Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je LiteSpeed i koje su mu 3 glavne prednosti?

Možda ste već čuli za LiteSpeed web server (LSWS), koji zadnje vrijeme bilježi sve veću popularnost među web majstorima. U nastavku ćemo napisati što je LiteSpeed web server, koje su prednosti i nedostatci ove tehnologije, ako se usporedi sa Apache ili NGINX server tehnologijama.

LiteSpeed je danas među najpopularnijim web server rješenjima, prvenstveno radi brzine, ali i nekih drugih specifičnosti. Pisali smo već na temu što je web server, a u ovoj objavi je fokus na LiteSpeed web serveru.

Što je LiteSpeed web server?

Možemo slobodno napisati da je riječ o jednom od najpoznatiji web servera koji se danas koriste. Prema nekim informacijama, LiteSpeed je četvrti po zastupljenosti po čitavom broju aktivnih web servera danas u svijetu. Brojka nije provjerena, ali nije ni posebno važna za nastavak pisanja. LSWS je proizvod LiteSpeed Technologies kompanije, predstavljen i pušten 2003.godine.

što je litespeed
LiteSpeed server

Softver koristi radne elemente Apache softvera. Zapravo, činjenica je da se LiteSpeed razvija s ciljem da bude zamjena Apache web serveru. To je i jedan od razloga zašto je LSWS popularan, i zbog čega se web majstori raduju novom proizvodu. Koliko god nas je Apache služio, današnje tehnologije i zahtjevi su postali prevelik teret za softver razvijen još sredinom 90-tih.

Jedna značajna pogodnost je, web server na kojem je prethodno bio Apache, može raditi sa LiteSpeed softverom. U praksi to znači da se LiteSpeed web server lako može konfigurirati na mašinu koja radi.

LiteSpeed ima kontrolnu ploču, odnosno Control Panel, što ga čini mnogo lakšim za upravljanje i konfiguriranje. Uz pomoć kontrolne ploče, administrator upravlja osnovnim postavkama servera, i svakog web sajta na tom serveru.

Općenito, LiteSpeed je mnogo lakši za razumjeti i raditi na njemu. Prelazak sa Apache web servera na LiteSpeed dosta je jednostavan. Web majstori koji poznaju osnove web servera, i radili su na nekom Linux sustavu sa Apache softverom, lako će se prilagoditi na LiteSpeed web server.

LiteSpeed web server mogućnosti

Web majstori smatraju LiteSpeed mnogo bržim i pouzdanijim softverom, ako se usporedi sa Apache web serverom. LiteSpeed web server je odlična opcija za pokretanje internet stranica na nekim od najpopularnijih CMS rješenja kao što je Drupal, WordPress, Joomla, i drugi CMS sustavi.

Zašto je LiteSpeed web server toliko popularan? U nastavku pročitajte još malo na temu, što je LiteSpeed web server.

Kompatibilan s Apache web server softverom

Apache
Foto: Shutterstock

Ovo je možda i glavna stavka tako velike popularnosti novog softvera. Naime, značajka koju uvijek želimo podcrtati jeste kompatibilnost LiteSpeed softvera sa Apache softverom. LSWS nam dolazi kao zamjena za Apache tehnologiju, pa je i za očekivati da se prijelaz uradi bez velikih promjena za web majstore s manjim ili većim brojem internet stranica koje održavaju. LiteSpeed je kompatibilan sa mogućnostima koje koristi Apache web server (mod_rewrite .htaccess dokument, i mod_security).

Web server može biti konfiguriran da čita Apache konfiguraciju, i da slijedi postavke. Novi web server je odlična alternativa za Apache, koji se može podesiti za manje od 30 minuta. Ako se odlučite za LiteSpeed, web server možete aktivirati i staviti u rad, bez da korisnik osjeti bilo kakav prekid. LSWS u potpunosti može da zamijeni svaku mogućnost Apache softvera.

Performanse i stabilnost

što je litespeed
performanse

Kada govorimo o LiteSpeed web serveru, moramo spomenuti prednosti, u što svakako ubrajamo i performanse i stabilnost novog softvera. Najveća prednost LSWS softvera je efikasnost i stabilnost. LiteSpeed ima jednostavniji dizajn i logiku rada, što ga čini mnogo boljim u usporedbi s Apache softverom. LiteSpeed nudi bolje performanse i stabilnost u isto vrijeme. Na LiteSpeed web serveru možete posluživati veliki broj klijent konekcija istodobno, s manjom potrošnjom memorijskog prostora i snage procesora.

Dalje u ovom kontekstu trebamo istaknuti da LiteSpeed bolje podnosi iznenadne skokove u broju konekcija, i može neutralizirati DDoS napade bez potrebe za dodatnim hardverom. Apache web server ima process-based logiku, dok LiteSpeed radi event-driven logikom. U praksi se LiteSpeed mnogo bolje ponaša nego Apache web server. To znači da Apache pokreće novi proces da bi odgovorio upitu, dok će LiteSpeed dodijeliti isti proces većem broju konekcija. To je razlika koju web majstori osjete, odnosno korisnici njihovih internet stranica.

Asinkrona I/O podrška

Asinkrona I/O (Asynchronous I/O support) podrška nadgleda I/O procese, i u slučaju problema neće doći do zastoja. Naime, sistemski procesi izvode se redoslijedom, i u slučaju da neki proces zastane ili se dugo izvršava, u slučaju sinkronog pristupa, sljedeći procesi čekaju na red za izvođenje. Ko asinkronog pristupa, proces koji se treba izvoditi neće čekati svoj red, i neće doći do osjetnog zastoja u radu web servera.

Sigurnost servera

LiteSpeed donosi poboljšanu sigurnost servera. Prema dokumentaciji i pisanjima mnogih web majstora, LiteSpeed nudi veći stupanj sigurnosti nego što nudi Apache web server. LSWS se može koristiti sa mod_security, i uključuje više opcija DDoS zaštite.

Manja cijena hardvera za LiteSpeed web server

LSWS će značajno reducirati potrebu za hardverskim resursima. Drugim riječima, za isti broj korisnika na web serveru LiteSpeed će tražiti manje resurse nego što će tražiti Apache web server. To dalje vodi ka manjim cijenama zakupa hardvera što u konačnici ima manju cijenu zakupa i održavanja.

Nakon što smo odgovorili što je LiteSpeed, napisat ćemo neke značajne prednosti LiteSpeed web servera.

Prednosti LiteSpeed web servera

Više je prednosti koje opisuju LiteSpeed web server tehnologiju, pa ćemo izdvojiti one značajnije.

Nije potreban posebno snažan hardver

Ovo naravno ovisi o broju upita i veličini samog sajta, ali ako usporedimo LiteSpeed sa Apache serverom, ovaj prvi je u značajnoj prednosti. LiteSpeed je lakši i bolje raspolaže hardverskim resursima. Sve to vodi do manje cijene samog hardvera, odnosno smanjenja troškova.

Lako se savlada

Server se bazira na standardnom Apache serveru, ali je LiteSpeed kontrolni panel jednostavan za korištenje. Prikaz je pojednostavljen, a funkcije kontrolne ploče prate logiku web servera i neće zbuniti administratora koji se prvi puta susreće sa novim serverskim rješenjem.

Odlična podrška za korisnike

LiteSpeed je još uvijek relativno novi proizvod i stalno se razvija. Baš zbog toga se korisnicima nudi vrhunska podrška u slučaju bilo kakvih pitanja, te osim podrške imate veliku zajednicu na forumu koja će pomoći da podesite LiteSpeed web server.

LiteSpeed server – plaćanje

plaćanje
Foto: Shutterstock

LiteSpeed server možete skalirati prema potrebama, i pronaći najbolju licencu za svoj web projekt. Najbolje je pogledati LiteSpeed licence, i odabrati najbolje za sebe. Ako se prvi puta susrećete sa LiteSpeed serverom, ne znate još što je u biti, možete zatražiti i besplatnu trial verziju za testiranje.

Dvije glavne kategorije licenciranja su: Site Owner plan, i Site Owner Plus plan. Prva licenca je povoljnija ali je LiteSpeed na pet domena i maksimalno 8GB radne memorije na serveru. Site Owner Plus licenca je nešto skuplja ali daje sve što imate u prvom paketu + neograničenu količinu radne memorije na serveru.

Zaključak za kraj

Ako bi tražili odgovor na pitanje što je LiteSpeed, mogli bi kazati da je to jako dobra zamjena za Apache web server. LiteSpeed web server izrađen je kao zamjena za Apache, i već nekoliko godina potvrđuje da je konkurentan u svakom pogledu. Još uvijek nije sastavni dio popularnih skripti, ali svakako ima značajan udio u web serverskim instalacijama u svijetu. Osim brzine, LiteSpeed nudi određene prednosti zbog kojih se sve više koristi. Očekivati je da s vremenom postane sastavna komponenta poznatih serverskih rješenja koja se koriste.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U današnje vrijeme, Internetu možemo pristupiti putem naših računala, ali i mobitela. I dok je nekoć korištenje Interneta na mobilnim uređajima prije svega bilo...