Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je OpenOffice – OOo?

Open Office (OO, ili OpenOffice.org OOo), je besplatna desktop aplikacija, uredski paket alata koji po svojoj funkcionalnosti pariraju MS Office paketu uredskih alata.

Open Office je besplatan softverski paket, i odlična je alternativa komercijalnom paketu MS Office. OO se može instalirati na MS Windows, Apple macOS, i Linux distribucije.

Alati unutar OpenOffice paketa

Unutar uredskog paketa OpenOffice možemo koristiti sve potrebne alate, kakve imamo i u MS Office, a to su: Baze (aplikacija za rad sa bazama), Calc (aplikacija za tabele), Draw (program za crtanje), Impress (prezentacije), Math (za unos i ispis znanstvenih formula i jednadžbi), i Writer (obrada teksta i uređivanje).

Već na prvi pogled možemo zaključiti da OO nudi alate koje imamo u MS Office paketu. Sve potrebno za uredske poslove možemo koristiti u besplatnoj verziji uredskog paketa alata. Iako je MS Office postao standard kojeg slijede i svi drugi, dosta puta ćemo se odlučiti za besplatnu verziju, zbog uštede u novcu, ali i zbog toga što OpenOffice ima manje hardverske zahtjeve od komercijalnog konkurenta, a uz to radi na drugim operacijskim sistemima, što nije slučaj kod MS Office.

Na primjer: MS Office 2016 verzija za rad treba minimalno 2GB RAM memorije, i 3GB diskovnog prostora, dok će OpenOffice dozvoliti instalaciju na samo 256MB RAM memorije, i 1,5GB diskovnog prostora. Za ugodan rad, OpenOffice treba najmanje 512MB RAM, ali će instalacija proći na spomenutoj konfiguraciji.

MS Office 2016 zahtjeva Windows 7 ili noviji MS Windows, dok će OpenOffice raditi na starijim verzijama Windows XP, ili Windows Vista.

Rad sa dokumentima

Ukratko, alati koje spominjemo u tekstu međusobno mogu dijeliti dokumente i raditi s njima, ali ipak postoje neka odstupanja. To znači da, moguće je uraditi novi tekstualni dokument (.doc ili .docx) u MS Word aplikaciji, spremiti ga i kasnije ga otvoriti sa aplikacijom Writer koja dolazi u OpenOffice paketu. Ovo vrijedi i za druge aplikacije, ali trebamo znati da se neki dokumenti neće ispravno učitati u aplikaciji koja ne koristi dokumente sa originalnom ekstenzijom. Često su to dokumenti koji koriste napredne opcije aplikacije u kojoj su urađeni. Kasnije, druga aplikacija u kojoj se dokument pokušava otvoriti, neće prepoznati sve detalje i uraditi potpunu konverziju dokumenta. Odstupanja se mogu ispraviti, da se dokument dovede u potrebne okvire, no u slučaju da se radi o većem dokumentu sa mnogo detalja, takve ispravke mogu biti naporne i vremenski jako zahtjevne. Svakom novom nadogradnjom, OpenOffice ima bolju kompatibilnost u kontekstu uređivanja dokumenata koji su originalno kreirani u nekom MS Office programu.

Ekstenzije aplikacija OpenOffice

Zadana ekstenzija za OpenOffice datoteke je .odf , ali aplikacije mogu koristiti mnoge druge ekstenzije prilikom kreiranja/otvaranja dokumenata.

Neke od ekstenzija (format datoteke) za tekstualne datoteke su: .stw, .doc, .xml, .rtf, .txt, .htm, .html, .psw

Ekstenzije za tabele: .sxc, .xls, .xml, .csv, .html

Ekstenzije za prezentaciju: .sxi, .ppt, .pot, .sda, .sdd

Osim spomenutih, OpenOffice može da radi sa drugim ekstenzijama, što ovaj uredski alat svrstava među bolje i neophodne u današnjem poslovanju. Svi koji ne žele izdvajati ne tako malen novčani iznos za MS Office, trebaju isprobati mogućnosti koje nudi besplatni alat OpenOffice.

OpenOffice ima mogućnost Export to PDF, ili korištenje PDF štampača, da bi kreirali PDF datoteku.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...