Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Azure i kojih 8 proizvoda i servisa nudi?

što je azure

Microsoft Azure je relativno novi proizvod te kompanije, pa ćemo u nastavku napisati što je Azure, i koje servise možete koristiti kada ste aktivirali svoj Azure nalog.

Već smo kazali da je riječ o proizvodu kompanije Microsoft, ali je odmah na početku važno spomenuti da je riječ o cloud servisu, s tim da je fokus na proizvodima Microsoft kompanije. Pored Microsoft proizvoda, ako koristite Azure, možete koristiti i neke druge proizvode, pa ćemo ih spomenuti i pokazati kako izgleda Azure iznutra.

Što je Microsoft Azure?

Što je Azure
Foto: Shutterstock

Microsoft Azure, prije poznat i kao Windows Azure, je javno dostupna cloud platforma. Azure nudi mnoštvo cloud servisa, računalne usluge, analitiku, podatkovne servise i mrežu. Korisnik može birati koje servise će koristiti, i skalirati pretplatu u realnom vremenu, prema potrebama. Da, Azure se plaća, i riječ je o profesionalnom skupu alata i servisa, koje danas koriste i pojedinci, ali i mega kompanije.

Microsoft Azure je dostupan globalno, u gotovo svim državama svijeta. Ipak, servisi su dostupni po regijama, pa će korisnik prilikom prvog podešavanja trebati odabrati regiju (za SQL na primjer), za bolju latenciju ili napredne mogućnosti podešavanja proizvoda koji se razlikuju po regijama.

Azure je platforma koja potpomaže bolje poslovanje većim kompanijama, za postizanje zadatih ciljeva i smanjenje sveukupnih troškova u IT sektoru. Unatoč naizgled visokim cijenama licenciranja ove cloud platforme, zapravo se očekuje značajna ušteda u IT sektoru.

Sve ovisi o dobroj analizi i skaliranju Azure servisa. Azure nudi set alata koji su potrebni za sve poslovne izazove i svaku granu industrije. Svakako trebamo spomenuti da je Azure kompatibilan sa open source tehnologijama, pa ćete u njemu pronaći i servise koji su otvorenog koda i besplatni su. Najpoznatiji među njima je svakako MySQL servis za baze podataka. Takav komplet alata daje korisniku mogućnost upravljanja sa jednog mjesta, sigurnost i mogućnost skaliranja i migriranja podataka i servisa na klik, bez da korisnici osjete značajne poteškoće u svakodnevnom radu.

Trenutno, Microsoft naplaćuje korištenje Azura po utrošenim resursima (pay-as-you-go – PAYG) model naplate. To znači da će korisnik dobiti račun na kraju mjeseca za prethodni mjesec, u kojem će biti obračunat utrošak određenih servisa i resursa.

Kako radi Microsoft Azure?

Jednom kada se prijavite na Azure, dobit ćete pristup svim servisima i alatima koje Azure ima u ponudi. Možete koristiti alate koji su vam potrebni, da kreirate cloud okruženje po potrebi. Na primjer, možete pokrenuti virtualne mašine i baze podataka. Azure nudi radno okruženje, mogućnost umrežavanja virtualnih mašina i korištenje baze podataka u oblaku.

Opcije za pretplatu na Azure su:

  • Basic – Osnovna
  • Developer – Razvojna za programere
  • Standard – Standardna
  • Professional Direct – Profesionalna
  • Enterprise – Poslovna

Licence za gore spomenute opcije se razlikuju, i idu od niže prema najskupljoj. Zbog mogućih promjena u cijenama, nećemo sada pisati koliko pojedina licenca košta. Najbolje da provjerite trenutni Azure cjenik, i sami sagledate opcije.

Za što se koristi Azure?

Veliki broj servisa koje Azure nudi, mogućnosti i korištenje su zaista raznoliki. Pokretanje virtualnih mašina ili kontejnera u oblaku danas je najčešća opcija mnogima. Azure se možda najviše koristi u tom pravcu, ali svakako nudi još mnoge načine iskoristivosti. Na Azure možete pokrenuti DNS server, IIS server, mrežne servise ili virtualne mašine sa sustavom po želji. Kako smo već spomenuli, na Azure možete podići virtualni PC na kojem se vrti Linux, umrežiti ga i na njemu podići web server. Pored MSSQL baze podataka, na Azure platformi možete podići MySQL bazu ili neku drugu bazu otvorenog koda.

Azure se često koristi isključivo kao platforma za hosting baze podataka. Za relacijsku bazu podataka možete koristiti MSSQL ili MySQL, ili ne-relacijsku NoSQL bazu podataka.

Pored spomenutog, Azure se često koristi kao servis za pohranu, točnije backup. Mnoge kompanije koriste Azure kao prostor za spremanje sigurnosnih kopija. Arhiviranje sigurnosnih kopija u oblaku korak je koji biraju mnogi. Naime, sigurnost podataka u oblaku je na visokoj razini, te u slučaju veće lokalne katastrofe takve kopije će najvjerojatnije ostati kompletne i spremne za postupak vraćanja.

Azure proizvodi i servisi

Znate što je Azure? Sada ćemo spomenuti proizvode i servise koje Microsoft Azure nudi. Proizvodi se kategoriziraju, pa ćemo ih pokušati nabrojati po tim kategorijama. Napominjemo, možda preskočimo neke od njih. Azure ima veliki broj proizvoda i servisa u ponudi, i stalno se nadopunjava. Sa kompletnu listu najbolje je posjetiti službene stranice, ili pročitati službenu dokumentaciju za ovu platformu. Točnije, u nastavku ćemo spomenuti najpopularnije Azure servise i proizvode:

Microsoft Azure proizvodi i servisi
Azure proizvodi i servisi

1. Računalni

Uz pomoć ovih servisa korisnik može podići i upravljati virtualnim mašinama. Prema potrebi, svakom virtualnom računalu možete dodijeliti lokalnu IP adresu ili javnu IP adresu. Kako smo prije spomenuli, svaki virtualni PC može raditi na odabrano sustavu, koji ne treba nužno biti Microsoft.

2. Mobilni

Ovaj set alata pruža potrebno okruženje za razvoj i testiranje cloud aplikacija za mobilne uređaje. Za razvoj, testiranje i korištenje aplikacija, Azure nudi kompletnu podršku i mogućnosti koje trebaju programeru ili timu programera na nekom projektu.

3. Web

Za razvoj i pokretanje web aplikacija, internet stranica i različitih web modula – Web servisi će biti i više nego potrebni.

4. Podatkovni

Azure nudi podatkovno rješenje u različitim oblicima. Pored klasičnog podatkovnog prostora, Azure nudi podizanje i stavljanje u rad baze podataka na koje možete povezati aplikaciju u oblaku, ili aplikacije koje rade lokalno – izvan oblaka. Ne samo to, podatkovni servisi nude kompletno rješenje za čuvanje sigurnosnih kopija.

5. Mrežni

Mreža je sastavni dio svakog poslovnog rješenja. Azure nudi kompletne mrežne sisteme za upravljanje i nadgledanje umreženih računala, u oblaku ili izvan njega.

6. CDN

Za one koji ne znaju što je CDN, preporučujemo da pročitaju već prije napisanu temu. Ovdje možemo spomenuti da Azure nudi CDN servise koji pružaju korisnicima streaming, encoding, i druge mogućnosti.

7. Sigurnosni

Sigurnost u IT poslovanju je primarna briga, posebno kada pričamo o cloud rješenjima. Azure nudi najviši stupanj zaštite u svakom pogledu. Korisnik može upravljati enkripcijom, uspostavljanjem konekcija i ostalim modulima koji rade sa osjetljivim podacima i protokolima.

8. Baze podataka

Današnje IT poslovanje gotovo je nemoguće zamisliti bez korištenja baze podataka. Ne samo jedne, nego više njih i na različitim instancama. Microsoft Azure nudi kompletna rješenja za baze podataka. Korisnik može spajati virtualna računala na baze koje se nalaze u oblaku, ali i lokalna računala može spajati na udaljene baze u oblaku.

Par riječi za kraj

Što je Azure
Foto: Shutterstock

Napisali smo što je Microsoft Azure, pa ćemo sada ukratko spomenuti ono najvažnije. Microsoft Azure nudi kompletno IT okruženje, koje možete skalirati prema potrebi. Licenciranje ovisi o potrebama pojedinca ili poduzeća, a cijena je određena korištenjem resursa i opcija koje korisnik odabere. Konkurentni servisi su: Google Cloud, AWS, Oracle Cloud i IBM Cloud.

Računala u oblaku postaju dominantna rješenja, posebno u korporacijskom svijetu. Ovakav pristup potiskuje dosadašnje hardverske resurse koje su koristile korporacije, što dovodi do značajnih ušteda po pitanju kupnje hardvera i održavanja tog istog. Troškovi se smanjuju i u pogledu potrošnje električne energije, te zamjene hardverskih komponenti. Sigurnost poslovanja, i podataka značajno se povećava korištenjem cloud rješenja, čime je Microsoft Azure opravdao cijene licenciranja.

Cijene licenci za Azure na prvu možda izgledaju visoke, ali se dugoročno isplate i prilagođene su prema detaljnim analizama.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...