Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je malware i kojih 6 vrsta razlikujemo?

što je malware

Pročitajte u nastavku što je Malware, i koje opasnosti nosi sa sobom ovaj zloćudni kod. Napisat ćemo kratku objavu na temu Malware softvera.

Svaka vrsta malware napada donosi neku svoju metodu napada, koristeći razne tehnologije i metode probijanja zaštite sustava. Neki takvi programi napadaju iz pozadine, da ih korisnik ne primijeti, dok će neki pokušati prevariti korisnika, i uz pomoć njegove interakcije zaraziti sustav.

Što je Malware?

Malware je maliciozni, odnosno zloćudni softver koji napada sustav. On traži sigurnosne propuste sustava, ili sigurnosne propuste mreže, da bi na neki način oštetio krajnjeg korisnika.

Što je malware
Malware

Malware može tražiti novac od korisnika, sabotirati funkcionalnost računala, ili jednostavno dati neku glasnu poruku. Iako ne može oštetiti hardver, malware može ukrasti osjetljive podatke, uraditi kriptiranje, obrisati podatke, ili oštetiti značajno rad samog sustava i tako kompletnog računala.

Malware softver i podgrupe

1. Virus je podgrupa malware softvera i postao je sinonim svakog zlonamjernog koda. Ipak, postoje razlike koje stavljaju svaki od njih u određenu kategoriju. Virus je aplikacija koju korisnik treba pokrenuti i koja će oštetiti sustav u normalnom radu. Virus može prouzrokovati poteškoće u korištenju sustava, do te mjere da se OS više ne može koristiti.

2. Worms, odnosno crvu su zloćudne aplikacije koje se repliciraju i šire putem mreže. Za razliku od virusa, crvi ne trebaju domaćina za daljnju replikaciju i širenje. Crv će zaraziti računalo ako ga klijent preuzme, te će se replicirati na druge uređaje koji imaju pristup mreži.

3. Trojanski virus se predstavlja kao regularna aplikacija, da zavara korisnika. Jednom kada se preuzme trojanac, zloćudna aplikacija pristupa osjetljivim podacima, mijenja ih, zaključa ili u potpunosti obriše. Za razliku od virusa i crva, trojanski virus se neće replicirati.

4. Spyware je zloćudni softver koji se pokreće u tajnosti, da ostane neprimjetan dok sakuplja osjetljive podatke, i daje mogućnost hakerima da pristupe klijent računalu. Jedan od poznatijih spyware programa je keylogger, koji snima korištenje tipkovnice i miša, da bi otkrio korisničko ime i lozinku korisnika.

5. Adware sakuplja podatke s računala, i dijeli ih sumnjivim oglasnim mrežama. Možemo kazati da adware nije uvijek poguban za korisnika, ali svakako nije softver koji želimo imati na računalu ili pametnom telefonu. Napadni adware programi često će zamijeniti postavke preglednika, i tako korisnika preusmjeriti na internet stranice koje ovaj nije zatražio.

6. Ransomware je zloćudni softver koji će pristupiti osjetljivim podacima i sistemskim datotekama, kriptirati ih i na taj način će onemogućiti korisniku pristup njegovim datotekama. Kasnije će ransomware tražiti od korisnika plaćanje, da bi se podaci dešifrirali. Ovakva interakcija je čista ucjena. Teško je zapravo kazati dali je pametno platiti otkupninu ili ne. To ovisi o „težini“ podataka, i naravno o tome tko je sa druge strane – dali će hakeri dati pristup, nakon što zaprime uplatu. Prije nego djelujete, savjetujemo da se obratite nekom servisu, i zatražite savjete, što dalje učiniti.

Kako možete prepoznati prisutnost malware softvera na vašem računalu?

Što je malware
Foto: Pixabay

Baš kao što prepoznamo prehladu po određenim simptomima, na sličan način možemo prepoznati i postojanje malware softvera na računalu. Neki simptomi koji daju naslutiti da je računalo zaraženo su:

Računalo radi primjetno sporije – Jedan od glavnih simptoma moguće prisutnosti zlonamjernog softvera na računalu jeste usporen rad sustava bez drugog obrazloženja. Ako ste primijetili iznenadni usporen rad, i slab odaziv sustava, svakako provjerite računalo na malware ili druge zloćudne softvere.

Na zaslonu se pojavljuju reklame – Malware možete lako prepoznati po napornim reklamama koje iskaču i teško ih možete ukloniti. Još gore, reklame su napadne i često eksplicitnog i neprimjerenog sadržaja. Ponašanje računala koje smo opisali gotovo sigurno ukazuje na prisutnost malwera.

Rušenje sustava – Malware može uzrokovati iznenadno rušenje sustava, i često pojavljivanje BSOD-a, odnosno plavog ekrana smrti.

Misteriozni nedostatak diskovnog prostora – Ako ste primijetili nedostatak prostora na podatkovnom uređaju, koji ne možete objasniti, vjerojatno je malware krivac.

Postavke preglednika – Ako ste primijetili da u pregledniku imate početnu stranicu koju niste sami podesili, i nove alate i traku za pretraživanje, gotovo je sigurno da je računalo zaraženo malwerom. Vjerojatno ste, ili netko drugi na vašem računalu, kliknuli na čestitku o velikom osvojenom iznosu ili neku sličnu.

Antivirusni program je isključen – Malware i druge zlonamjerne skripte rade tako da onesposobe zaštitu koja se nalazi na napadnutom računalu. To znači da će Malware pokušati isključiti antivirusni softver koji koristite. Ako je antivirusni softver isključen, i ne možete ga uključiti, to znači da ste napadnuti i da trebate poduzeti potrebne radnje.

Nemate pristup vašim podacima ili kompletnom računalu – Ovo je ozbiljan napad i najvjerniji znak Ransomware infekcije. Da bi situacija bila još neugodnija, hakeri na zaslonu objave prijeteću poruku i traže novac za otključavanje datoteka. Nemojte nasjesti na zahtjev, ali isto tako trebate biti svjesni ozbiljnosti takvog napada. Obratite se u neki specijalizirani servis što prije, i sagledajte svoje mogućnosti.

Ukratko, prije nego napišemo završni pasus

Što je Malware
Foto: Pixabay

Što je Malware? Malware je maliciozni softver odnosno bilo koji oblik softverskog koda napisanog s namjerom da se ošteti klijent računala, mreža računala ili neki posao ili ustanova. On može raditi krađu podataka, otimanje podataka, datoteka i multimedije, te oštetiti operacijski sustav. Primjeri malware softvera su: trojanski virusi, spyware, adware, i ransomware.

Kako zaštititi mrežu od malware napada? Poslovni subjekti djeluju preventivno, da bi svoje poslovanje i podatke zadržali na sigurnom i podalje od hakera. Ipak, malware programeri uvijek pronalaze nove načine, i propuste u legalnom softveru i hardveru. To je kontinuirana borba, i zbog toga se uvijek savjetuje imati ažuriranu verziju sustava i aplikacija koje se koriste.

Kako možete otkriti malware? Malware može pronaći put u mrežnu infrastrukturu i doći do klijent računala. Potrebno je imati obranu od takvih napada, i u slučaju otkrivanja prisutnog softvera tog tipa, potrebno je reagirati čim prije. Skeniranje na zloćudni siftver je prva stvar, i detaljni pregled svakog računala u mreži. Antivirusni alati će potvrditi prisutnost zlonamjernih kodova i dat će više opcija. System administrator ili osoba koja se brine za sigurnost trebaju uraditi sve potrebne korake da se malware izolira i ukloni iz mreže.

Savjet za sve: Uvijek koristite antivirusnu zaštitu. Najbolje se zaštititi na vrijeme, prije nego se malware napad dogodi. Ako niste djelovali preventivno, možete doživjeti mnogo veću štetu nego da ste imali zaštitu. Svi moderni antivirusni programi su urađeni da preveniraju, otkriju, i pomognu ukloniti opasnosti s računala ili iz mreže.

Par riječi za kraj

Odmah na početku vrijedi kazati da je najbolje djelovati što prije. Ako ste uočili neke od simptoma na vašem računalu, provjerite dali je sustav zaražen, i ako jeste, poduzmite potrebne korake čim prije. Što duže odgađate, sustav i podaci sve više stradaju i šanse za oporavak su manje izvjesne.

Naučili ste što je Malware, kako ga prepoznati i što učiniti u slučaju da je računalo zaraženo. Računalo koristite oprezno i savjesno. Korisnik je zadnja linija obrane, i bez obzira koji antivirusni softver imate, ako niste pažljivi možete zaraziti vaše računalo.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U današnje vrijeme, Internetu možemo pristupiti putem naših računala, ali i mobitela. I dok je nekoć korištenje Interneta na mobilnim uređajima prije svega bilo...