Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je rezolucija zaslona i 8 najčešćih tipova rezolucije

rezolucija
Foto: Pixabay

Sjajna kvaliteta prilikom gledanja nekog filma ili igranja video igre je nešto što svi žele. Ona ovisi o nekoliko bitnih faktora, a jedan od njih definitivno je rezolucija ekrana. Ono što mnogi znaju bez da uopće shvaćaju pojam rezolucije je da što je ona veća i slika će biti kvalitetnija.

To je točno, ali postoji još dosta toga što se može reći o rezoluciji te što je zapravo čini takvom kakva jest.

Piksel

sto je rezolucija zaslona
Foto: Unsplash

Piksel je riječ koju znamo gotovo svi. Radi se od jednoj tvorenici od engleskih pojmova “picture” i “element”, a u slobodnom prijevodu možemo reći da se radi o elementu slike. Jedan piksel je ujedno i najmanji element slike koju vidimo na zaslonu, a njih postoje stotine tisuća, pa čak i milijuni kod boljih rezolucija. Pikseli su zapravo ključan način kako se određuje rezolucija određenog zaslona jer se u njoj navodi koliko zapravo piksela sadrži pojedini zaslon.

Rezolucija izražena u broju piskela

Dakle, kada se informiramo o rezoluciji nekog zaslona, obično ćemo je dobiti u formatu Broj x Broj, a to nam neće značiti puno ako ne znamo što znače ti brojevi. Oni označavaju koliko na zaslonu postoji horizontalnih i vertikalnih piksela.

Dakle, ako za maksimalnu rezoluciju nekog zaslona dobijete podatak da iznosi 1920 x 1080, to znači da ona ima 1920 horizontalnih piksela i 1080 vertikalnih piksela. Kako bi znali koliko ima ukupno piksela u tom slučaju, moramo pomnožiti ta dva broja. U ovom će slučaju umnožak tako biti 2.073.600 piskela što je zaista mnogo.

Upravo zato ima smisla reći da što je veća rezolucija (ima više piksela), to je slika na zaslonu kvalitetnija.

Veličina zaslona i rezolucija

rezolucija
Foto: Unsplash

Nešto što bi mnogi mogli pomiješati su pojmovi veličine zaslona i rezolucije. Nije točno smatrati da će slika biti kvalitetnija samo zato što je zaslon veći. Objasnili smo kako se izražava rezolucija, a veličina zaslona uglavnom se izražava u inčima ili centimetrima. Tako primjerice možemo imati tablet koji će imati zaslon veličine 10.6 inča i podržavat će rezoluciju koju ne podržava neki monitor računala koji je veličine 24 inča. Važno je pritom napomenuti da se veličina zaslona računa kao duljina dijagonale njegova dva kuta.

Tipovi rezolucija

Budući da postoje određeni standardi koji se poštuju prilikom kreiranja televizora i monitora za računala, određene rezolucije imaju različite klasifikacije. Zato ćemo navesti neke od najpopularnijih rezolucija i njihovih imena.

  1. 5K rezolucija – 5120 x 2880
  2. 4K rezolucija – 3840 x 2160 / 4096 x 2160
  3. Ultra HD (UHD) rezolucija – 3840 x 2160
  4. Quad HD (QHD) rezolucija – 2560 x 1440
  5. 2K ili 1440p rezolucija – 2560 x 1440 / 2048 x 1080
  6. WUXGA rezolucija – 1920 x 1200
  7. Full HD ili 1080p – 1920 x 1080
  8. HD ili 720p rezolucija – 1280 x 720

Zašto bi vam rezolucija trebala biti bitna?

sto je rezolucija zaslona
Foto: Unsplash

Ponekad ljudi neće previše pažnje posvetiti rezoluciji monitora ili televizora. Moglo bi im se činiti nebitnim koja je jer sa svakom od njih vide ono što žele dovoljno dobro. Međutim, rezolucija bi svakome trebala ipak biti bitna.

Kada imamo dva zaslona iste veličine, zaslon veće rezolucije prikazuje više i manje ćete puta morati “scrollati” da biste vidjeli nešto što želite. Osim toga, slika je svakako oštrija. Međutim, nedostatak je taj što će i slika biti manja pa će sadržaj možda biti teže pročitati ili prepoznati. To opterećuje oči, a u ekstremnim slučajevima možda ćete morati zumirati sliku da biste je ispravno vidjeli.

Moguće se stoga zapitati koja je svrha imati veću rezoluciju ako ćemo zapravo manje vidjeti? To se posebno odnosi na pametne telefone, tablete i druge male uređaje. Točan odgovor je da je u tim situacijama zapravo ni ne trebate.

Suprotno tome, ako koristite neke veće zaslone i potrebno vam je vidjeti više toga odjednom, veća rezolucija bit će prikladnija. Isto se odnosi i za one koji uživaju i igranju igara. Samo iskustvo igranja puno je bolje s većom rezolucijom jer to znači i da će igrač vidjeti više detalja same igre.

Bitno je zato da svatko za sebe odluči isplati li mu se uopće posjedovati uređaj, zaslon ili televizor veće rezolucije ako mu ona ne treba. Bitan je faktor i cijena jer tada pogotovo ne vrijedi trošiti više sredstava za nešto što vam neće trebati.

Što je brzina osvježavanja?

Jedan od pojmova koji su često usko povezani uz rezoluciju je i brzina osvježavanja. Brzina osvježavanja odnosi se na učestalost kojom zaslon ažurira prikazanu sliku. Vrijeme između tih ažuriranja mjeri se u milisekundama (ms), dok se brzina osvježavanja zaslona mjeri u hercima (Hz).

Brzina osvježavanja zaslona odnosi se na to koliko puta u sekundi zaslon može prikazati novu sliku. Na primjer, ako vaš zaslon ima brzinu osvježavanja od 144 Hz, on osvježava sliku 144 puta u sekundi. Zato bi za neke i ovo mogao biti vrlo bitan faktor kod kupovine novog monitora ili televizora jer veća brzina osvježavanja će omogućiti glađi prikaz i bolje iskustvo gledanja ili igranja koristeći takav zaslon.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...