Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je HDMI? (10 značajki)

HDMI (engl. High-Definition Multimedia Interface) je digitalni standard i priključak koji se koristi za prijenos audio i video signala visoke definicije (HD) između različitih uređaja, kao što su televizori, monitori, računala, Blu-ray uređaji, igračke konzole, kamere i drugi multimedijski uređaji. 

HDMI omogućava visokokvalitetan prijenos slike i zvuka preko jednog kabla, što ga čini praktičnim i popularnim za kućnu zabavu i profesionalnu upotrebu.

Koje su glavne značajke HDMI-a?

Evo koje značajke čine HDMI ključnim standardom za povezivanje uređaja i prijenos visokokvalitetnog audio i video sadržaja.

1. Visoka definicija (HD)

Veza između HDMI-a (High-Definition Multimedia Interface) i Visoke definicije (HD) je vrlo važna. HDMI je tehnologija i priključak koji omogućava prijenos audio i video signala visoke definicije (HD) između različitih uređaja, dok HD odnosi se na visoku rezoluciju slike i zvuka.

HDMI kabel
FOTO: SHUTTERSTOCK

HDMI omogućava prijenos visokokvalitetnih slika visoke rezolucije. To znači da kada spojite uređaje poput televizora, Blu-ray uređaja ili računala pomoću HDMI kabla, možete uživati u jasnim, oštrim i detaljnim slikama. HD slika ima više piksela (točaka) po ekranu nego standardna definicija (SD), što rezultira boljim vizualnim iskustvom.

HDMI također podržava visokokvalitetni zvuk u HD kvaliteti. To uključuje višekanalni zvuk i napredne audio formate poput Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio. Zvuk se prenosi zajedno s slikom putem HDMI-a, što osigurava usklađeno i kvalitetno iskustvo zvuka uz HD video.

U suštini, HDMI je tehnologija koja omogućava prijenos HD audio i video signala između uređaja, čime se postiže visokokvalitetno multimedijsko iskustvo. Zbog toga se HDMI često koristi u uređajima za kućnu zabavu, kao i u industriji računalnih monitora i profesionalne audio-vizualne opreme.

2. Digitalni signal

HDMI i digitalni signal su čvrsto povezani jer HDMI tehnologija omogućava prijenos digitalnih audio i video signala između različitih uređaja. 

HDMI koristi digitalni signal za prijenos informacija između izvora (na primjer, Blu-ray uređaja, računala) i prikazivača (na primjer, televizora, monitora). 

Umjesto da koristi analogni signal (koji koristi varijacije napona ili struje za prijenos podataka), HDMI prenosi podatke u obliku nula i jedinica, što se naziva digitalnim signalom.

Digitalni signal ima nekoliko prednosti u usporedbi s analognim signalom. On je manje podložan gubicima kvalitete tijekom prijenosa, što znači da slika i zvuk ostaju nepromijenjeni. 

Osim toga, digitalni signal može nositi više informacija u manje prostora, što omogućava prijenos visoke rezolucije slike i višekanalnog zvuka bez kompromisa na kvaliteti.

HDMI kabeli i priključci standardizirani su za digitalni signal, što olakšava povezivanje uređaja. Korisnici ne moraju brinuti o podešavanju složenih postavki, kao što je to bio slučaj s analognim vezama.

3. Audio i video u isto vrijeme

HDMI omogućava prijenos audio i video signala istovremeno između različitih uređaja. Ova sposobnost da se prenose i audio i video signali preko jednog HDMI kabla čini HDMI vrlo praktičnim i popularnim za povezivanje uređaja kao što su televizori, Blu-ray uređaji, računala, igraće konzole i drugi multimedijski uređaji. 

HDMI priključci su dizajnirani tako da podržavaju prijenos i audio i video signala putem istog kabla. Svaki HDMI kabel ima više žica unutar sebe, od kojih se neke koriste za prijenos video signala, dok se druge koriste za prijenos audio signala.

I video i audio signali se prenose u digitalnom formatu. To znači da su svi podaci kodirani kao niz nula i jedinica, što omogućava precizan i čist prijenos informacija bez gubitaka u kvaliteti.

U većini slučajeva, uređaji spojeni putem HDMI-a automatski prepoznaju i usklađuju se s formatima audio i video signala koje prima izvor. Na primjer, televizor će prepoznati kada je priključen Blu-ray uređaj putem HDMI-a i automatski će prikazati sliku i zvuk u odgovarajućem formatu.

4. Višekanalni zvuk

HDMI omogućava prijenos višekanalnog zvuka putem digitalne veze između uređaja. Višekanalni zvuk se odnosi na audio reprodukciju koja koristi više od dvaju kanala zvuka kako bi stvorila imerzivnije i prostornije audio iskustvo.

HDMI utor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kabel prenosi audio signale u digitalnom obliku. To znači da se zvučni podaci kodiraju u niz nula i jedinica, što omogućava precizno i visokokvalitetno prenošenje zvuka bez gubitaka u kvaliteti. Ovaj digitalni format je pogodan za reprodukciju višekanalnog zvuka jer omogućava precizno pozicioniranje zvučnih elemenata u prostoru.

HDMI standard uključuje podršku za višekanalni zvuk. To znači da HDMI kabeli i priključci mogu prenositi zvuk s više kanala, uključujući frontalne zvučnike, zadnje zvučnike, središnji zvučnik i subwoofer. Ovo se često naziva “surround zvuk” i pruža bolje prostorno iskustvo zvuka.

Zahvaljujući mogućnosti prijenosa višekanalnog zvuka putem HDMI-a, korisnici mogu uživati u imerzivnom zvučnom iskustvu kod kuće, kao da su u sredini događanja. Ovo je posebno važno za kućne teatre i gledanje filmova u visokoj rezoluciji.

5. CEC (Consumer Electronics Control)

HDMI i CEC (Consumer Electronics Control) su dvije povezane tehnologije koje omogućavaju kontrolu više uređaja pomoću jednog daljinskog upravljača ili uređaja. 

CEC je tehnologija koja je integrirana u HDMI standard kako bi omogućila kontrolu različitih uređaja pomoću jednog daljinskog upravljača. CEC protokol omogućava uređajima međusobnu komunikaciju putem HDMI veze.

Kada imate više uređaja spojenih putem HDMI-a na vaš televizor, CEC omogućava vam da upravljate tim uređajima pomoću jednog daljinskog upravljača. Na primjer, ako imate Blu-ray uređaj, televizor i audio sustav povezane putem HDMI-a i svi podržavaju CEC, možete koristiti daljinski upravljač od televizora za upravljanje svim tim uređajima.

Funkcionalnosti koje CEC omogućava uključuju uključivanje i isključivanje uređaja, kontrolu glasnoće, navigaciju izbornika, i promjenu izvora ulaza. To olakšava upotrebu i smanjuje potrebu za više daljinskih upravljača.

U suštini, HDMI i CEC rade zajedno kako bi olakšali upravljanje više uređaja spojenih na vašu televiziju ili drugi HDMI kompatibilni prikazivač. Ova tehnologija čini korisničko iskustvo praktičnijim i integriranim, čime se smanjuje potreba za više daljinskih upravljača i omogućava jednostavniju kontrolu vašeg multimedijskog sustava.

6. Podrška za 3D

HDMI i podrška za 3D su povezane jer HDMI omogućava prijenos 3D video signala između različitih uređaja, uključujući televizore, projektore i Blu-ray uređaje. 

3D video se sastoji od dvije različite slike kod kojih je jedna malo pomaknuta u odnosu na drugu. Kada se ove dvije slike prikažu na ekranu i gledaju kroz posebne 3D naočale, mozak percipira dubinu i stvara 3D efekt.

Prijenos 3D video signala zahtijeva veću brzinu prijenosa podataka nego što je to slučaj s 2D video signalima. HDMI je sposoban za prijenos velike količine podataka u vrlo kratkom vremenu, što ga čini prikladnim za 3D video.

HDMI standard uključuje podršku za različite 3D formate i metode prikaza, kao što su “frame packing” (gdje su dvije slike posložene jedna preko druge), “side-by-side” (gdje su dvije slike postavljene jedna pored druge), i “top-bottom” (gdje su dvije slike postavljene jedna iznad druge).

HDMI
FOTO: SHUTTERSTOCK

HDMI također omogućava komunikaciju između uređaja i 3D naočala kako bi osigurao ispravno sinkronizirano gledanje. Na primjer, HDMI može poslati signale uređajima za isključivanje i uključivanje 3D naočala u skladu s trenutnim sadržajem.

7. Različite verzije

HDMI standard se razvijao tijekom vremena, a različite verzije HDMI-a uvode unapređenja u pogledu performansi, podrške za rezolucije, brzine prijenosa podataka i dodatnih značajki. 

Prva verzija HDMI-a, predstavljena 2002. godine, podržavala je prijenos 1080p (Full HD) video signala i višekanalni digitalni zvuk.

HDMI 1.2 i 1.2a podržava više audio formata i proširene su mogućnosti kontrole uređaja putem HDMI CEC-a. HDMI 1.2a također je uključio podršku za Deep Color, što omogućava veći raspon boja.

HDMI 1.3 donio je znatna poboljšanja u prijenosu podataka, uključujući podršku za više audio kanala, kao i Deep Color i xvYCC za bolji prikaz boja. HDMI 1.3b/c dodao je podršku za nove audio formate i proširenje za 3D video formate.

4. HDMI 1.4 je verzija HDMI-a predstavljena 2009. godine, uključila je podršku za 3D video, Ethernet kanal (HEC) za mrežno povezivanje uređaja, Audio Return Channel (ARC) za slanje audio signala iz televizora natrag u AV prijemnik i podršku za 4K rezoluciju.

5. HDMI 2.0, predstavljen 2013. godine, značajno je povećao propusnost podataka, podržavajući 4K video pri brzinama osvježavanja slike do 60 Hz. Također je uključivao podršku za višekanalni zvuk i širi spektar boja. HDMI 2.0a dodao je podršku za HDR (High Dynamic Range) za bolje kontrast i boje.

HDMI 2.1, predstavljen 2017. godine, donio je znatna unapređenja. Povećao je propusnost podataka na 48 Gbps, što omogućava podršku za 4K i 8K video pri većim brzinama osvježavanja slike, uključujući 120 Hz i 60 Hz s podrškom za 10-bitni i 12-bitni Deep Color. HDMI 2.1 također podržava dinamički HDR, VRR (Variable Refresh Rate) za bolje iskustvo igranja igara i eARC (enhanced Audio Return Channel) za bolji zvuk.

Svaka nova verzija HDMI-a donosi unapređenja kako bi se isporučila bolja kvaliteta slike i zvuka, kao i podrška za nove tehnologije poput 3D-a, 4K i 8K rezolucija i HDR-a. Pri odabiru HDMI kabla i uređaja, važno je razmotriti koju verziju HDMI-a podržavaju kako biste osigurali da će vaš sustav podržavati željeni sadržaj i funkcionalnost.

8. Podrška za 4K i 8K

On igra ključnu ulogu u podršci za 4K i 8K rezolucije na modernim televizorima, monitorima i drugim multimedijskim uređajima. 

HDMI standard se kontinuirano razvijao kako bi podržavao sve veće rezolucije i brze osvježavajuće stope slika. HDMI 2.0 i HDMI 2.1 su verzije koje su posebno dizajnirane za visokokvalitetni 4K i 8K video. Ove verzije HDMI-a omogućavaju visoku propusnost podataka potrebnu za prijenos visoke rezolucije slike.

HDMI 2.0 je verzija HDMI-a koja podržava 4K rezoluciju. To uključuje podršku za 4K video pri brzinama osvježavanja slika do 60 Hz. Osim toga, HDMI 2.0 može prenositi 4K sadržaj s bogatim bojama i podržava 10-bitni i 12-bitni Deep Color, što pruža bolji prikaz boja.

HDMI 2.1 je verzija HDMI-a koja omogućava podršku za 8K rezoluciju. To uključuje prijenos 8K video signala pri brzinama osvježavanja slika od 60 Hz i 120 Hz, što omogućava izvanredno glatko prikazivanje 8K sadržaja. HDMI 2.1 također podržava dinamički HDR i širi spektar boja.

Za podršku 4K i 8K rezolucijama, važno je da svi uređaji u vašem audio-vizualnom sustavu, uključujući izvor (kao što je Blu-ray uređaj, igraća konzola ili računalo), AV prijemnik (ako je prisutan), i televizor ili monitor, podržavaju odgovarajuće verzije HDMI-a.

Za ispravan prijenos 4K i 8K sadržaja, preporučuje se korištenje visokokvalitetnih HDMI kabela koji su certificirani za određene verzije HDMI-a. Ovi kabeli osiguravaju pouzdan prijenos visoke rezolucije i smanjuju mogućnost gubitka signala.

U zaključku, HDMI igra ključnu ulogu u omogućavanju veze između uređaja i prikazivanju visokokvalitetnog 4K i 8K video sadržaja na modernim televizorima i monitorima. Podrška za ove rezolucije postala je standard za mnoge audio-vizualne aplikacije i omogućava korisnicima da uživaju u izvanrednoj kvaliteti slike.

9. Jednostavno povezivanje

HDMI povezivanje je jednostavna i praktična metoda za spajanje različitih audio i video uređaja, kao što su televizori, računala, igraće konzole, Blu-ray uređaji i drugi multimedijski uređaji.

HDMI povezivanje je vrlo praktično jer omogućava prijenos visoke kvalitete slike i zvuka putem jednog kabela. To znači da ne morate koristiti više kabela i složenih postavki za povezivanje uređaja. Jednostavno spojite HDMI kabel i uživajte u svojim multimedijskim sadržajima.

10. Široka primjena

HDMI ima široku primjenu u različitim industrijskim i kućnim scenarijima zbog svoje sposobnosti da pruža visokokvalitetan prijenos audio i video signala. 

HDMI se često koristi u kućnim zabavnim sustavima za povezivanje televizora s uređajima kao što su Blu-ray uređaji, DVD playeri, igraće konzole, AV prijemnici, računala i streaming uređaji poput Roku ili Apple TV. To omogućava visokokvalitetno gledanje filmova, igranje igara i strujanje medijskog sadržaja na televizorima.

HDMI se često koristi u kućnim teatrima kako bi se omogućila veza između projektora i zvučnih sustava s izvorima visokokvalitetnog audio i video sadržaja. To pruža iskustvo gledanja filmova i sportskih događaja s impresivnim zvukom i slikom.

Računalni monitori, prijenosna računala i grafičke kartice također često koriste HDMI za povezivanje s drugim uređajima. To omogućava prijenos visoke rezolucije slike i zvuka između računala i monitora te podržava rad s više zaslona.

Igraće konzole kao što su PlayStation i Xbox koriste HDMI za povezivanje s televizorima i monitorima kako bi se igre prikazivale u visokoj rezoluciji i omogućavao surround zvuk.

Različiti uređaji za reprodukciju i snimanje poput kamera, digitalnih fotoaparata i kamkordera često koriste HDMI za prijenos visokokvalitetnih video zapisa na televizore, računala i druge uređaje.

HDMI se koristi i u komercijalnim okruženjima, uključujući restorane, trgovine, hotela i konferencijske centre za prikazivanje multimedijskog sadržaja na velikim ekranima i monitorima.

Medijski centri i streaming uređaji, kao što su Apple TV, Roku, Chromecast i Amazon Fire TV, često koriste HDMI za povezivanje s televizorima kako bi omogućili streaming video sadržaja putem interneta.

HDMI se također koristi u medicinskoj opremi, industrijskim monitorima i kontrolama za prijenos visokokvalitetnih slika i podataka u tim profesionalnim okruženjima.

HDMI je postao standard u svijetu audiovizualnih tehnologija zbog svoje praktičnosti i kvalitete prijenosa. To omogućava korisnicima da uživaju u visokokvalitetnom audio i video iskustvu u različitim kontekstima, bilo da je riječ o kućnoj zabavi, računalima, igrama, komercijalnim projektima ili industrijskim primjenama.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...