Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je VGA? (5 upotreba)

Znate li što je VGA ili ste već prešli isključivo na najnovije tehnologije? U eri tehnoloških čuda, gdje 4K rezolucije i digitalni interfejsi dominiraju svijetom računalne grafike, može se činiti čudnim razmišljati o standardima koji su postavili temelje današnje industrije.

Međutim, upravo je VGA (Video Graphics Array) jedan od tih pionirskih standarda koji je nekoć bio revolucionaran i postavio je osnovu za mnoge današnje grafičke tehnologije. 

VGA utor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uveden prvi put 1987. godine od strane IBM-a, VGA je postao sinonim za grafičke prikaze računala, definirajući kako slike postaju vidljive na ekranima. Dok je tehnologija VGA možda zastarjela u današnje vrijeme, njezin doprinos razvoju računalne grafike ne može se zanemariti. 

U ovom ćemo članku istražiti povijest VGA, njegove ključne karakteristike i kako je ovaj standard oblikovao put za buduće generacije grafičkih tehnologija.

Što je VGA?

VGA (Video Graphics Array) je grafički standard koji je prvi put uveden 1987. godine od strane IBM-a. VGA se odnosio na specifičnu razlučivost ekrana od 640×480 piksela, ali je tijekom godina postao sinonim za analogni računalni video izlaz neovisno o stvarnoj razlučivosti.

Iako se originalno odnosio na 640×480 piksela, s vremenom su se pojavili razni modovi koji su omogućili više razlučivosti pod “VGA” oznakom.

U svom osnovnom modu, VGA može prikazivati do 16 boja istodobno iz paleta od 262.144 boja.

VGA koristi analogni signal i karakterističan je po svom 15-pinskom DE-15 konektoru koji je postao standard za povezivanje računala s monitorima. Tradicionalni VGA kabeli i konektori obično su prepoznatljivi po plavoj boji.

Iako je VGA standard bio dominantan tijekom 1990-ih i ranog 2000-ih, s pojavom novih digitalnih tehnologija (kao što su DVI, HDMI i DisplayPort), VGA je postupno počeo gubiti na popularnosti. Danas se VGA često nalazi na starijim računalima i monitorima, ali je sve manje prisutan na modernim uređajima.

VGA služi za prenošenje video signala s računala na monitor. Budući da je analogni, kvaliteta slike može biti osjetljiva na kvalitetu kabela i dužinu prijenosa.

two sides of VGA
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na svom vrhuncu, VGA je bio ključna komponenta svakog računalnog sustava, omogućavajući korisnicima da vizualno dožive sučelje i aplikacije svojih računala.

VGA danas – 5 upotreba

Dok je VGA (Video Graphics Array) nekoć bio dominantni standard za povezivanje računala s monitorima, njegova upotreba je značajno smanjena u posljednjem desetljeću. 

Kada govorimo o “VGA kartici”, obično se referiramo na rane grafičke kartice koje su podržavale VGA (Video Graphics Array) standard koji je IBM uveo 1987. godine.

Međutim, još uvijek postoji nekoliko konteksta u kojima se VGA koristi:

1. Starija oprema

Mnoga starija računala i monitori još uvijek imaju VGA portove i koriste se, posebno u okruženjima gdje ažuriranje opreme nije prioritet ili nije ekonomski isplativo, kao što su neke obrazovne ustanove ili manje poduzeća.

2. Prezentacijska oprema

Neki projektori, posebno stariji modeli koji se koriste u školama ili konferencijskim salama, još uvijek imaju VGA ulaze. Iako mnogi noviji projektori podržavaju digitalne ulaze poput HDMI-a, VGA je često zadržan kao dodatna opcija za kompatibilnost.

3. Adapteri

Za one koji trebaju povezati modernu opremu s VGA uređajima, dostupni su adapteri koji pretvaraju VGA u digitalne formate poput HDMI-a ili obrnuto.

4. Industrijska upotreba

U nekim industrijskim i komercijalnim aplikacijama gdje se tehnologija ne ažurira često kao u potrošačkom sektoru, VGA može biti još uvijek u upotrebi.

5. KVM prekidači

U okruženjima gdje je potrebno upravljati više računala s jednim skupom ulaznih uređaja (tipkovnica, miš i monitor), neki KVM (Keyboard, Video, Mouse) prekidači još uvijek koriste VGA za video prijenos.

Iako se VGA još uvijek može naći u određenim aplikacijama i kontekstima, trend je jasan: digitalne tehnologije poput HDMI-a, DisplayPorta i USB-C-a postaju dominantne zbog svoje superiorne kvalitete slike, mogućnosti prenošenja većih razlučivosti i sposobnosti prenošenja audio i video signala kroz jedan kabel.

VGA i računalna periferija

VGA (Video Graphics Array) je primarno standard za grafičku razlučivost i povezivanje računala s monitorima. Kada govorimo o “VGA” u kontekstu računalne periferije, obično se referiramo na VGA port ili VGA konektor. 

Međutim, postoji računalna periferija koja se tradicionalno koristi ili je povezana s VGA standardom:

  • Grafičke kartice. Ovo je primarna komponenta koja generira VGA signal. Grafička kartica se ugrađuje u matičnu ploču računala i ima VGA port kroz koji se može povezati s monitorom koristeći VGA kabel.
  • Monitori. Mnogi stariji CRT (katodna cijev) i neki LCD (tekući kristal) monitori imali su VGA ulaz za primanje video signala.
  • Kablovi. VGA kabeli koriste se za povezivanje grafičke kartice s monitorom. Oni imaju DE-15 konektor na svakom kraju, koji je tipično prepoznatljiv po svom plavom tonu.
  • Adapteri. Kako bi se osigurala kompatibilnost s novijom tehnologijom, proizvedeni su brojni adapteri koji omogućuju pretvaranje VGA signala u druge formate, kao što su DVI, HDMI ili DisplayPort, i obrnuto.
  • Projektori. Mnogi projektori, posebno stariji modeli, imaju VGA ulaze, omogućavajući im da se koriste s računalima koja emitiraju VGA signal.
  • KVM prekidači. Ovi uređaji omogućuju korisnicima da kontroliraju više računala s jednim skupom tastature, miša i monitora. Mnogi od njih koriste VGA za video signal.
  • Extenderi i pojačivači signala. Za situacije kada VGA signal treba biti poslan na velike udaljenosti (npr. u velikim uredima ili konferencijskim salama), koriste se VGA extenderi i pojačivači signala kako bi se osigurala čista i jasna slika.

Zanimljivosti iz svijeta VGA standarda

Kada se osvrnemo na razvoj i povijest tehnologije poput VGA, uvijek postoji nekoliko zanimljivih činjenica i priča. 

VGA zanimljivosti
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prije VGA standarda, IBM je imao grafički standard po imenu EGA (Enhanced Graphics Adapter). Dok je VGA bio značajan skok naprijed u odnosu na EGA, postojala je funkcija na VGA karticama koja je omogućila “backward compatibility” s EGA. To znači da su VGA kartice bile osmišljene tako da mogu raditi s softverom i hardverom koji je dizajniran za EGA.

Dok je to možda sada manje uobičajeno, tradicionalni VGA konektor često je bio prepoznatljiv po svojoj plavoj boji, što je pomoglo korisnicima da ga brzo identificiraju među mnoštvom drugih portova na stražnjoj strani računala.

Unatoč tome što je originalno uveden 1987. godine, VGA je ostao relevantan i prisutan više od tri desetljeća, što je prilično dug period u brzo evoluirajućem svijetu tehnologije. Mnogi moderni interfejsi ne uspijevaju ostati standardizirani toliko dugo koliko je VGA.

U ranim danima VGA-a, zbog njegove popularnosti i želje drugih proizvođača da ponude slične mogućnosti, pojavilo se mnogo “VGA kompatibilnih” kartica na tržištu. Ove kartice nisu nužno proizvodile IBM, ali bile su dizajnirane da budu kompatibilne s VGA standardom. To je potaknulo eksploziju grafičkih inovacija i konkurenciju među proizvođačima.

VGA konektor može se smatrati simbolom kako se tehnologija razvija. I dok su neki od nas odrasli koristeći VGA, mlade generacije možda nikada neće iskusiti upotrebu ovog konektora. Postaje podsjetnik na brzinu tehnološkog napretka i na to koliko se računalna industrija promijenila u nekoliko desetljeća.

Dok se VGA možda smatra zastarjelim u današnje vrijeme, njegova povijest i utjecaj na računalnu industriju čine ga fascinantnom temom za razmatranje.

1990-e bile su zlatno doba za računalne igre, s mnogim naslovima koji su postali klasici. Mnoge jako popularne igre igrale su se na VGA i SVGA karticama, a među najpoznatijim su DOOM, poznata pucačina, Duke Nukem 3D, Quake i mnoge druge. 

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...