima bolju kompatibilnost u kontekstu uređivanja dokumenata koji su originalno kreirani u nekom MS Office programu.

Ekstenzije aplikacija Open Office

Zadana ekstenzija za Open Office datoteke je .odf , ali aplikacije mogu koristiti mnoge druge ekstenzije prilikom kreiranja/otvaranja dokumenata.

Neke od ekstenzija (format datoteke) za tekstualne datoteke su: .stw, .doc, .xml, .rtf, .txt, .htm, .html, .psw

Ekstenzije za tabele: .sxc, .xls, .xml, .csv, .html

Ekstenzije za prezentaciju: .sxi, .ppt, .pot, .sda, .sdd

Osim spomenutih, Open Office može da radi sa drugim ekstenzijama, što ovaj uredski alat svrstava među bolje i neophodne u današnjem poslovanju. Svi koji ne žele izdvajati ne tako malen novčani iznos za MS Office, trebaju isprobati mogućnosti koje nudi besplatni alat Open Office.

Open Office ima mogućnost Export to PDF, ili korištenje PDF štampača, da bi kreirali PDF datoteku.

Zašto koristiti Open Office?

open office
Foto: Shutterstock

OpenOffice je vodeći uredski programski paket otvorenog koda za obradu teksta, proračunske tablice, prezentacije, grafike, baze podataka i više. Dostupan je na mnogim jezicima i radi na svim uobičajenim računalima. Pohranjuje sve podatke u otvorenom standardnom formatu, a također može čitati i pisati datoteke iz drugih uobičajenih paketa uredskog softvera. Može se preuzeti i koristiti potpuno besplatno za bilo koju svrhu.

Više...

Članci

Dakle, čuli ste za SEO, ali niste baš sigurni što to znači ili možda niste sigurni kako vam može pomoći da postignete svoje ciljeve....

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....