Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Internet i kako se mijenjao u svoji 40-ak godina?

što je internet

Koristimo ga svakodnevno, u različitim situacijama i gotovo smo bespomoćni bez njega. Ipak, mnogi ni danas ne znaju što je točno internet. Napisat ćemo u nastavku odgovore na pitanje što je internet, i još neke zanimljive činjenice.

Internet je globalni sistem umrežavanja računalne mreže koja koristi Internet protokol (TCP/IP) za komunikaciju između lokalnih mreža i samih uređaja u tim mrežama. Kažemo da je Internet mreža svih mreža, odnosno najveći oblik mreže, koji se sastoji od drugih: privatnih, javnih, obrazovnih, i poslovnih mreža. Sve mreže međusobno komuniciraju putem različitih infrastruktura za povezivanje i komunikaciju. Takva jedna globalna mreža se zove Internet.

Internet podržava različite oblike komunikacije i prijenosa podataka. Tek neki oblici su: razmjena dokumenata i aplikacija, World Wide Web (WWW), elektronička pošta, telekomunikacija i dijeljenje datoteka. Bez interneta, sve spomenute stavke jednostavno ne bi bile moguće.

Kratka povijest Interneta

Što je Internet
Foto: Shutterstock

Već sada smo odgovorili na pitanje, što je Internet. Vrijeme je da napišemo par redaka o samim početcima i kako se internet razvijao i došao u oblik koji danas poznajemo.

Mnogo puta se dogodilo da civilno stanovništvo uživa vojnu tehnologiju. Takav je slučaj i sa Internetom. Naime, prvi koraci ove ideje započeti su u Uredu Obrane SAD-a, s ciljem što bržeg dijeljenja informacija između vojnih baza. Ideja će 1960-tih biti provedena u djelo, ali će tek za nekih 20 godina ovakav vid razmjene biti dostupan i javno. Tek početkom 90-tih godina započinje era modernog interneta na kojem se zasniva i današnji dizajn i princip rada ovog kompleksnog sustava.

Komercijalna upotreba Interneta je započela, ali još uvijek nije zaživjela u privatnim domovima. To ne čudi, jer, mnogi nisu znali da internet postoji, pa još manje – što je Internet. U tom periodu računala su tek počela osvajati domove u SAD-u, pa i ostatku svijeta. Rad na računalu svodio se na individualno završavanje određenih zadataka, i prijenos potrebnih podataka putem diskete ili sličnih medija. Tek početkom umrežavanja, i povezivanja ureda i domova, računala će ponuditi svoj puni kapacitet.

Dok se Internet razvija u privatnom i poslovnom svijetu, ne treba zaboraviti da će se telekomunikacija, radio i TV infrastruktura oslanjati na Internet kao takav. U ovom članku se nećemo fokusirati na te tri grane, ali svakako vrijedi spomenuti.

Vratimo se Internetu, kako ga vidi prosječni korisnik

aplikacije koje koriste internet
Internet Aplikacije

Važno je spomenuti da Internet nema jedno centralno regulacijsko tijelo. Svaka priznata mreža u svijetu regulira svoje stavke. Najvažnije za izdvojiti su, protokol IP adresa (adresiranje), i Domain Name System (DNS). Obje stavke regulira Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Zanimljivo: U 11. mjesecu 2006.g. USA Today u svom izdanju piše da je Internet novo Svjetsko Čudo.

Mnogi i danas smatraju da su pojmovi Internet i World Wide Web jedno te isto. To nije istina, i riječ je o dvije različite tehnologije. Internet je globalni komunikacijski sistem, uključujući hardver i infrastrukturu, dok je www jedan od komunikacijskih servisa koji koriste pogodnosti Interneta.

Spajanje na Internet

Što je Internet
Foto: Shutterstock

Sada, kada znate što je Internet, mnoge zanima kako se spojiti na internet. Prije 10-20 godina spajanje na internet je išlo malo teže. Bilo je zapravo manje točki spajanja i rijetko da je netko imao neograničen pristup internetu. Danas je situacija mnogo bolja, brzine su dosta već i veći je broj pristupnih točaka.

Mnogi imaju Internet kući, odakle ISP nudi izlaz u svijet interneta. Da biste se spojili na internet, potrebno je da imate svoj, ili iznajmljeni modem, koji će uređaje iz vašeg doma spojiti za ostatkom svijeta. Zapravo, Internet modem može dati izlaz jednom uređaju, ali to savladamo korištenjem router uređaja. Pisali smo na tu temu već prije pa se podsjetite.

Gotovo svi uređaji koje danas svakodnevno koristimo imaju opciju spajanja na internet. Možemo kazati da prednost interneta nije rezervirana isključivo za kućna računala. Pametni telefoni, tablet uređaji i razni multimedijalni gadgeti, svi oni imaju opciju spajanja na Internet. Današnji pametni TV uređaji također imaju mogućnost povezivanja na internet.

Par riječi za kraj: Što je Internet

Saznali ste što je Internet. Svi danas koristimo ovu tehnologiju, ali je malo tko svjestan kako je nastala i koliko je važna u današnjem svijetu. Internet tehnologija brzo se razvija, i očekivati je još veći i brži razvoj u budućnosti. Danas smo globalno svi uvezani, i jednostavno je nemoguće zamisliti život bez Interneta. Bez interneta bili bi izolirani, što nikako nije opcija.

Kada smo već napisali ovaj članak, koristimo priliku da još jednom uputimo na IP adrese, tek toliko da se podsjetite tehnologije koja nam omogućava sve ovo. Dva pojma za istražiti: LAN i WLAN također možemo preporučiti.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...