Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je antivirusni program?

Antivirusni programi danas su jako zastupljeni i gotovo da nema osobe koja nekada nije instalirala AV zaštitu na svoje računalo. Zbog sve većeg broja računala u mreži, sofisticiranih aplikacija i servisa koje koristimo, te mogućnosti hakerskog napada, antivirusna zaštita na računalu je postala opće prihvaćena. Često se oslanjamo na posebne programe koji nas štite od računalnih virusa, a zovemo ih antivirusni programi.

Čitava jedna grana IT industrije razvila se i čini veliki udio u tržištu aplikacija. Iz sigurnosnog aspekta gledano, danas teško da bi mogli koristiti napredne IT tehnologije bez odgovarajuće antivirusne zaštite.

Antivirusni softver (aplikacija), odnosno AV program

antivirusni program
Foto: Shutterstock

Greškom, mnogi će sve Antivirusne programe svrstati u jednu kategoriju, smatrajući da AV aplikacija može zaštititi računalo od svih vrsta zlonamjernih programa. Stvari ne stoje baš tako, iako danas mnoge AV kompanije nude u nekom svom proizvodu zaštitu od mnogih prijetnji kojima smo svakodnevno izloženi.

Prvenstveno, antivirusni program je dizajniran i zamišljen da detektira, obavijesti nas i ukloni virus na računalu. Vremenom se razvijaju i virusi, pa tako i antivirusna zaštita, što je dovelo do toga da današnji najpoznatiji Antivirusni programi daju zaštitu i od virusa, ali i od raznih drugih zlonamjernih kodova. Tako će nam neki AV program pomoći da se zaštitimo od virusa, malware koda, rootkit i drugih opasnosti.

Moderni antivirus programi mogu prepoznati i zaustaviti djelovanje zlonamjernih kodova koji dolaze iz internet preglednika, ransomware koda, trojanca, crva “worm” i drugih.

Što učiniti ako je računalo zaraženo?

Zbog čestog poistovjećivanja, korisnik ni sam ne zna točnu razliku između virusa, crva, malware programa i drugih napada. Računalo nećemo efikasno očistiti ako nismo sigurni što nas je točno napalo. Jednom kada se računalo zarazi, da bi ga vratili u rad i bili sigurni u nastavak korištenja tog računala, čišćenju trebamo pristupiti temeljito i organizirano.

Nakon kompletnog čišćenja, ponovljenog skeniranja i zaključka da je računalo očišćeno od virusa, možemo ga nastaviti koristiti. Ukoliko nismo sigurni u rezultate čišćenja, bilo bi dobro presnimiti na vanjski disk sve potrebne datoteke, te na kraju napraviti čistu instalaciju sustava na zaraženi disk. Naknadno, prije nego snimljene datoteke vratimo na novi OS, potrebno je još jednom provjeriti te podatke na viruse ili druge maliciozne kodove.

Koja je razlika između virusa i drugih zlonamjernih programa?

antivirusni program
Foto: Shutterstock

Objasnit ćemo razlike između zlonamjernih programa.

Virus je dio koda koji je napravljen tako da se može umnožavati i tako oštetiti druge datoteke i direktorije. Virus se može snimiti na osobne datoteke ili na datoteke samog sustava. Na taj način sustav postaje nestabilan, obavlja radnje koje ne želimo i kojih nismo svjesni, te može doći do potpunog pada samog sustava koji koristimo.

Crv “Worm” je program “malware” koji se samostalno replicira i širi na računalu ili kroz mrežu računala. Crv prolazi sigurnosne propuste na sustavu ili u mreži, te radi štetu po čitavoj IT infrastrukturi.

Malware program je osmišljen da ometa normalan rad računala ili mobilnih operatera, sakuplja osjetljive podatke i pribavlja pristup privatnim ili korporativnim računalima i servisima. Sve to kako bi kasnije slao nasilne oglase korisnicima mreže.

Što je Antivirusni program i kako radi?

antivirusni program
Foto: Shutterstock

Antivirusni program posebno je dizajniran da detektira, zaustavi i ukloni virusne kodove s računala. U slučaju da je neka datoteka zaražena ili prilog u E-mail poruci, antivirusni program bi trebao na vrijeme prepoznati dio koda, zaustaviti njegovo izvršavanje na računalu i datoteku spremiti u karantenu.

Moderni antivirusni programi imaju zaštitu u realnom vremenu “Real Time Protection”, što znači da oni prate dolazak i pojavljivanje svake nove datoteke na nekom računalu. Prije nego korisnik upotrijebi tu datoteku, AV program će je skenirati i djelovati po potrebi. Pored zaštite u realnom vremenu, da bi skenirali sve već postojeće datoteke na nekom računalu (tvrdom disku), imamo mogućnost pokrenuti AV skeniranje. Za bolje rezultate skeniranja, možemo odabrati potpuno skeniranje (detaljno), dok ćemo za brzi pregled odabrati brzo skeniranje koje nije toliko detaljno ali se kraće izvodi.

Većinom se antivirusni programi oslanjaju na svoje ili zajedničke baze, u kojima su upisani dijelovi programa svih poznatih virusnih aplikacija. Ako se pojavi novi virus, kojeg se ne može odmah prepoznati, on se može proširiti i nanijeti štetu na manjem ili većem broju računala. Tek kada se prepozna jedan takav virus, velike tvrtke ga analiziraju i traže načina kako da ga zaustave i kako da vrate zaražena računala u normalan rad.

Važno je spomenuti da moderni MS Sustav Windows 10 ima u sebi već instaliran antivirusni alat „Windows Security“. Za bezbrižno korištenje računala, ovaj alat je sasvim dovoljan. U slučaju da ste nesavjestan korisnik računala, čak ni jači AV programi vam možda neće pomoći. Ako znamo da virus traži akciju korisnika, da bi se aktivirao i širio dalje, onda je logično zaključiti da je sami korisnik i prva linija obrane od virusa.  

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...