Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Router i kojih 5 osnovnih vrsta razlikujemo?

router

Router je uređaj koji povezuje dva ili više mrežnih uređaja ili mrežnih infrastruktura međusobno. Pruža nam dvije osnovne funkcije: upravlja prometom između mreža, i dopušta korištenje iste Internet konekcije za više uređaja. Sada kada znamo što je Router, vrijeme je da napišemo detaljnije na tu temu.

Postoji više tipova Router uređaja, ali najčešće router propušta podatke između LAN-a i WAN-a. Pisali smo već prije što je LAN, i što je WAN, pa se podsjetite. Ukratko, LAN je grupa povezanih uređaja koji su grupirani u posebno geografsko područje. LAN najčešće spajamo na jedan router uređaj.

WAN, za razliku od LAN-a označava povezane uređaje na širem geografskom području. Velike organizacije i kompanije, koje imaju više radnih lokacija po državi, zahtijevaju da se više LAN mreža poveže međusobno i tu grupu zovemo WAN. Kako je WAN raširen na većem prostoru, i ima više međusobnih točaka spajanja, logično je da ova vrsta mreže zahtjeva i korištenje više Router uređaja.

Kako radi Router uređaj u mreži?

Router
Foto: Shutterstock

Najlakše je zamisliti router kao kontrolora zračnog prometa u kontrolnom tornju. Podaci koji putuju mrežom, prolaze kroz različite mrežne čvorove i usmjeravaju se na točno određenu adresu. Baš kako se navode zrakoplovi, sa jednog aerodroma na drugi, tako se i podaci prosljeđuju sa jedne adrese na adresu odredišta. Router adrese vidi u obliku IP adresa, i brine se da svaki paket podataka stigne na adresu prema kojoj su ti podaci poslani.

Da bi proces bio efikasan, router ima unutarnji adresar „routing table“, odnosno listu putanja na različite mrežne destinacije. Router će pročitati zapis svakog paketa podataka, dio u kojem se nalaze adrese i ostali relevantni podaci, da bi odabrao što bolju putanju svakog paketa podataka prema njegovom odredištu. Još na temu; Što je Router.

Razlika između Router uređaja i modema

Na tržištu se mogu kupiti Internet-Router uređaji, pa mnogi misle da je riječ o jednom te istom uređaju. Naime, postoji razlika između router i modem uređaja. Svaki od njih obavlja različite zadatke, ali zajedno igraju važnu ulogu u konfiguraciji mreže i spajanja na Internet. Što je router a što modem?

Router uređaj upravlja protokom podataka na mreži i komunikacijom svih mrežnih uređaja. Modem, sa jedne strane ima komunikaciju sa mrežom, pa tako i sa router uređajem, a sa druge strane ima pristup Internetu. Modem obično ima posebno konfiguriran pristup internetu (od strane Internet Servis Providera) uz pomoć kojeg drugim uređajima u mreži daje pristup internetu. U praksi, modem obično može dati pristup internetu samo jednom uređaju. To nam nije uvijek dobra opcija, i zbog toga se uz modem konfigurira i router. Znamo što je router i da router može komunicirati sa većim brojem uređaja u mreži, što znači da oni uz pomoć routera svi mogu komunicirati sa modemom i tako imati konekciju na internet.

Različite vrste routera

što je router
Što je Router

Da bi LAN mrežu spojili na internet, potrebno je uspostaviti komunikaciju router uređaja sa modemom. Postoje dva načina za to:

  • Bežični router (Wireless Router) koristi kabel da bi se spojio sa modemom. Drugi uređaji komuniciraju sa routerom uz pomoć radio signala. Putem bežične veze, uređaji šalju podatke prema routeru, koji dalje uspostavlja konekciju sa modemom pomoću kabela. Bežični router umjesto LAN-a uspostavlja WLAN infrastrukturu, i najčešće se koristi za povezivanje pametnih telefona i prijenosnika. Pored bežične konekcije, router može komunicirati i putem kabela sa drugim uređajima. Da bi se povezalo više uređaja na jedan router, koristimo SWITCH sa potrebnim brojem priključaka „portova“.
  • Router (Wired router) koristi kabel da bi se spojio sa modemom, ali i druge kabele da komunicira sa uređajima u LAN mreži. Za razliku od bežičnog router uređaja, ovaj router za komunikaciju koristi kabel za prijenos podataka.

Osim podjele na Wireless Router i Wired Router, poznajemo još neke podjele a to su:

  • Core Router je uređaj koji se koristi u velikim tvrtkama, gdje se razmjenjuju velike količine podataka u poslovnoj mreži. Core Router radi u samoj mreži i ne komunicira sa vanjskim mrežama.
  • Edge Router komunicira sa Core Router uređajem i sa vanjskim mrežama. Kako i samo ime kaže, ovaj router se nalazi na rubu mreže, a za komunikaciju koristi BGP (Border Gateway Protocol).
  • Virtual Router je softverska aplikacija koja se ponaša kao router. Može koristiti Virtual Router Redundancy Protocol VRRP za uspostavu primarnog i virtualnog routera za backup.

Sigurnost mreže i Router uređaja

Ranjivosti hardvera: Što je router Firmware? Svi fizički routeri dolaze sa već unaprijed instaliranim softverom koji zovemo firmware. Ovaj softver služi za konfiguriranje routera i dalje za njegov rad u mreži. Baš kako i drugi softveri imaju svoje propuste, nerijetko se dogodi da se otkriju propusti na Firmware-u nekog routera. Takve propuste često iskorištavaju hakeri, pokušavajući izvući neku koristi ili jednostavno nanijeti štetu korisniku sa druge strane. Proizvođači hardvera i softvera se trude redovno nadograditi uređaje koji se isporučuju. Da bi povećali razinu sigurnosti, u ovom kontekstu, važno je raditi redovne nadogradnje softvera koji koristi router.

DDoS: DDoS napadi su možda i najrašireniji pojam kada se govori o napadima na servere i router uređaje. I manje i velike korporacije često znaju biti mete ovih napada. DDoS (Distributed Denial-of-Service) je napad usmjeren na ciljanu mrežnu infrastrukturu. Kod izraženih napada, mrežna infrastruktura postaje previše opterećena, zbog čega dolazi do zastoja ili potpunog pada mreže. Postoje rješenja protiv DDoS napada, a najčešće se za web servere koristi neki CDN sistem. Najpoznatiji CDN servis je sigurno CloudFlare.

Prijavljivanje i konfiguracija routera: Prijava i pristup router uređaju je prvi korak koji se treba poduzeti prilikom konfiguriranja. Svi veći proizvođači prilikom prvog paljenja routera daju pristupne podatke koji su isti za određeni model. Već prilikom prve prijave potrebno je zamijeniti pristupne podatke. Važno je odabrati korisničko ime koje ne asocira na neko koje se često koristi, i odabrati lozinku koja je jaka i nije na neki način lagana za pogoditi.

Par riječi za kraj

što je router
Foto: Shutterstock

U ovom članku smo objasnili što je router, te smo spomenuli još neke mrežne tehnologije. Mogli ste pročitati koje su razlike između routera i modema, što je LAN, što je WLAN i još neke zanimljive pojmove iz mreže. Osim što znate što je router, saznali ste kako router radi, koja mu je uloga i kako se može zaštititi mreža. Nekom drugom prilikom ćemo detaljno objasniti sve pojmove iz ovog teksta, pa svakako posjetite stranice da pročitate nove tekstove.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...