Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je hakiranje i kojih je glavnih 5 načina zaštite?

što je hakiranje

Čuli ste mnogo puta za pojam haker, hakiranje, pa da objasnimo što označava, odnosno – što je hakiranje? U nastavku ćemo napisati definiciju i malo više na tu temu.

Tko su hakeri?

Mnogi će zamisliti hakera kao nekog samoukog i vještog programera koji odlično poznaje softver i hardver, koji svoje vještine koristi za osobnu korist na štetu drugih. U priliku je takvo razmišljanje točno, ali ne mora nužno biti 100% dosljedno. Haker može biti osoba prosječnih programerskih sposobnosti, ili čak osoba koja nikada nije napisala red koda, ali pronalazi mogućnost uz pomoć određenih alata kako da pribavi korist na štetu drugih.

Postoji više vrsta hakera, pa ih možemo podijeliti po njihovim sposobnostima, načinu na koji rade i motivima kojima se vode. U nastavku ćemo spomenuti neke alate i metode hakiranja kojima se koriste hakeri.

Alati za hakiranje i hakerske metode

što je hakiranje
Foto: Shutterstock

Hakiranje je obično tehnika iskorištavanja sigurnosnih propusta operacijskog sustava, neke aplikacije, nekog protokola koji se koristi u IT svijetu, isl… Pored spomenutih metoda, hakeri često koriste različite metode zavaravanja korisnika računala, da bi ga prevarili i time ostvarili svoj cilj. Već prije smo u par navrata pisali da je korisnik zadnja linija obrane. Najbolja antivirusna zaštita neće vam pomoći ako ne koristite računalo sigurno i savjesno. Uvijek trebate biti svjesni opasnosti, i trebate znati prepoznati trikove kojima vas netko želi zavarati.

Najviše korištene metode hakiranja su: Botnets, Browser hijacks, DDoS napadi, Ransomware, Rootkits, Trojanci, Virusi, računalni crv.

Vrste hakerskih napada

Ukratko, možemo kazati da hakeri pokušavaju probiti u računala i mrežni sustav, iz bilo kojeg razloga. Koji god bio razlog upada u računalo ili mrežu, korisnici se žele zaštititi, da ne budu žrtve hakerskog napada.

Razlog hakerskog napada može biti:

  • Ostvarivanje financijske dobiti. Moguće da će hakeri tražiti otkupninu za vaše datoteke, raditi ucjenu isl…
  • Hakeri često objavljuju političke poruke. Česti su primjeri da manje ili veće grupe hakera budu politički motivirani.
  • Hakeri mogu špijunirati kompanije. Nerijetko se susrećemo sa napadima koji imaju za motiv špijuniranje kompanija, organizacija ili određenih državnih ureda. Špijuniranje konkurencije ili državnih ureda hakerima daje određenu moć, koju kasnije mogu naplatiti novčano ili na neki drugi način.

Kako se zaštititi napada kao što je hakiranje?

Sada znate što je hakiranje, pa da napišemo kako se možete zaštititi od hakerskih napada. U nastavku ćemo dati neke smjernice, kako da budete sigurni i da zaštitite računalo i vašu mrežu.

internet sigurnost
Internet sigurnost

Prvi korak, i najvažniji je, pažljivo se koristite internetom. Nemojte instalirati aplikacije koje vam se same nude i koje vam ne trebaju. Bez obzira dali koristite računalo, tablet ili pametni telefon, trebate znati izbjeći prevare na internetu.

1. Anti-malware zaštita

Prvo i najvažnije, instalirajte anti-malware softver koji će pomoći u otkrivanju potencijalno opasnih aplikacija i spriječiti njihovo djelovanje. Svakako pronađite odgovarajući anti-malware za Windows, Android, ili MacOS, ovisno koji sustav koristite.

2. Pažljivo birajte aplikacije

Preuzimajte aplikacije samo s provjerenih izvora, i aplikacije koje imaju dobre recenzije korisnika. Hakeri znaju izraditi „klon“ aplikaciju u koju stave servise za hakiranje a da korisnik toga nije ni svjestan. Pouzdani izvori za preuzimanje aplikacija su Google Play, Amazon Appstore i App Store kompanije Apple. Aplikacije koje se nalaze u trgovinama se redovno provjeravaju i rijetko se pronađe kontaminirana aplikacija.

3. Zaštitite svoje podatke

Trebate znati da vas banka ili neki internet sustav plaćanja nikada neće tražiti podatke za prijavu. Nemojte slati svoje podatke za prijavu, i posebnu pažnju obratite na e-mail poruke u kojima se traži da potvrdite svoje podatke, tako da ih utipkate u formu koju dobijete ako ste slijedili poveznicu.

4. Redovno ažurirajte sustav

Ažuriranje sustava je nešto što nikako ne treba odgađati. U najnovijim verzijama nalaze se mnoge popravke, i ispravke pronađenih propusta u ranijim verzijama. Na taj način dobit ćete sigurniji OS. Isto vrijedi i za aplikacije. Potrebno ih je redovno ažurirati, da budete zaštićeni.

5. Pažljivo pregledavajte po internetu

Pregledavajte vjerodostojne stranice i nemojte se dati prevariti. Reklame o osvojenim nagradama, i dijetama koje fenomenalno djeluju isl.., izbjegavajte.

Pisali smo o zloćudnim softverima, i objasnili kako koji radi. Pročitajte malo detaljnije na tu temu – što je malware. Saznajte detaljno o grupama u koje svrstavamo pojedine zlonamjerne kodove. Ovisno o načinu na koji djeluju, i koji je krajnji cilj, imamo različite nazive, a sve ih zajedno zovemo malware.

Par riječi za kraj

što je hakiranje
Foto: Shutterstock

Za kraj da napišemo, što je hakiranje? Kako ste mogli i sami zaključiti, hakiranje je najčešće zlonamjerna radnja, da se uz pomoć različitih alata, propusta u sustavu i prevare korisnika, pojedinac ili više osoba domognu neke koristi na štetu jednog ili više korisnika.

Hakerski napadi mogu biti usmjereni na pojedine osobe, na organizacije, državne institucije isl… Nekada će hakerski napadi poslati poruku svijetu, s ciljem skretanja pažnje na određena događanja.

U slučaju da je hakerski napad usmjeren na pojedince, on se izvodi potiho, s ciljem napada i zastrašivanja korisnika, da bi se izvukla novčana korist.

Naučite koristiti računalo, ili smartphone, sigurno sa manjom mogućnošću da budete žrtva hakiranja. Antivirusni softver je dobra vrsta zaštite, i pomoći će vam u slučaju da vaše računalo ili mobitel budu meta napada. Sami odaberite antivirusni softver, pročitajte recenzije i odlučite se za softver koji smatrate najboljim.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...