Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je LCD tehnologija i na koja 4 načina je bolja od CRT-a?

LCD

Kada govorimo o razvoju računalne tehnologije, u jednom jako bitnom dijelu te priče nalazi se i LCD tehnologija izrade zaslona. U nastavku ćemo objasniti – što je LCD, i napisati koje su to prednosti proizašle u tom kontekstu.

Malo stariji korisnici računala sjećaju se prethodnih tehnologija, pa tako i velikih „guzastih“ monitora koji su radili sa CRT tehnologijama. Bilo je naravno razlike i među njima, pa smo imali CRT monochrome, Black & White i naravno CRT monitor koji je mogao isporučiti prikaz u boji.

Sličnu putanju prošao je i LCD, ali smo već u startu vidjeli mnoge prednosti LCD tehnologije u usporedbi sa CRT-om. U nastavku ćemo napisati malo više na tu temu.

Kratka povijest razvoja LCD tehnologije

lcd
Foto: Shutterstock

Liquid Crystal Display ili LCD je izumljen još davne 1964.g. u RCA Laboratoriju sveučilišta Princeton. Prvu primjenu je pronašao u uređajima manjih dimenzija, najviše u digitalnim satovima, i malim prijenosnim kalkulatorima. Radilo se o „jednostavnim“ monokrom zaslonima koji su imali segmente uz pomoć kojih se tvorio prikaz.

Pravi uzlet vidimo tek 1988.g. kada kompanija Sharp na tržište plasira 14-inch zaslon u boji s aktivnom matricom koristeći TFT niz. Dobri rezultati na tržištu dali su poticaja drugim kompanijama, posebno globalnim proizvođačima iz Japana da započnu pravu LCD industriju. Na tržište dolaze prvi zasloni nove tehnologije, velikih dimenzija s naglaskom na računalnu industriju i industriju proizvodnje TV uređaja. Kasnije se industrija širi na Koreju i Taiwan. Već u drugoj polovici 90-ih godina imamo kompanije koje izbacuju velike serije LCD zaslona, nove modele i tehnologije. Kako je porasla komercijalizacija LCD tehnologije, paralelno s time se događa i razvoj te iste.

Detaljno o LCD-u

Iako postoje sitne varijacije, osnova funkcioniranja LCD zaslona je jednostavna i vrijedi za gotovo sve LCD modele. Ova tehnologija funkcionira uz pomoć tekućih kristala. Tekući kristali su ugrađeni u sami zaslon, iza kojeg stoji integrirano pozadinsko osvjetljenje. Ova svjetlost je potrebna, da bi kao rezultat dobili neku sliku na zaslonu. Sami zaslon je napravljen od više polarizirajućih filtera, i vodiča kojim su segmenti tekućih kristala spojeni sa elektronikom uređaja.

Kada se aktivira pozadinsko osvjetljenje, svjetlost će neometano prolaziti kroz svaki sloj zaslona. U slučaju da je neki segment tekućeg kristala po strujnim naponom, promjenom stanja taj će segment blokirati prolazak svjetlosti. Na taj način smo dobili jednostavan prikaz na novom zaslonu. Da bi dobili detaljniji prikaz, uz pomoć elektronike ćemo „paliti“ električni napon na većem broju segmenata tekućih kristala.

Prednosti LCD-a u usporedbi sa CRT monitorima

LCD
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko značajnih prednosti LCD tehnologije. Usporedit ćemo LCD sa CRT tehnologijom, jer je LCD izbacio iz upotrebe dotad neophodne CRT monitore.

1. Nema image-burn efekta

Jedna važna stvar za spomenuti je da, za razliku od CTR zaslona, novi zaslon neće imati „image burn-in“ efekt. To je pojava koju su korisnici računala često primjećivali na CRT monitorima. Događa se to da na određenim dijelovima dolazi do efekta uništene boje. To je rezultiralo pojavom prikaza koji se često prikazivao na zaslonu.

Da pojasnimo: ako ste koristili neki OS, bilo da je Windows ili neki drugi, radna površina u principu uvijek je ista na određenim mjestima. Na tim mjestima, u slučaju CRT monitora, ostajali su tragovi prikaza i nakon što u tom trenutku taj prikaz više nije na zaslonu. U praksi bi to značilo sljedeće. Ako igrate neku igricu, u donjem lijevom kutu ste mogli primijetiti tragove Start gumba.

Korisnici Windows OS-a znaju da taj gumb stalno tu bude pozicioniran, ako je radna površina aktivna. LCD nije osjetljiv na takve pojave. Baš iz tog razloga su u 80-im i 90-im bili popularni čuvari zaslona „screen saver“. Oni su se aktivirali u slučaju da računalo miruje određeni period. Zanimljive animacije služile su baš za sprječavanje ubrzanog trošenja „boje“ na određenim mjestima na zaslonu.

2. Kompaktan dizajn

Druga značajna prednost LCD-a je mnogo kompaktniji i tanji dizajn. LCD zauzima manje prostora na radnom stolu, mnogo je lakši od CRT-a i općenito ostavlja manji trag za sobom. Nećete osjetiti pojavu elektriciteta ili struje visokog napona, kao što je slučaj kod CRT tehnologije.

3. Kvaliteta slike i rezolucija

Kada govorimo o prednostima, spomenut ćemo i oštrinu slike koju može isporučiti LCD. Mnogo oštrija slika, za jasno definiranim pikselima, daje najbolji efekt i ne umara oči u toj mjeri. Broj piksela definira koja je rezolucija svakog LCD zaslona, i korisnik neće trebati tražiti najbolju „native“ prirodnu rezoluciju svog monitora.

4. Magnetizam

Za kraj, LCD nije osjetljiv na magnetsko djelovanje. To znači da nećete uočiti moguće krivljenje slike ili treperenje ako se u blizini monitora nađe jaki magnet. CRT monitori osjetljivi su na magnetno djelovanje, što se nekada moglo uočiti ako na primjer koristiti neke PC zvučnike koji su smješteni blizu CRT monitora.

Za kraj: Što je LCD?

LCD (Liquid Crystal Display) je vrsta ravnog panela koji uz pomoć tekućih kristala i drugih ugrađenih komponenti može da prikaže sliku. Iako pišemo da je riječ o ravnom panelu, moderni zasloni često budu zakrivljeni. Danas se paneli prilagođavaju za što bolji prikaz i performanse u određenim kategorijama. Da bi vidjeli prikaz na LCD-u, potrebno je imati pozadinsko osvjetljenje. Naime, komponente u samom zaslonu rade na propuštanju i blokiranju polarizirajućih svjetlosnih valova.

Najveći uspon LCD bilježi u periodu kada u potpunosti izbacuje CRT sa tržišta računalnih monitora i TV uređaja. Kasnije su se pojavile još neke tehnologije, LED i Plasma, na primjer. Ipak, LCD je bio pionir kada pričamo o tehnologiji tankih, ravnih zaslona dostupnih na svjetskom tržištu. U početku, kako to biva i sa svim drugim tehnologijama, novi monitori su bili znatno skuplji od već široko dostupnih CRT-a. Ipak, prednosti LCD-a, te kasnije korekcije cijena su dovele do potpune prevlasti ovog drugog.

U samim početcima, prilikom proizvodnje LCD zaslona, često je bio slučaj da tvornica isporuči panele sa jednim ili više mrtvih piksela. Vraćanje oštećenih panela samo je dodatno podizalo cijenu proizvodnje, pa tako i samog proizvoda. Da bi se cijene novih monitora prilagodile, proizvođači su tražili svojevrsni konsenzus .Tražili su da se tolerira određeni broj mrtvih piksela na novim panelima, u zamjenu za korekciju cijena. Nakon dogovora, dolazi do spuštanja cijena što dovodi do velikog zaleta po pitanju prodaje novih monitora.

Danas, kada je tehnologija dosta napredovala, rijetkost je pronaći mrtvi piksel na novom monitoru. Ipak, oni se znaju dogoditi, ali dimenzije jednog piksela na panelu toliko su male, da se mrtvi piksel jako teško može uočiti.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...