Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je piksel?

što je piksel
Foto: Pixabay

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni blokovi digitalnih slika koje svakodnevno susrećemo na računalima, pametnim telefonima, televizorima i drugim uređajima. Ali zapravo, što je piksel?

Piksel, skraćenica od “picture element” (element slike), predstavlja malenu točku na ekranu koja ima određenu boju, intenzitet i poziciju. Svaki piksel je kvadratičnog oblika i čini mrežu na ekranu. Kombinacijom milijuna piksela stvaramo složene digitalne slike.

Bitna karakteristika piksela je da može prikazivati različite boje. To se postiže korištenjem RGB modela boja, koji se sastoji od tri osnovne boje: crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Svaki piksel ima svoje vrijednosti za svaku od ovih boja, koje se kombiniraju kako bi se stvorila konačna boja piksela. Ova kombinacija omogućuje pikselima da prikažu širok spektar boja.

Pikseli igraju ključnu ulogu i u određivanju kvalitete slike. Gustoća piksela, odnosno broj piksela po jedinici površine, utječe na razlučivost slike. Veća gustoća piksela rezultira oštrijom slikom, dok manja gustoća može rezultirati pikselizacijom ili vidljivim kvadratičnim blokovima.

U ovom članku ćemo detaljnije istražiti što su pikseli, kako funkcioniraju i kakvu ulogu imaju u digitalnoj grafici, fotografiji i prikazu slika na različitim uređajima. Razumijevanje piksela ključno je za cijeli svijet digitalne vizualne komunikacije i neprekidni razvoj tehnologije.

Osnovni pojmovi

Pikseli u retro video igri
Foto: Pixabay

Kako bismo bolje razumjeli piksele, važno je upoznati se s nekoliko osnovnih pojmova. Prvo, rezolucija se odnosi na broj piksela koji čine sliku. Rezolucija se izražava kao širina i visina slike u pikselima. Veća rezolucija znači više piksela i obično rezultira jasnijom i detaljnijom slikom. Na primjer, rezolucija monitora može biti 1920×1080 piksela, što znači da se slika sastoji od 1920 piksela u širini i 1080 piksela u visini.

Broj piksela se odnosi na ukupan broj piksela u slici. To je proizvod rezolucije, tj. rezultat množenja širine i visine slike. Na primjer, slika rezolucije 1920×1080 ima ukupno 2.073.600 piksela.

Gustoća piksela je mjera koliko piksela ima na jedinici površine slike. Izražava se u PPI (piksela po inču) ili DPI (točaka po inču). Veća gustoća piksela rezultira oštrijom slikom, dok manja gustoća može rezultirati vidljivim pikselima ili kvadratičnim blokovima na ekranu.

Struktura piksela

Piksel je sastavljen od tri osnovne boje – crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Ovaj sustav boja, poznat kao RGB model boja, omogućuje prikazivanje širokog spektra boja. Svaki piksel ima vrijednosti za svaku od ovih boja, koje se kombiniraju kako bi se dobila konačna boja piksela. Na primjer, ako piksel ima maksimalnu vrijednost za crvenu i zelenu boju, ali minimalnu vrijednost za plavu boju, rezultirajući piksel bit će žućkaste boje.

Također, važno je spomenuti alfa kanal, koji se koristi za definiranje transparentnosti piksela. Alfa kanal je dodatni kanal uz RGB kanale i određuje koliko piksel dopušta prikazivanje pozadine. Vrijednost alfa kanala može biti od 0 do 255, gdje 0 predstavlja potpunu transparentnost, a 255 potpunu neprozirnost.

Pikseli na zaslonima

Pikseli igraju ključnu ulogu u prikazu slika na različitim zaslonima. Na primjer, pikseli na monitorima čine sliku koju vidimo. Gustoća piksela na zaslonima izražena je kao PPI (piksela po inču). Što je veća gustoća piksela, veća je oštrina slike i manje su vidljivi pojedinačni pikseli.

DPI (točke po inču) se često koristi za ispis slika. U tom slučaju, pikseli se pretvaraju u točke kako bi se odredila kvaliteta ispisane slike. Veća gustoća DPI-a rezultira kvalitetnijim ispisom i detaljnijom slikom.

Retina zasloni su posebni zasloni koji imaju iznimno visoku gustoću piksela. Koriste se u mnogim uređajima, poput pametnih telefona i prijenosnih računala. Gustoća piksela na Retina zaslonima je tako visoka da ljudsko oko ne može razlikovati pojedinačne piksele, što rezultira iznimno oštrim i detaljnim prikazom slike.

Pikseli na zaslonima su temelj prikaza vizualnih informacija i ključni su za doživljaj kvalitetnog prikaza slika i grafike na različitim uređajima.

Pikseli u digitalnoj fotografiji

Izmiješani pikseli na digitalnoj slici
Foto: Pixabay

Pikseli igraju ključnu ulogu u digitalnoj fotografiji. Kamere koriste CCD (Charge-Coupled Device) ili CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) senzore kako bi bilježili svjetlost koja pada na svaki piksel. Senzori konvertiraju svjetlosne signale u električne signale, koji se zatim pretvaraju u digitalnu sliku.

Megapikseli su često spominjani termin u digitalnoj fotografiji. Megapiksel se odnosi na milijun piksela. Kamera s rezolucijom od 12 megapiksela znači da slika sadrži 12 milijuna piksela. Veći broj megapiksela obično rezultira slikama veće rezolucije, omogućavajući više detalja.

Piksel pejčing je pojam koji se odnosi na pojavu vidljivih piksela u slici. To se često događa kada pokušavamo povećati veličinu slike izvan njezinih prirodnih granica. Kako pikseli imaju fiksnu veličinu, povećavanje slike uzrokuje da se pikseli razvlače i vidljivi su kao kvadratični blokovi.

Kvantizacija boje

Kod prikaza boja u pikselima, koristi se koncept kvantizacije boje. Dubina boje određuje koliko različitih nijansi boje može svaki piksel prikazati. Dubina boje se mjeri u bitima. Najčešće korištena dubina boje je 8-bitna, što omogućuje prikazivanje 256 različitih nijansi za svaku od RGB komponenti.

Međutim, postoje i dublje razine boje, poput 16-bitnih ili 32-bitnih piksela, koje omogućuju veći broj nijansi i preciznije prikazivanje boja. Dublje razine boje su posebno važne u profesionalnoj fotografiji ili grafičkom dizajnu, gdje je vjernost boje ključna.

Indexirane boje su poseban način kvantizacije boje koji se koristi u nekim slikovnim formatima. Umjesto da svaki piksel pohranjuje RGB vrijednosti, svaki piksel referencira određenu boju iz palete boja. Ovaj pristup omogućuje manje veličine datoteka, ali ima ograničenje u broju dostupnih boja.

Pikseli u obradi slika

Osoba koja je prikazana u pikselima
Foto: Pixabay

Pikseli su ključni element u obradi slika. Manipulacija pikselima omogućuje nam mijenjanje boje, kontrasta, oštrine i drugih karakteristika slike. Filtri i efekti se primjenjuju piksel po piksel kako bi se postigao željeni vizualni rezultat.

Komprimiranje slika je tehnika koja se koristi za smanjenje veličine slikovnih datoteka. Postoje dvije vrste kompresije: gubitna i bezzrna kompresija. Gubitna kompresija smanjuje veličinu datoteke uklanjanjem detalja koji su manje vidljivi za ljudsko oko, dok bezzrna kompresija održava sve piksele i detalje, ali smanjuje veličinu datoteke koristeći različite matematičke tehnike.

Manipulacija pikselima, primjena filtera i komprimiranje slika omogućuju nam poboljšanje vizualnog dojma i učinkovito upravljanje slikovnim podacima.

Pikseli su ključni element u digitalnoj fotografiji, obradi slika i prikazu boja. Razumijevanje njihove strukture i karakteristika omogućuje nam bolje korištenje digitalnih medija i postizanje željenih rezultata.

Zaključak – Što je piksel?

Pikseli su osnovne grafičke jedinice koje čine digitalne slike i prikazivanje vizualnih informacija na različitim zaslonima. Struktura piksela temelji se na RGB modelu boja, koji omogućuje prikazivanje širokog spektra boja. Gustoća piksela, rezolucija i dubina boje utječu na kvalitetu slike i detaljnost prikaza.

Pikseli imaju ključnu ulogu u digitalnoj fotografiji, gdje senzori bilježe svjetlost koja pada na svaki piksel, omogućavajući stvaranje visokokvalitetnih slika. Megapikseli određuju rezoluciju slike, dok piksel pejčing može uzrokovati vidljive piksele ili kvadratične blokove pri povećavanju slika.

Dubina boje piksela određuje broj nijansi boja koje se mogu prikazati. Razumijevanje kvantizacije boje omogućuje nam preciznije i vjernije prikazivanje boja. Također, pikseli se koriste u obradi slika, manipulaciji pikselima, primjeni filtara i komprimiranju slika radi poboljšanja vizualnog dojma i učinkovitog upravljanja slikovnim podacima.

Razumijevanje piksela ključno je za cijeli svijet digitalne vizualne komunikacije. Pikseli su gradivni blokovi digitalnih slika i temelj za stvaranje kvalitetnih vizualnih iskustava na različitim uređajima. Njihovo poznavanje omogućuje nam bolje korištenje tehnologije, razvoj grafike i fotografije te postizanje željenih rezultata u digitalnom svijetu.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...

Članci

Danas vrlo vjerojatno svaki ljubitelj sporta zna i što je kladionica. Naravno, to je zbog činjenice da su kladionice i sport usko povezani pojmovi,...