Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Windows cmd – komandna linija?

Što je Windows cmd ili komandna linija? Komandna linija je tekstualno okruženje pomoću kojeg korisnik zadaje različite naredbe koje operacijski sustav treba da izvrši.

Gotovo svaki operacijski sustav ima komandnu liniju, pa tako i Microsoft Windows. Komandna linija Windows-a poznata je po nazivu command line ili Windows cmd.

Putem komandne linije korisnik može prolaziti kroz strukturu direktorija, pokretati određene aplikacije, kopirati/brisati i otvarati datoteke te izvršavati mnoge druge operacije.

Nedostatak komandne linije je očit – tekstualno okruženje, što zahtijeva poznavanje različitih komandi i njihovih sintaksi. Tek jedna greška prilikom pisanja, ili loše složena sintaksa dovoljne su da se naredba ne izvrši pravilno.

Osnovne naredbe za Windows cmd

Tek toliko da se upoznate s time kako radi Windows CMD, u nastavku ćemo napisati neke naredbe, i opisati njihovu upotrebu.

Windows cmd
WIN 10 command prompt

Na gornjoj fotografiji vidite početno stanje komandne linije koju smo pozvali na Windows 10 operacijskom sustavu.

Windows cmd
Pogrešno upisana naredba

Pogrešno upisana naredba cls , da vidite primjer kada sistem vrati grešku. Ovo je i prva naredba koju ćemo opisati u nastavku. Primijetit ćete da smo napisali csl, a pravilno je napisati cls – što je skraćenica od Clean Screen. Naredba cls koristi se da bi “počistili” komandni prostor. Kao rezultat korisnik će dobiti kursor u prvom redu, spreman za daljnji rad.

Windows cmd
WIN 10 Command Prompt – cls

Na fotografiji se vidi pravilno upisana, i izvršena naredba cls .

Naredbe koje se često koriste su md i rd . Prva od spomenutih naredbi će kreirati folder, a piše se kao skraćenica od Make Directory. Traženi direktorij će se kreirati na putanji u kojoj se korisnik nalazi. U našem slučaju, novi direktorij će se kreirati na putanji C:\Users\IvanS\ . Suprotno naredbi Make Directory koristi se naredba Remove Directory, koja će ukloniti neki direktorij. Sintaksa za dvije spomenute naredbe glasi: md novi-folder , odnosno rd novi-folder .

Windows cmd
Naredba md novi-folder

Na gornjoj fotografiji možete vidjeti rezultate uspješno izvršene naredbe md novi-folder , koju smo provjerili dodatno tako da smo ušli u novokreirani folder. Kursor se nalazi na putanji C:\Users\IvanS\novi-folder\ . Naredba cd koju smo iskoristili da bi došli na željenu putanju dolazi kao skraćenica od Change Directory. To znači da uz pomoć naredbe cd možemo prolaziti kroz strukturu direktorija na ovom računalu, ali i kroz mrežnu strukturu ovisno o konfiguraciji i administraciji mreže.

Windows cmd
WIN 10 cmd – rd

Na gornjoj fotografiji pokazali smo izvođenje naredbi cd.. , naredbe rd , te smo potvrdili brisanje direktorija novi-folder .

Kako se vidi na fotografiji, dok se korisnik nalazi na putanji C:\Users\IvanS\novi-folder\ taj isti folder nije moguće obrisati. Dva su razloga za to: prvo; nismo dobro unijeli stazu foldera, odnosno u folderu u kojem se nalazimo ne postoji novi-folder , drugo; da smo čak i napisali putanju do tog foldera, sistem bi bacio grešku The process cannot access the file because it is being used by another process , što znači da ne možemo obrisati mjesto u kojem se trenutno nalazimo.

Tek kada smo iskoristili naredbu cd.. , da se vratimo na putanju C:\Users\IvanS\ uspješno smo obrisali novi-folder .

Popis svih naredbi Windows komandne linije možete dobiti ako ukucate naredbu help . Pogledajte na fotografiji ispod, kako možete saznati sintaksu i pravilno korištenje svake naredbe u komandnoj liniji Windows operacijskog sustava.

Windows cmd
cd /?

Kada korisnik utipka naredbu s nastavkom /? i zada njezino izvršavanje, kao odgovor će dobiti pojašnjenje same naredbe, pravilnu sintaksu i primjer kako se naredba koristi.

Windows cmd ili komandna linija može biti jako dobar alat za servisiranje i održavanje MS Windows sustava. Ako se dobro poznaje i pravilno koristi, komandna linija će dobro doći, posebno u slučaju kada zakaže Desktop okruženje.

Zaključak

Windows cmd komandna linija je sjajan i poprilično jednostavan način za obaviti neke od zadataka na računalu, a može joj se pristupiti vrlo jednostavno. U tekstu smo objasnili tek neke od zaista mnogih korisnih naredbi koje postoje u ovom alatu, a ako se bacite u detaljnije istraživanje, vrlo brzo ćete shvatiti svu korisnost koju Windows cmd zapravo ima.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...