Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Google i kojih 7 servisa vrijedi istaknuti?

što je google

Google je globalno poznata tvrtka sa sjedištem u SAD-u. Fokus ove tvrtke svodi se na (AI) umjetnu inteligenciju, tražilicu (Search Engine), internet oglašavanje (Internet Advertising), i još neke tehnološke grane koje su značajne za razvoj svjetske tehnološke infrastrukture. Ako tražite odgovor na pitanje: što je Google, nastavite čitati ovaj članak. Objasnit ćemo rad same tvrtke, te iznijeti neke zanimljive činjenice u vezi Google-a i čitave Alphabet korporacije koja stoji iznad svih ovih ideja.

Google LLC je globalno poznat brend, pa da pojasnimo o kakvoj strukturi se radi. LLC je akronim za Limited Liability Company, što je jedan model poslovanja u SAD-u. LLC je model u kojem investitori nisu zaduženi svojim osobnim financijama. U nastavku ćemo odgovoriti na pitanje, što je Google, i još neke zanimljive tehnikalije u vezi ove svjetski poznate tvrtke.

Kratka povijest Google tvrtke

Što je Google
Foto: Shutterstock

Google se pojavio 1996.g. kao istraživački projekt koji su vodili Larry Page i Sergey Brin, dok su još studirali na Stanford Sveučilištu u Kaliforniji.

Zanimljivo je spomenuti da je u projekt bio uključen i Scott Hassan, glavni programer koji je napisao većinu početnog koda koji je Google tražilica koristila. On se povukao iz projekta, prije nego je Google službeno postao tvrtka.

Početni Google algoritmi su bilo jednostavni iz današnje točke gledanja. Relevantan sadržaj kategorizirao se na osnovu ponavljanja ključnih riječi na nekim stranicama. Na samom početku postojanja Google tražilice takav je algoritam bio sasvim dovoljan, te je postao poznat kao Page Rank. Kroz nadolazeći period Google je nadograđivao svoje algoritme, paralelno sa svim promjenama u svijetu interneta.

Danas imamo jedno kompleksno okruženje u kojem se mnogi pokušavaju probiti, odnosno pojaviti se na prvoj stranici rezultata Google pretraživanja.

Jedna internet šala daje jako dobar opis značenja prve stranice u rezultatima, a glasi nekako ovako: Ako želite nešto sakriti, da nitko to ne pronađe, pobrinite se da to stavite na drugu ili bilo koju sljedeću stranicu rezultata Google pretrage.

Povijest jedne globalne tvrtke kao što je Google ima mnoge zanimljive priče. U ovom članku se nećemo baviti takvim zanimljivostima, pa ćemo nastaviti sa pisanjem o tvrtki i najviše korištenom internet alatu danas. Saznajte dakle, što je Google i kako radi?

Što je Google?

Sama domena je registrirana 1997. godine da bi tvrtka službeno bila registrirana 1998.g. Prvi Google početci iz današnje perspektive bili su skromni, no činjenica je da je Google u to vrijeme ponudio nešto što nitko prije nije. Google je indeksirao internet stranice i dao je mogućnost da korisnik pronađe određeni sadržaj tako da utipka pojam koji traži.

moderni Google izgled
Google danas

Na taj se način Google izdvojio i ostavio konkurenciju daleko iza. Tehnika Page Rank dala je veliki uzlet ovoj tvrtki, koja će kroz par godina postati dominantna u području internet tražilica.

Pored toga, da bi proširio svoje poslovanje i usluge, Google redovno predstavlja nove servise. Samo neki od njih su Google Maps, Google Local i drugi.

Ono što je Google uradio krajem 90-tih, malo tko je mogao razumjeti u to vrijeme. Danas je Google broj 1 tražilica u svijetu i uvjereni smo da će dugo zadržati tu poziciju.

Kako pokrenuti Google?

Da bi koristili tražilicu Google, otvorite preglednik i pokrenite google.com, potvrdite sa Enter. U tražilicu utipkajte pojam koji vas zanima i opet potvrdite sa Enter. Za manje od jedne sekunde dobit ćete mnoštvo rezultata za vašu pretragu.

Google proizvodi i servisi

Google je danas multinacionalna tvrtka, i predvodnik u različitim područjima. Shodno tome, danas postoje mnogi Google proizvodi koje mnogi koriste. S ciljem unapređenja poslovanja, i podrške što većeg broja korisnika, Google nudi različite alate koji nam svakodnevno pomažu u različitim situacijama.

Neki od značajnijih Google proizvoda su:

1. Android

Android je operacijski sustav koji radi na tablet uređajima i pametnim telefonima. Mnogi su upoznati s tom činjenicom, ali i danas ima ljudi koji ne znaju da je Android zapravo proizvod tvrtke Google.

2. Blogger

Najveća platforma za blogere vlasništvo je tvrtke Google. Doduše, danas se sve rjeđe koristi, ali je Blogger u svoje vrijeme bio vodeća blogerska mreža koju je kupila tvrtka Google.

3. Chromebook

Još jedan OS pod imenom Chromebook dolazi iz programerskih proizvodnih linija Google-a. Danas na tržištu imamo značajan broj prijenosnika koji rade uz pomoć Chromebook OS-a.

4. Gmail

Ovaj E-mail servis je možda i najpoznatiji u svijetu, i vlasništvo je Google tvrtke. Zapravo, čitav eko-sustav tvrtke Google zasniva se na Gmail profilu. Ako imate smartphone sa Android sustavom, ChromeOS laptop ili neki drugi Google servis, za pristup vašem profilu trebat će te i Gmail adresu.

5. Google Drive

Cloud rješenje za pohranu podataka. Uz pomoć ovog servisa možete pohraniti podatke koji vam trebaju biti dostupni uvijek, bez obzira koji uređaj da koristite. Uz pomoć prijave na vaš Gmail račun, možete pristupiti podacima.

6. Google Maps

Gotovo smo sigurni da ste čuli za Google Maps, i da ste u nekom trenutku koristili ovaj servis. Google Maps je neizostavan servis modernih Android uređaja, a koristiti se može na više različitih načina. Danas Google mape rade toliko dobro, da mogu zamijeniti navigaciju tijekom vožnje.

7. Google Translate

Ovaj online prevodiloc je možda i najpoznatiji. Odlično će poslužiti za prijevod riječi, ali i dužih tekstova. Slobodno isprobajte, ako već niste.

Par riječi za kraj

Što je Google
Foto: Shutterstock

Ako ste se pitali – što je Google, sada vam je jasno. Google je multinacionalna tvrtka koja djeluje globalno. Shodno tome, Google ima servise u svim domenama internet svijeta, i prisutan je gotovo svugdje. Današnji tehnološki svijet nezamisliv je bez Google tvrtke. Jednostavno, Google je ušao u svaku sferu globalne tehnološke prisutnosti. Neki smatraju da je monopolistička tvrtka, baš iz razloga svoje sveopće prisutnosti. Mi nećemo ulaziti u tu raspravu, ali je činjenica da Google doslovno vlada internetom.

Google postavlja standarde na internetu, ali i u tehnološkom pogledu u drugim sferama industrije. Prosječna osoba najviše može primijetiti utjecaj ove tvrtke koristeći Android smartphone. S druge strane, osoba koja se bavi internet marketingom, ili jednostavno pisanjem osobnog bloga ili sadržaja za druge web servise, najviše primijeti utjecaj tvrtke Google u pogledu tražilice (SERP rezultata).

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...