Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je bot i koje 4 vrste botova znamo?

što je bot

Ovom prilikom ćemo pojasniti pojam BOT, odnosno bot. Napisat ćemo definiciju i spomenut ćemo dobre bot aktivnosti i one zlonamjerne, koje želimo izbjeći. Saznajte što je bot. Ukratko, bot je softver koji se koristi na internetu za obavljanje ponavljajućih zadataka. Određene bot radnje su dobrodošle, ali ima i onih koje želimo izbjeći i od kojih se vlasnici internet stranica žele zaštititi.

Dakle, što je bot?

Što je bot
Foto: Shutterstock

Možete i pretpostaviti da je BOT akronim, iako možda biste sigurni odakle dolazi. Smatramo da BOT označava termin „Igrač Robot“, te da u originalu i dolazi iz gejmerske populacije. Sami termin se dakle pojavio mnogo prije pojave samog interneta, kada smo uživali igrati razne igrice protiv programiranih likova „protivnika“. I svijetu video igrica, termin BOT možemo zamijeniti drugim akronimom NPC (Non-Player Character).

Mi ćemo se vratiti u svijet interneta, i objasniti pojam bot u tom kontekstu.

Već smo spomenuli da postoje dobri i loši bot softveri, pa ćemo napisati razlike i definicije koje ih čine takvima.

Kako smo već spomenuli, bot je softverski program koji treba obaviti određene zadatke. To su automatizirani procesi, sa jasno pretpostavljenim radnjama koje trebaju biti izvršene. Bot će obaviti jednostavne, ali i kompleksne zadatke, koji su definirani u samom programu. Često su programirani tako da „simuliraju“ ponašanje čovjeka. Točnije rečeno, bot često imitira ponašanje koje očekujemo od stvarne osobe. Ako ste pročitali uvod u ovaj članak, spomenuli smo bot programe koji simuliraju druge likove u video igricama. Isto tako, bot može imitirati čovjeka u pretraživanju na internetu, aktivnostima na nekoj web lokaciji isl… Nakon što smo napisali odgovor na pitanje, što je bot; vrijeme je da nastavimo detaljnije na ovu temu.

Dobar bot

Obično bot radi na mreži, pa tako i na internetu. Gotovo pola od ukupnog internet prometa ostvaruju bot programi, što znači da je bot zadužen da posjećuje razne web stranice, vodi komunikaciju sa ljudima, i pretražuje sadržaj. Jedan od najpoznatijih bot softvera je Google bot. Možemo kazati da je to dobar bot, i mnogi vlasnici web stranica jedva čekaju da njihove stranice posjeti bot kojeg šalje Google, Yahoo, Bing i slični servisi za pretraživanje.

Zao bot

Važno je naglasiti da postoje bot programi koji su zli. Bot koji je programiran s ciljem da traži propuste i moguće mete za napad označavamo kao zao bot. Oni su programirani da upadaju u korisničke račune, skeniraju sadržaje koji inače nisu namijenjeni javnoj objavi, da šalju SPAM i rade druge zlonamjerne aktivnosti.

Vrste bot softvera

Što je bot
Foto: Shutterstock

Bot može izvoditi različite radnje, pa da spomenemo najznačajnije:

1. Chatbot

Kako i samo ime kaže, možemo zaključiti da se radi o automatiziranom sistemu za konverzaciju sa korisnicima. Ovaj bot može dati odgovore na određena pitanja, na različitim platformama. Ovisno o tome koliko je bot inteligentan, on može odgovarati na jednostavne upite ali i nešto kompleksnija pitanja.

2. Web crawlers

Zasigurno najpoznatiji web crawler je Googlebot. Ostale bot aplikacije, koje zovemo web crawler, rade slično Googlebot aplikaciji. Ovaj bot posjećuje stranice i pregledava sadržaj koji je na njima objavljen. Vlasnici web stranica žele da ih posjeti bot, da bi kasnije imali bolje rezultate u pretraživanju. Postoje zli bot programi, koji pregledavaju objavljeni sadržaj, ali i onaj sadržaj koji bi trebao biti nedostupan široj publici.

3. Social bot

Nešto slično bot aplikaciji koja odgovara na pitanja (Chatbot), može se uraditi bot koji izvodi različite operacije na socijalnim mrežama. Obično se ne preporučuje koristiti bot koji upravlja vašim nalogom na velikim socijalnim mrežama, jer se to protivi pravilima. Ipak, osobe koje imaju više naloga, a malo vremena, nerijetko posežu za tom vrstom pomoći. Što je bot sofisticiraniji, to će bolje obavljati zadatke.

4. Malicious bot

Zlonamjerni bot sistemi su prisutni, baš kao i u drugim sferama našeg društva. Najčešće zlonamjerni bot programi otkrivaju sadržaj koji nije primarno javnog karaktera, šire SMAP sadržaj različitim metodama, i pokušavaju zaobići različite sustave zaštite da bi se domogli podataka.

Što je bot i koje su točno zlonamjerne aktivnosti?

Bilo koja bot aktivnost na web stranicama, kojom se narušavaju Pravila o korištenju, ili postavke u Robots.txt datoteci, smatra se nepoželjnom. Takve bot radnje su zlonamjerne i potencijalno opasne za vlasnike web sadržaja ili njegove korisnike.

Osim ciljanih napada uz pomoć različitih bot aplikacija, vlasnici web stranica, ili druge Internet infrastrukture (Web server, web aplikacija, isl…), mogu osjetiti određene poteškoće u radu. Ako se prema nekom serveru usmjeri veliki broj bot posjeta, lako je moguće da bot optereti resurse i dovede to opterećenja u radu određenih servisa. Takvi napadi mogu biti ciljani, ali i slučajni (nasumični). Ciljani bot napadi, koji će opteretiti resurse servera definirani su pojmovima DoS, ili DDoS napadi. Napisat ćemo detaljnije na tu temu, nešto kasnije.

Zlonamjerne bot radnje su: pretraživanje korisničkih podataka, preuzimanje sadržaja sa web stranica, DoS ili DDoS napadi, napadi za preuzimanjem korisničkih lozinki, sakupljanje e-mail adresa, …

Kako se zaštititi?

Što je bot
Foto: Shutterstock

Sada, kada znate što je bot, idemo dalje. Potpuna zaštita od ovakvih softverskih rješenja nije moguća. Ipak, postoje alati, i sistemi, koji znaju prepoznati potencijalnu prijetnju i reagirati.

Protiv SPAM poruka koriste se vatrozidi (Firewall), različiti SPAM filtri i podučavanje korisnika (uposlenika) da prepoznaju prijetnje. Unatoč činjenici da zaštita postaje bolja i bolja, paralelno time i zlonamjerni softveri budu napredniji i sofisticirani. Krajnja zaštita je dobra obuka uposlenika i savjesno korištenje internet servisa, kao i kompletne infrastrukture društva u kojem osoba obavlja poslove.

Protiv neovlaštenog pregledavanja sadržaja teško se zaštititi samostalno. U slučaju da ste vlasnik web stranice, ili nekog drugog web servisa, najbolje je svoje podatke zaštititi posebnim rješenjima za tu namjenu. Najpoznatiji u tom području svakako je CloudFlare. Ovaj servis je globalno jako dobro prihvaćen, ponajprije radi velike razine sigurnosti, ali i činjenice da u besplatnoj inačici nudi sasvim dovoljno opcija za manje korisnike. Time su mnogi korisnici zaštitili svoje web stranice besplatno, te mogu biti najbolji oblik reklame za buduće potencijalne klijente.

Jednom kada sakrijete (zaštitite) vašu web stranicu iza CloudFlare sustava, u velikoj mjeri ste zaustavili neželjeni promet prema vašem web serveru. Nećemo da ovo bude neka reklama za CloudFlare, pa ga nećemo u daljnjem tekstu spominjati. Ipak, da se ogradimo: riječ je o zaista jednom od najpopularnijih servisa u tom području. Svakako se vrijedi dodatno informirati i provjeriti što nudi.

Što je bot: Par riječi za kraj

Što je bot? Bot je skraćenica od Robot. Ovu skraćenicu koristimo da bi opisali računalni program koji obavlja određene ponavljajuće operacije, ili da simulira aktivnost čovjeka (prave osobe). U mnogim situacijama bot jako dobro oponaša potrebne operacije, i može izvoditi zadaće brže i preciznije od prave osobe. U pravilu je bor aplikacija koja nam pomaže. Ipak, postoje zli bot programi, koji su namijenjeni raznim zlonamjernim radnjama. Ako ste pročitali članak u kompletu, sigurno ste saznali što sve bot može da izvodi, i kada se koristi.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...