Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

5 prednosti WLAN mreže

što je wlan

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se često koristi, što je i logično s obzirom na sve brži i veći napredak bežičnih tehnologija.

Prije nego krenemo sa daljnjim razlaganjem na temu WLAN-a, ovdje ćemo spomenuti da postoje tri službeno odobrena IEEE standarda, a to su: 802.11a, 802.11b i 802.11g standardi.

Spomenut ćemo teorijski ostvarive brzine pojedinih standarda:

  • IEEE 802.11a može postići brzinu 54Mbps (ili 108Mbps u slučaju 40MHz širokog pojasa) prijenosa podataka
  • IEEE 802.11b postiže brzinu 11Mbps (ili 22Mbps kod 40MHz širokog pojasa, 44Mbps kod 60MHz širokog pojasa) prijenosa podataka
  • IEEE 802.11g standard postiže brzine od 54Mbps (ili druge u različitim (g+b) kombinacijama)
  • Postoje još neki standardi, IEEE 802.11h, IEEE 802.11n ali o njima nekom drugom prilikom.

Krenimo dalje: Što je WLAN?

wlan
Foto: Shutterstock

U mrežnoj terminologiji, engleski naziv bežične mreže je Wireless Local Area Network. Riječ je o lokalnoj mreži koju već dugo poznajemo, ali u ovom slučaju umreženi uređaji povezani su bez kabela. Sva komunikacija se odvija bez fizičkih spojeva, emitiranjem određenih radio valova na određenim frekvencijama.

Prednosti bežične mreže

Dolaskom ove tehnologije čitav svijet zapravo doživljava veliki tehnološki napredak. Ipak, ovaj slijed možemo podijeliti na prednosti koje su došle u poslovnom okruženju, i onda u ovom općem, u svakodnevnom životu modernog čovjeka.

Spomenut ćemo prednosti bežične mreže za poslovanje u današnjem procvatu komunikacija, a kasnije je lako uraditi paralelu i dati kratki pregled pogodnosti koje svi danas uživamo.

WLAN u poslovnom svijetu otvara nove mogućnosti. Pored povećanja produktivnosti, i lakšeg korištenja različitih komunikacijskih uređaja, sami način kako uređaji međusobno komuniciraju daju nam prostora za velike stvari. Izađimo iz domena modernog ureda, da bi imali bolju percepciju mogućnosti koje sa sobom nosi bežična mreža, zamislimo sve te prednosti u modernim tvornicama, istraživačkim laboratorijima i različitim specijaliziranim kapacitetima. Bežično povezivanje oslobodilo nas je potrebe za kablovima na mjestima gdje je kabel bio velika prepreka.

Da spomenemo jednu značajnu prednost u svakodnevnom životu. Danas pametne uređaje uzimamo zdravo za gotovo. Kao da se ne sjećamo vremena fiksnih telefona, pa i prvih mobilnih telefona koji su bili hit u 90-tim. Tek sa komercijalnim uzletom i širokom primjenom bežičnih tehnologija, WLAN je ušao u naše domove i svaki kutak prostora u kojem se nalazimo iz dana u dan. Zahvaljujući bežičnom povezivanju, naši smartphone uređaji postali su neizostavni dio opreme koju svakodnevno koristimo, i o kojoj smo gotovo ovisni. Ako još niste shvatili poantu, pokušajte jedan dan na svom mobilnom telefonu isključiti Wi-Fi. I bez varanja, SIM internet promet neka ostane isključen. Nećete izdržati jedan dan.

Kako radi WLAN?

WLAN tehnologija zasnovana je po principu odašiljanja i primanja informacija uz pomoć radio valova. Podaci se šalju u paketima, koji sadržavaju različite informacije, uz dijelove koji su ključni za raspoznavanje svakog poslanog paketa. Uz pomoć tih jedinstvenih dijelova, uređaji znaju koji paket informacija ide na koju adresu, i naravno koji od uređaja je poslao određeni paket.

Infrastruktura bežične mreže

wlan
Foto: Shutterstock

Kućna ili poslovna Wi-Fi mreža je klasični primjer WLAN infrastrukture, koji daje jasnu sliku o samoj infrastrukturi WLAN-a. Pored toga što su uređaji povezani međusobno, WLAN, kao i druge mreže omogućavaju pristup internetu. Bežični router je glavni dio hardvera koji daje mogućnost izlaza na internet. Pored spomenutog šablona, WLAN ima druge moguće postavke, ovisno o potrebama korisnika.

Koliko je siguran WLAN?

U pravilu, WLAN je manje siguran ako ga usporedimo sa klasičnom mrežom. Stvar je u tome što klasična mreža radi uz pomoć fizičke opreme, i kablova, kojih u WLAN-u nema. U slučaju da netko želi imati neovlašteni pristup bežičnoj mreži, dovoljno je da neki uređaj bude u dometu signala i da pokuša izvesti kompromitirajuće korake.

Ipak, to ne znači da WLAN nije sigurna mreža, baš suprotno. Postoje koraci koje mrežni operateri (stručnjaci za mrežu) mogu poduzeti povećaju sigurnost bežične mreže. Primarna sigurnost WLAN mreže je enkripcija podataka koji se šalju i primaju. Danas postoji više standarda za sigurnost Wi-Fi mreža, a najpoznatiji su WEP, WPA, i WPA2.

Prednosti WLAN mreže

1. Dostupnost

WLAN omogućava raširenu dostupnost uređajima, bez potrebe za fizičkom povezanošću uz pomoć kabela ili nekih drugih materijala.

2. Fleksibilnost

WLAN podržava različite uređaje kao što su računala, pametni telefoni, tableti, igraće konzole, i drugi uređaji koji mogu raditi u mreži.

3. Lako instaliranje i upravljanje

WLAN zahtjeva manje fizičkih komponenti, i samim time je manje zahtjevna mreža za instalirati i održavati. Možemo kazati da WLAN štedi novce, ali to ovisi o samoj cijeni WLAN modula koji su dostupni.

4. Skaliranje

Za razliku od klasične mreže, bežična mreža se lakše skalira po potrebi u datom trenutku.

5. Upravljanje mrežom

Gotovo sve upravljanje bežičnom mrežom se može izvoditi virtualno. Postoje softverska rješenja za upravljanje bežičnim mrežama, sigurnošću i protokom podataka.

Još malo za kraj o bežičnim mrežama

Da napišemo u kratkim crtama. WLAN mreža je sigurna i laka za korištenje. Zapravo smo svakodnevno korisnici ove tehnologije, da možda nismo ni svjesni toga. Tko god koristi smartphone, u nekom trenutku koristi i pogodnosti WLAN mreže.

bežična mreža
Bežična mreža

Koliko je lako održavati WLAN, možete i sami zaključiti, jer: teško se sjetiti potrebe za nekim naprednim postavkama po tom pitanju. Danas skoro svi ovisimo o bežičnim tehnologijama, a WLAN je tu u prvom planu.

Malo tko bi pristao da za svakodnevne potrebe spaja svoj mobitel na neki kabel, da bi pročitao vijesti, provjerio statuse na društvenim mrežama i slično. Danas to obavljamo elegantno, bez potrebe za konektorima i dodatnim uređajima, svakodnevno. Bežična tehnologija doživljava veliki napredak, i sve to s ciljem da koristimo sve moguće resurse u realnom vremenu, u svakom trenutku i na svakom mjestu.

Gotovo svi današnji uređaji imaju i opciju komunikacije uz pomoć bežične mreže. Današnji štampači imaju mogućnost spajanja u WLAN, računala, laptopi i mobiteli. Sve je to uzlet jedne tehnologije, koja nam je već dugo dostupna, ali se i dalje kontinuirano razvija.

Bez obzira što WLAN već dugo poznajemo, tehnologija se godinama razvija, i nadograđuje u svim pravcima. Svakim pomakom imamo veće brzine, bolju sigurnost i jači signal.

WLAN je tehnologija koja će zavladati u potpunosti. Samo je pitanje vremena, kada ćemo iskoristiti posljednji metar kabla, da bi spojili dva uređaja koji trebaju da komuniciraju.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...