Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je CloudFlare i koje 4 značajke nudi?

što je cloudflare

Saznajte što je CloudFlare i zašto je važno imati CDN kao zaštitu web sadržaja. U nastavku ćemo spomenuti danas najpopularniji CDN – CloudFlare.

Kako radi CloudFlare, i zašto se web stranice otvaraju brže kada se site poveže na neki CDN? Osim poboljšanja u brzini, sadržaj je sigurniji i mnogo otporniji na zlonamjerne napade bilo koje vrste. CloudFlare CDN je najpoznatiji pružatelj usluga o kojima pričamo.

Prvo ćemo objasniti što je CDN? Dakle, CDN je akronim za Content Delivery Network. Mreža se uspostavlja strateškim pozicioniranjem servera koji rade sinkronizirano. Tako dobro, geografski pozicionirani, mogu svakom korisniku neke internet stranice dati traženi sadržaj jako brzo, kao da taj korisnik posjećuje neku stranicu koja se nalazi na serveru u gradu iz kojeg on pretražuje internet.

CloudFlare nudi mnoge opcije, te svakako vrijedi pohvaliti da već u besplatnoj inačici daje visok stupanj sigurnosti i sustav za Cache sadržaja (keš memorija, ili predmemorija).

CloudFlare Cache

Da bi isporučio određenu stranicu korisniku, u što kraćem roku, CloudFlare daje tom korisniku keš verziju stranice s najbližeg servera u odnosu na njegovu lokaciju s koje šalje upit.

Keš memorija može da sadrži: HTML, javascript, stylesheet, fotografije i video datoteke. Sve to može značajno da ubrza učitavanje tražene internet stranice.

Popularnost CloudFlare servisa značajno je u porastu, jer se razvojem internet tehnologija pojavila potreba za sigurnim i brže dostupnim sadržajem. Jedan veliki udio od kompletnog internet prometa danas se odvija putem CDN tehnologija. Možda vrijedi spomenuti: Facebook, Netflix i Amazon koriste CDN mrežu.

CloudFlare zaštita

Osim što se brine o brzini web stranice, CloudFlare daje opciju zaštite stranice i samog servera na kojem se nalazi sadržaj. Možete uraditi konfiguraciju i zaštititi web site od zlonamjernih napada.

Tu se prvenstveno misli na DDoS zaštitu. Osim DDoS zaštite, CloudFlare će odbiti mnoge druge zlonamjerne radnje. Najbolje od svega, ovaj CDN bilježi analitiku nepoželjnog prometa prema vašim stranicama. Ako ste možda pomislili da je vaša stranica sigurna, jer niste do sada imali problema. Isprobajte CloudFlare na 10-ak dana. Vidjet ćete zabrinjavajuće brojke.

Što je zapravo CloudFlare?

CloudFlare je međuzona između posjetioca stranice i samog servera koji isporučuje sadržaj stranice. Možemo kazati da je posrednik koji preuzima na sebe veliki dio tereta, da bi oslobodio sami server i time ubrzao posluživanje stranice prema posjetiocu.

CloudFlare, odnosno CDN nije web server u pravom smislu riječi. Ipak, za krajnjeg korisnika, web stranica se (dio iz predmemorije) isporučuje sa CloudFlare servera, i tako gledajući možemo kazati da je server. Ako imate statičnu web stranicu, CloudFlare može u predmemoriju snimiti kompletan sadržaj i takvog ga isporučiti na zahtjev.

U slučaju dinamičkih stranica (WordPress, Joomla isl…), jedan dio nije moguće imati na zahtjev korisnika. Tu prvenstveno mislimo na podatke koji se uzimaju iz MySQL baze. U tom slučaju, CloudFlare isporučuje svoj dio iz keš memorije, a ostatak se učitava iz baze koja se nalazi na web serveru.

Kako radi CloudFlare?

Ako web majstor želi svoju stranicu zaštititi CDN-om, potrebno je u CloudFlare panelu podesiti DNS zapise, te slijediti upute kako da u svom Domain registru unese CloudFlare Name Server.

CDN serveri globalno
CDN

Jednom kada se propagiraju novi Name Serveri, promet prema originalnom sadržaju se odvija CloudFlare mrežom. Cloud Flare će u svoju predmemoriju spremiti sadržaj web stranice (ako ste odabrali opciju predmemorije), što će kasnije isporučivati posjetiocu radi veće brzine učitavanja. Korisniku se isporučuje sadržaj s najbliže točke, mjereno od njegove pozicije s koje pristupa vašoj web stranici. Sve to doprinosi većoj brzini i i sigurnosti.

Sigurnost je možda i na prvom mjestu, pa da vidimo što web majstor dobije kada svoju stranicu ubaci u CloudFlare CDN. Naime, CloudFlare je jedan dodatni layer između posjetitelja i originalnog sadržaja na serveru. Jednom kada se propagiraju DNS zapisi, originalna IP adresa vašeg servera neće biti dostupna.

Tko želi provjeriti IP adresu s koje čita sadržaj, dobit će IP adresu jednog od mnogih CloudFlare servera. Pored toga, CloudFlare ima vatrozid koji će zabraniti zlonamjerni promet prema web stranicama. Kada pričamo o zaštiti, posebno treba spomenuti ugrađenu DDoS zaštitu, uz pomoć koje će CloudFlare blokirati pokušaje zagušenja prema vašoj web stranici. Nešto kasnije ćemo pisati i o https protokolu, odnosno besplatnom SSL certifikatu koji se može uzeti čak i u besplatnom CloudFlare planu.

Što još nudi CloudFlare?

Što je cloudflare
Foto: Shutterstock

Korištenjem CloudFlare usluge smanjujete količinu urađenog prometa (Bandwidth). Ovo nekima nije toliko bitno, ali mnoge hosting provider kompanije u ponudi limitiraju mjesečni promet. U tom slučaju CloudFlare može značajno da uštedi konačni račun za hosting.

Kako glavne značajke CloudFlare Content Delivery Network servisa možemo spomenuti:

1. Brzina

Kraće vrijeme učitavanja stranice – Kada aktivirate CloudFlare na svoj web site dobit ćete veću brzinu učitavanja stranica. CloudFlare ima servere globalno locirane i korisniku će isporučiti sadržaj s najbliže lokacije. Pored toga, keš memorija dodatno će ubrzati učitavanje stranice, te će smanjiti ukupan promet koji se mjeri na web serveru kojeg ste zakupili. Brzina učitavanja stranice jedan je od signala za rangiranje kod Google ali i drugih pretraživača. Smatramo da je CloudFlare, kada se dobro konfigurira, dobar način da uradite SEO pomake u kontekstu brzine.

2. Manji promet

Manji potrošeni promet (Bandwidth) – Već smo prije spomenuli, ali da malo detaljnije pojasnimo. Ovisno o hosting paketu koji ste zakupili, i politici kompanije kod koje ste zakupili hosting, mjesečni promet može biti ograničen po mjesecu. Ako se zakupljeni promet dosegne prije isteka mjeseca, vaše web stranice su nedostupne, a vi kao vlasnik možete čekati sljedeći mjesec, ili nadoplatiti ekstra promet.

Zapravo, najbolja opcija je web site spojiti na CloudFlare, prije nego se pojavi bilo kakva neugodna situacija. Korištenjem CloudFlare mreže, promet koji se odvija između servera i korisnika koji posjećuju stranice može se smanjiti do nevjerojatnih 50%. Brojke naravno nisu egzaktne, i najviše ovise o vrsti sadržaja koji se nalazi na serveru. Ipak, očekivati možete značajno smanjeni promet na mjesečnom nivou.

3. Sigurnost

Siguran Web site – Što je CloudFlare nego sigurnosna „tampon zona” između vašeg servera i vanjskog svijeta. Ako koristite CloudFlare originalni server je zaštićen na više načina. Originalna IP adresa servera je nepoznata. Tko god poželi vidjeti sa koje IP adrese dolazi sadržaj, dobit će IP adrese CloudFlare servera. To štiti vaš server od direktnih DDoS napada, ili bilo kakvih pokušaja upada na server. Tu je i vatrozid koji blokira kompromitirani promet prema vašim stranicama.

4. SSL certifikat

CloudFlare nudi besplatni SSL certifikat – Iz mnogo razloga danas je neophodno imati instalirani SSL certifikat na bilo kojoj stranici. Kada konfigurirate SSL certifikat, promet trebate preusmjeriti na https protokol, a sve to možete uraditi u CloudFlare kontrolnoj ploči. Ne samo da ste pojačali sigurnost, nego ste stekli povjerenje svih korisnika vaših web stranica, i dali ste signal Google algoritmu koji će taj korak nagraditi.

Par riječi za kraj

što je cloudflare
Foto: Shutterstock

 Prije nego završimo, još jednom ćemo napisati što je CloudFlare i što radi ovaj CDN. CloudFlare ima mrežu servera koji su globalno pozicionirani i na taj način mogu brže isporučiti sadržaj prema nekoj određenoj lokaciji.

Logika je osmišljena tako da korisnik koji želi otvoriti neku web stranicu (ako je web site aktiviran na CloudFlare CDN), kada posjetu taj URL u svoj preglednik prima podatke sa najbliže lokacije. Pored toga, taj će korisnik dobiti dio podataka iz keš memorije CloudFlare platforme, dok će drugi dio doći sa originalne lokacije. Sve se to događa u jako kratko vrijeme, i korisnik ne vidi tehničke korake koji se rade u pozadini. Na kraju kada se stranica učitala, vlasnik weba ima jednog zadovoljnog posjetioca koji nije čekao „vječnost“ da se stranica učita, i koji zna da je posjetio sigurno mjesto na internetu – https protokol koji možete uključiti i instalirati SSL.

CloudFlare nudi besplatnu opciju, što svakako savjetujemo svima da isprobaju. Nemate što izgubiti, a dobiti možete mnogo. Postavke su jednostavne, i najvažnije, dok radite CloudFlare postavke, ništa zapravo ne radite na vašem originalnom serveru.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...